laktózérzékenység

A laktózérzékenység lehet örökletes!

A XXI. században már rendelkezésre állnak olyan laboratóriumi genetikai tesztek, amelyek egyes betegségek örökletes hajlamát hivatottak kimutatni, ezzel is segítve a pontos diagnózist, és a betegek célzott, hatékony kezelését. A laktózérzékenység is kimutatható genetikai teszttel.

A laktózérzékenység öröklődhet

Modern korunkban a sok embert érintő laktózérzékenységről bebizonyosodott, hogy nemcsak szerzett (gyomor-bélrendszeri fertőzések utáni átmeneti, illetve tartós, vagy gyulladásos bélbetegséghez másodlagosan társuló) formája van, hanem a betegség öröklődhet is.

A laktózérzékenységet kimutató új, genetikai teszt a felnőttkorban megjelenő, elsődleges laktózintoleranciát mutatja ki.

A laktózérzékeny egyéneknél a laktózt=tejcukrot bontó enzim (=laktáz) működése kisgyermekkorban még biztosított, majd idővel fokozatosan csökken.

Hogyan működik a genetikai teszt?

A teszt során meghatározásra kerül, hogy a páciens milyen – a laktáz enzimet kódoló genetikai állománnyal – azaz allélokkal rendelkezik, vagyis a laktázaktivitás szempontjából mely genetikai típusba sorolható.

Mindenki két alléllt hordoz, egyet az anyai, egyet az apai ágról örökölve. A laktózintolerancia genetikai vizsgálata az allélt jelölő nagybetűkkel jelölve: C/C, C/T és T/T eredményt adhat. Akik T/T vagy C/T allélokkal rendelkeznek, azoknál a laktáz enzim termelődése felnőttkorban is biztosított marad, így képesek lesznek folyamatosan (egészséges bélrendszer mellett) a tejcukor emésztésére.

A C/C allélokkal rendelkezők idővel tejcukor-érzékenyekké válhatnak, és tejcukor tartalmú ételek (tejes, tejtermékből készült élelmiszerek) fogyasztása után puffadásos, hasmenéses tüneteket tapasztalhatnak, tehát náluk biztosan kialakul a laktózintolerancia primer, felnőttkori típusú formája.

Kiknek ajánlott a laktózérzékenység genetikai vizsgálata?

Olyan felnőtteknek és azok gyermekeinek ajánljuk a laktóz genetikai vizsgálatát, akik a fent említett panaszokról számolnak be, vagy akár sejtik, hogy laktózérzékenyek lehetnek.

Már egy gyermek esetében is érdemes tudni az örökletes hajlamról, és akár előre felkészíteni őt a felnőttkora.

A laktózérzékenyeknek egyénre szabottan ki lehet választani a megfelelő élelmiszereket, és kialakítani speciális étrendet. Ez nemcsak a laktózmentes termékek vásárlását, vagy a laktáz tabletta helyes használatát jelenti, hanem a tejet helyettesítő és a minőségi laktózmentes élelmiszerek megismerését is magában foglalja. Ebben a tanácsadásban nagy segítséget nyújtanak dietetikusaink.

A laktóz genetikai vizsgálattal elkerülhetjük a felnőttkorban hosszú évekig kísérő-kísértő kellemetlen, de igazából beazonosíthatatlan tüneteket.  Orvosként sokszor tapasztaljuk, hogy a páciensek nem keresik fel a megfelelő rendelést (háziorvos, gasztroenterológia, belgyógyászat, gyermekgyógyászat), hanem megvásárolják a reklámokban megismert, és a patikákban „széles választékban” kapható különböző szereket. Ezek azonban csak a tüneteket kezelik ideig-óráig. A gyógyulás záloga ezzel szemben a pontos diagnózis, majd a helyes kezelés, laktózintolerancia esetén a speciális diéta kialakítása.

A laktózintolerancia genetikai teszt gyorsan elvégezhető. A mintavétel történhet fájdalommentesen a száj nyálkahártyájáról törléssel, vagy kis szúrással, vénás vérvétellel.

A genetikai vizsgálat eredményét – 5-7 munkanap múlva – a kezelőorvos hivatott értékelni, személyes konzultáció keretében, ismerve a páciens családi kórtörténetét, panaszait és minden egyéb vizsgálati eredményét.

dr. Ragó Zsuzsanna
Kutatás-fejlesztési vezető

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH