A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók - Svábhegyi Gyógyintézet

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Jogos a kérdés: az asztmás gyermekek veszélyeztetettebek-e? Eddig ilyen megfigyelésről nincs tudomásunk! Természetesen az asztma, mint az alsó légutak krónikus gyulladással járó állapota valamelyest növelheti valamennyi, a légutakban megtelepedni tudó kórokozók okozta betegségek előfordulását, de ennek mértékéről nincs pontos adat.

Általános tudnivalók

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2020. január 27-én kelt 5561-2/2020/JIF számú körlevelére hivatkozva a wuhani új koronavírus-fertőzésekkel (2019-nCoV) kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatót tesszük közzé.

Háttérinformáció

2019. decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet felé (WHO). A megbetegedés hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok. A wuhani új koronavírus emberről-emberre történő terjedését igazolták: ember is lehet a fertőző forrás. Jelenlegi tudásunk szerint az emberről emberre való terjedés szoros kapcsolat esetén fordul elő (pl. egészségügyi ellátó rendszerben, családban, közös háztartásban élők körében előfordult fertőződés).

Az ez idáig észlelt megbetegedések alapján a betegség főbb tünetei a láz, köhögés, légzési nehezítettség, tüdőgyulladás.

Lappangási ideje: a jelenlegi adatok szerint átlag 7 nap (2-12 nap)

A kórokozó

A koronavírusok lipid burokkal rendelkező, egyszálú RNS vírusok. Embert és számos állatfajt képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és emlősöket, mint például tevéket, macskákat, denevéreket. A koronavírusok zoonózisok, képesek állatról emberre terjedni. Jelenleg hét koronavírusról ismert, hogy képes humán fertőzéseket és megbetegedések is előidézni. A koronavírusfertőzések okozta megbetegedések változó súlyosságúak lehetnek, a hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésekig. Négy humán koronavírus általában enyhe- mérsékelten súlyos felsőlégúti tüneteket okoz, míg a Közel-Keleti légúti koronavírus (MERS-CoV), SARS-koronavírus súlyos, akár életveszélyes légúti megbetegedéseket is tud okozni. (A SARS-koronavírus okozta humán megbetegedéseket a 2003. évi járványügyi intézkedések felszámolták.)

A 2019 végén Wuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult, Béta koronavírusok családjába tartozó vírust azonosítottak, a jelenleg 2019-nCoV néven ismert wuhani koronavírust, mely genetikailag legközelebb a SARS koronavírushoz áll.

Fertőzések a környező országokban

Az új koronavírus okozta fertőzések bizonyítottan megjelentek Európában is, így szomszédos országokban is igazoltak fertőzést. Mivel a világban az országhatárokat hermetikusan nem lehet lezárni, ezért ezen fertőzések megjelenésére lehetett számítani, és minden bizonnyal megjelennek most még fertőzésmentes országokban is.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében minden ország járványügyi szakemberei arra törekednek, hogy a megjelenő eseteket izolálni tudják akár járványügyi megfigyelés alá helyezéssel, illetve a fertőzőforrás kontaktjainak felkutatásával, elszigetelésével.

Kik a veszélyeztetettek az új koronavírus fertőzés szempontjából?

Mivel egy új vírustörzs okozta fertőzéssel állunk szemben, ezért az ismereteink egyelőre korlátozottak, napról napra változhatnak. Az új típusú vírusfertőzések azért képesek nagyobb járványokat okozni, mert a populációnak nincs kellő védettsége a kórokozóval szemben. A mostani fertőzések során is megfigyelték, hogy vannak olyanok, akik tünetmentesen hordozzák a vírust, vannak olyanok, akiknél enyhébb lefolyású légúti megbetegedés formájában zajlik le a betegség, és sajnos vannak súlyos, intenzív ellátást igénylő esetek is. Utóbbiak körében fordulnak elő halálesetek is. Azt jelenleg nem tudni, hogy milyen egyéni sajátosságok miatt vannak a fenti különbségek. Tény, hogy a legrosszabb kimenetelű esetek főként az idősebb, egyéb súlyos, krónikus megbetegedésben szenvedők közül kerülnek ki. Úgy tűnik az eddigi járványügyi adatokból, hogy gyermekek esetében kevésbé súlyos módon zajlik a fertőzés.

Természetesen minden olyan kórállapot, ami az immunrendszer aktuális védekezőképességének csökkenésével jár, a fertőzésre való hajlamot növelheti. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az asztmás gyermekek veszélyeztetettebek-e a fertőzés szempontjából? Eddig ilyen megfigyelésről nincs tudomásunk! Természetesen az asztma, mint az alsó légutak krónikus gyulladással járó állapota valamelyest növelheti valamennyi, a légutakban megtelepedni tudó kórokozók okozta betegségek előfordulását, de ennek mértékéről nincs pontos adat.

Megelőzés

Mivel nem rendelkezünk specifikus gyógyszerrel az új típusú koronavírussal szemben, ezért a legfontosabb, hogy a megelőzés érdekében tegyünk meg mindent. Ennek első és legfontosabb része, hogy maximálisan tartsuk be a járványügyi utasításokat, azokat a tovább terjedés megakadályozása, mérséklése érdekében semmiképpen ne szegjük meg!

Az alábbiakat minden – bármilyen eredetű – légúti fertőzésben szenvedőnek szükséges betartania:

  • Tüsszentés, köhögés zsebkendőbe, amit utána műanyag zacskóban dobjon a szemétbe.
  • Közösségben (otthon is) tárgyak érintése (pl. telefon, villanykapcsoló, Wc lehúzó, csap, távirányító, közösségi járművön kapaszkodó stb.), beteg ápolása, beteg látogatása után, illetve ezektől függetlenül is napjában többször – alapos melegvizes, szappanos kéz-, és arcmosás, esetleg alkoholos fertőtlenítő használata ajánlott.
  • Otthon és az irodában a tárgyak rendszeres tisztítása, fertőtlenítése szintén szükséges.

Mint minden vírusos megbetegedés esetében, ez esetben is igaz, hogy – tüneti szereket (lázcsillapító, köhögéscsillapító, vitaminok stb.) leszámítva – fertőzés esetén általában nem szükséges gyógyszert szedni!

Nagyon fontos, hogy amennyiben komolyan felmerül valakiben a koronavírus fertőzés lehetősége, mert szoros kontaktusba kerülhetett fertőző személlyel, akkor az azonnal jelezze telefonon kezelőorvosának.

Szoros kapcsolatban álló személynek minősül az, aki

  • egy háztartásban él új koronavírussal fertőzött beteggel;
  • aki személyes kapcsolatba került (beszéd távolság) vagy zárt légtérben tartózkodott új koronavírus fertőzött beteggel (pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során);
  • a repülőúton bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült az új koronavírussal fertőzött betegtől,
  • a 2019-nCoV fertőzött beteget ápolta,
  • a repülőgép személyzeteként az új koronavírussal fertőzött beteg ülőhely szektorában látott el szolgálatot.

A kezelőorvos a fertőzésre gyanús beteget a a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe (DPC) irányítja kivizsgálásra, további ellátásra. (Szt. László kh.)

Nagyon fontos, hogy a betegségre gyanús személyek minél kevesebb személlyel kerüljenek szoros kapcsolatba, ellátásuk érdekében tett utazásaik során NE utazzanak tömegközlekedéssel!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH