A koraszülöttség fogalmának meghatározása - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A koraszülöttség fogalmának meghatározása

allergologia-nagy

A koraszülöttség fogalmának meghatározása

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1977-ben megfogalmazott definíciója alapján koraszülött az, aki betöltött 37. gesztációs hét előtt, vagy az utolsó menstruáció első napjától számított 259. nap előtt jön a világra. A koraszülöttek nem alkotnak homogén csoportot, gesztációs idejük alapján további alcsoportokba tudjuk sorolni őket.

A koraszülöttség Magyarországon és világszerte jelenleg is népbetegségnek számít. A koraszülés a WHO adatai szerint világszerte az újszülöttkori mortalitás vezető oka, és a pneumonia (tüdőgyulladás) után a második leggyakoribb halálozási ok az öt év alatti gyermekek körében.

A WHO felmérése alapján, a világon a koraszülöttek száma 2010-ben 14,9 millió volt, ami az élveszületések 11,1%-át jelentette, Nyugat-Európában ez az arány 5-10% között mozgott. Magyarországon is hasonló a helyzet, arányuk évek óta változatlanul 8,5% körül mozog (www.ksh.hu).

A koraszülés a neonatalis morbiditás és mortalitás legjelentősebb oka. Súlyos morbiditás, különösen a respiratórikus disztressz szindróma, az agykamrai vérzés, a bronchopulmonális diszplázia (a tüdő éretlenségéből eredő krónikus tüdőgyulladás) és a bélfal elhalásával járó enterokolitisz jóval gyakrabban fordul elő a koraszülötteknél.

Az esetek kb. felében a koraszülöttség pontos okára sohasem derül fény. Azonosítható azonban egy sor olyan kockázati tényező, amely szignifikánsan emeli a koraszülöttség kockázatát, például: az anyai fertőzések, az anya túlságosan fiatal vagy idős volta (17 év alatti vagy 35 év feletti), az anyai dohányzás és a passzív dohányzás (amikor a leendő édesanya mások cigarettájának a füstjét szívja be).

A koraszülések arányának növekedésében továbbá szerepet játszhat az, hogy a terhesgondozás fejlődésével, a pontosabb magzatmonitorozással, a gyakoribb vizsgálatokkal hamarabb felismerhető a fenyegető magzati asphyxia vagy az intrauterin retardáció, aminek a kivédésére jelentősen megnőtt a terminus előtti terhességek befejezésének száma, ugyanakkor jelentősen lecsökkent a halvaszületés és a perinatális mortalitás száma. A koraszülések számának növekedésének a másik lehetséges oka, hogy a reprodukciós technikák fejlődésével megnőtt a többes terhességek száma, ami számos esetben koraszüléssel végződik.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Koraszülött gyógyászati szakorvosaink

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT KORASZÜLÖTT GYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATRA MOST!

[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme
Previous
Next
powered by FormCraft
Online bejelentkezés
[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Elérhetőségeink
  • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Fax: +36 1 395 8363 
  • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH