A Mikulás „árnyékos” oldala

Bizonyára a gyermekes szülők közül már sokan tapasztalják az izgatottságot csemetéik körében a közelgő Mikulásra és karácsonyi ünnepekre tekintettel. A felfokozott várakozás nem csak a meglepetés ajándékoknak szól, hanem a melléjük „kínált” édességeknek is.

Utóbbiak mértéken túli fogyasztása azonban árnyékot vethet az ünnepekre, ezért szeretnénk erre felhívni a figyelmet, lehetőséget adva arra, hogy ezt kivédhessék.

Ha nem eszik a gyermek…

Az édességek fogyasztása során magas kalóriájú, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek kerülnek a szervezetbe. Ezek intenzíven és gyorsan megemelik a vércukorszintet, és emiatt megszűntetik az éhségérzetet. Nem nehéz belátni, hogy azoknál gyermekeknél, akiknek az étvágya egyébként is kívánnivalót hagy maga után, azoknál ez az állapot könnyen tartósulhat. Ráadásul a szülők, nagyszülők is könnyebben beleeshetnek abba a csapdába a nasik fogyasztása során, hogy „legalább eszik valamit”, és ezzel az esélyét is elveszik annak, hogy a kívánatos ételeket vegye magához a gyermek.

A másik problémás csoportot a túlsúlyos vagy arra hajlamos gyermekek alkotják. Az extra kalóriabevitelt a szervezetük nem kívánatos módon a zsírszöveti raktárak feltöltésére fordítja, ami a téli időszakban egyébként is tapasztalható csökkent fizikai aktivitással együtt garantáltan a testsúly növekedését eredményezi, annak minden testi és lelki mellékhatásával együtt.

Vigyázat – reflux!

Gyermekkorban a reflux betegség nem annyira gyakori, mint felnőtt korban, ugyanakkor korántsem ritka jelenség a gyermekkori hasfájások, kellemetlen szájszag hátterében. A csokoládé azok közé az élelmiszerek közé tartozik, mely elősegíti a refluxot, így az ettől szenvedő gyermekek panaszait kiújíthatja, illetve felerősítheti a mikulás csomagok dézsmálása. Felelős szülőként gondoljunk erre is!

…és ami még kellemetlen tünet

A leggyakoribb panasz, amivel a gyermekorvos találkozik a Mikulás megérkezése után, az a székrekedés, minden kellemetlen velejárójával (hasfájás, nehéz, fájdalmas székletürítés, végbéltáji berepedés, következményes további székletvisszatartás). Köztudott, hogy a csokoládé fogyasztása hajlamosít székrekedésre. Fontos azonban, hogy a megelőző szemlélet ilyenkor is érvényesüljön a szülőkben, hiszen, ha a mértékletesség felé irányítják csemetéiket, illetve, ha megfelelő folyadék- és rostbevitellel kompenzálják a csokoládé negatív hatásait, akkor sok kellemetlen percet spórolhatnak meg a gyermekük és saját maguk számára is!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH