8 kérdés és válasz a gyerekek maszkviseléséről - Svábhegyi Gyógyintézet

8 kérdés és válasz a gyerekek maszkviseléséről

A szájmaszk viselése sokszor nekünk, felnőtteknek is okoz némi kellemetlenséget, de tudva, hogy sokat tehetünk vele a magunk és a környezetünkben élők védelméért, betartjuk a szabályokat. A gyerekekkel nem mindig könnyű megértetni, hogy milyen fontos célt szolgál a maszk viselése, ehhez próbálunk segítséget nyújtani a szülőknek.

  • Miért kell(ene) maszkot viselnie a gyerekeknek is?

Az iskolakezdéssel sok kis és nagy gyerek csöppent bele ismét a közösségi életbe, így a korábbinál is fontosabbá vált, hogy a védekezés érdekében mindannyian megtegyük azt, ami tőlünk telik. Bár jelenlegi tudásunk szerint a gyermekek legtöbbször tünetmenetesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, ez nem jelenti azt, hogy nem fertőzhetik meg a környezetükben lévőket. A maszk viselésével egyrészt csökkenthető az esélye annak, hogy megfertőződjenek a koronavírussal, másrészt kivédhető, hogy vírushordozóként továbbadják a kórokozókat.

  • Milyen típusú maszkot válasszunk a gyermekeknek?

Akárcsak a felnőtteknek, a kisebbnek is megfelelő védelmet nyújtanak a sebészi maszkok vagy a textilből készült szájmaszkok – a lényeg, hogy megfelelően illeszkedjenek az arcukra, a szájukat és az orrukat is befedve. Az olyan, világhálón keringő megoldásokat, mint amilyen például a sütőpapírból saját kezűleg készíthető maszk szerencsésebb elfelejteni. A krónikus betegségben szenvedő vagy más okból kifolyólag magas kockázatnak kitett gyermekek esetében ajánlatos a fokozottabb védelmet nyújtó FFP2 szájmaszkot használni.

  • Milyen méretű maszkot viseljenek a gyermekek?

A felnőtt szájmaszkok mérete általában 15×30 cm, a gyerekeké körülbelül 12×25 cm. Teljesen nyilvánvaló azonban, hogy az a szájmaszk, ami megfelel egy 6 -7 évesnek, nem elegendő a kiskamaszoknak – épp ezért a legpraktikusabb állítható maszkot beszerezni vagy a gyermek méreteit figyelembe véve egyedi textil maszkot varratni.

  • Melyek a legfontosabb szabályok, amiket meg kell tanítani a gyermekeknek?

Nagyon fontos, hogy a gyerekek megértsék: a szájmaszk akkor nyújt számukra védelmet, ha az orrukat és a szájukat is eltakarja. Tanítsuk meg nekik, hogy a maszk felhelyezése és levétele előtt is alaposan kezet kell mosni, és semmiképpen sem szabad egymás között cserélgetniük a maszkokat!

  • Kültéren is szükséges maszkot viselni a gyermekeknek?

A szájmaszk viselése jelentősen csökkentheti a koronavírus terjedésének valószínűségét, önmagában azonban nem nyújt teljes védelmet. Éppen ezért a szájmaszkot érdemes kültéren is viselni akkor, ha a gyermekek tömegben tartózkodnak és nincs lehetőség a 1.5-2 méteres távolság fenntartására.

  • Zárt helyen minden gyermeknek szükséges maszkot viselnie?

Iskolás kortól zárt térben mindenképpen tanácsos maszkot viselni, különösen akkor, ha zsúfoltabb helyen (például bevásárlóközpontban, orvosi rendelőben stb.) tartózkodnak. Ugyanakkor a 2 év alatti kicsiknek nem ajánlott a maszkviselés, számukra a legbiztonságosabb az, ha gondosan odafigyelünk a biztonsági távolság fenntartására.

  • Hogyan fogadtassuk el a kisebbekkel a maszkviselés szükségességét?

Ha jó példával szolgálunk, a gyermekek nagyobb eséllyel fogadják el, hogy a jelenlegi helyzetben mindannyiunk érdeke a maszkviselés. Oldhatja a kicsik félelmét vagy rossz érzését, ha a szüleikkel, testvéreikkel egyforma mintájú maszkot viselhetnek, vagy ha kedvenc plüssjátékaikra is adunk maszkot. Segíthet az is, ha mintás maszkot vásárolunk nekik, mese- vagy állatfigurákkal.

  • Beszéljünk-e a gyermekekkel a koronavírusról?

Az őszinteség ebben az esetben is célravezető lehet, azonban mindig igyekezzünk a kicsik életkorának megfelelően beszélni a kialakult helyzetről. A hangsúlyt (kerülve az ijesztő kifejezések használatát) helyezzük a pozitív dolgokra, például arra, hogy a maszk viselésével vigyázhatnak a nagyszüleik, valamint a többi idős és beteg ember egészségére. Ha éreztetjük velük, hogy mindez jó ügyet szolgál és nekik is fontos szerep jut a kollektív védekezésben, valószínűleg lelkesebben állnak majd a maszkviseléshez!

Bejelentkezés: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH