tanács koronavírus

A 11 éves Levente tanácsai koronavírus járvány idejére

A koronavírus-járvány kapcsolatos szorongás, feszültség leküzdésében maguk a gyerekek is nagy ötletadók, persze életkoruk és körülményeik mind formálói a stratégiájuknak. Itt most a 11,5 éves Levente új mindennapjait és tanácsait olvashatjuk (az ő és szülei engedélyével természetesen) az unalom elűzésére, az ismeretlen kiváltotta félelem leküzdésére.

  1. Tervezd meg a másnapod!

Levente minden este végiggondolja, megtervezi a másnapot, azt mondja, hogy mindig van dolga. Felkelés után, mikor megérkezik az iskolából a tanulnivaló, szüksége van egy kis időre, hogy rávegye magát a tanulásra. Amikor megvan az energia, megnézi a Krétát, tantárgyak szerint rendszerezi az anyagokat. Elkészíti a feladatait, amelyek hol konkrétabbak, hol kevésbé azok, van közöttük olyan, amely a fantáziának kifejezetten nagy teret ad (pl. naplóírás, történetírás). Fontos neki a testmozgás, az online kapott mozgásos feladatokat mindig elvégzi, ami akár napi egy órát is igénybe vehet. Örül neki, hogy az órák csak 30 percesek, és annak is, hogy így kényelmesebb a feladatvégzés, nem kell sokat körmölni a tábláról. Kicsit aggódik, hogy mi lesz, ha lemarad a tananyaggal, de azért kétségbeesve nincs. Hiányoznak neki a személyes találkozások, a barkács szakkör, történelem tanára magyarázatai, de a hiányérzet meg is erősíti benne mindezek fontosságát.

  1. Játszva is tanulunk

A feladatok után jöhet a szabadidő. Amíg lehet, biciklizik a kertben, szívesen olvas, filmeket néz vagy zenét hallgat, és szeretne összehozni egy közös családi zenélést is. Amikor a számítógéphez ül, akkor jellemzően valami őt érdeklő téma után kutat, amiről előtte megkérdezte a szüleit. Egy-egy érdekes témában PPT-t is készít a saját örömére, vagy szívesen tervez házakat.  Az osztálytársaival különböző online csoportokat alakítottak ki, ezek egy részét a leckével kapcsolatos eszmecserére használják, más részüket pedig beszélgetésre. Egy barátjával dolgoznak egy kalandregényen, amihez akár chat-en is tudnak közösen ötletelni, és pillanatok alatt egy izgalmas, másik világba csöppennek. Van, hogy chat-en négyen-öten is összejönnek, ilyenkor a járványról kevés szó esik, inkább viccelődnek, humoros jelképeket választanak maguknak, élik a mindennapokat, csak most online formában.

  1. Levente ötletei unalom ellen

Saját szoba átalakítása, szekrények feltúrása régi dolgokért (pl. régi játékok, fotók, családi ereklyék, régi lemezjátszó, lemezek), beszélgetés a szülőkkel, online a nagyszülőkkel régi történetekről, családfakészítés együtt.  És akik pedig olyan szerencsések, hogy kertjük is van, azok másszanak fára, építsenek bázist, rendezzék a kertet, gyűjtsenek faágakat egy tábortűzhöz, és kint is mozogjanak, tornázzanak sokat.

Kovács Erika – klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH