A szívsövények hiányai

Mikor múlhat el a veleszületett szívzörej?

Ha a csecsemőnél kis sövényhiányt állapít meg születése után a gyermekkardiológus, a gyermek növekedésével, fejlődésével spontán záródhat, ezért a követésen kívül nem igényel különösebb teendőt. Azonban más a helyzet, ha a csecsemő súlygyarapodása elmarad az átlagtól, az etetések során fáradékonyabb, és hajlamosabb a légúti fertőzésekre, valamint a vizsgáló orvos hangos szívzörejt hall. A gyermekkardiológus feladata a pontos diagnózis és kezelési mód felállítása.

Pitvari sövényhiány

A pitvari sövényhiány oka, hogy a két pitvar között összeköttetés van a közöttük lévő sövényen észlelhető szívizom-hiány miatt.

A pitvari sövényhiány általában nem okoz tüneteket, nem hátráltatja a növekedést. A kezelőorvos által hallott szívzörej kivizsgálása során vagy esetleg szív UH szűrés kapcsán fedezik fel.

Gyakorisága kb. 5-10% a veleszületett szívhibák között. Kis sövényhiányok a növekedés során spontán záródhatnak, életmódbeli korlátozást nem, csak ellenőrzést igényelnek.

A két pitvar között, nagy vérkeveredést lehetővé tevő sövényhiány esetén előfordulhat, hogy gyógyszeresen kell a szív pumpafunkcióját támogatni. A nagy sövényhiány zárása szívkatéterezés (https://svabhegy.eu/dr-kornyei-laszlo/) során speciális záró eszközökkel oldható meg.

Kamrai sövényhiány

A kamrai sövényhiány oka, hogy a szív kamrái között szívizom-hiány miatt összeköttetés van.

A kamrai sövényhiány kicsiny sövényhiány esetén nem okoz tüneteket, általában az orvosi vizsgálat, hallgatódzás során észlelt szívzörej hívja fel rá a figyelmet.

Közepes méretű sövényhiány esetén a baba az etetések során fáradékonyabb lehet, súlygyarapodása elmaradhat az átlagtól, és hajlamosabb lehet légúti fertőzésekre. A mellkason a szegycsont bal alsó széle felett kis surranást lehet tapintani, a vizsgáló orvos pedig hangos szívzörejt hall.

Nagyméretű sövényhiány hamar és komoly panaszokat okoz. A baba szaporán veszi a levegőt, szemmel láthatóan nehézlégzése van, mely kapcsán erősen izzad. A szegycsont bal alsó széle mentén, a mellkason surranás tapintható, az orvos zörejt hall. Már pár hetes korban légúti fertőzés jelentkezik, a pici nehezen etethető, hamar elfárad, nem gyarapszik.

A kamrai sövényhiány a leggyakoribb veleszületett szívhiba, melynek előfordulása 20-25% a szívfejlődési rendellenességgel születettek körében. Gyakran társulnak hozzá egyéb szervek fejlődési rendellenességei is.

A növekedés során a kis kamrai sövényhiány spontán záródhat, ezért a követésen kívül nem igényel különösebb teendőt.

Közepes sövényhiány esetén, ha a gyermek növekedése nem kielégítő, akkor a sövényhiány mértéke nem fog csökkeni, és ilyenkor nem várható spontán javulás a baba állapotában, sőt gyógyszeres támogatás nélkül keringési elégtelenség alakulhat ki. Végleges megoldása a sövényhiány sebészi zárásával történik.

Nagyméretű sövényhiányban a pici vérkeringése gyógyszeres támogatást igényel, míg a végleges megoldást a műtéti zárás jelenti.

Szívzörej?  

Mikor múlhat el magától? Az orvosi nevén akcidentális (ártalmatlan) szívzörej leggyakrabban előforduló szívzörej típus, amelynek jellemzője, hogy szívben semmilyen kóros szervi eltérés nem mutatható ki a hátterében. Keletkezési okai lehetnek: (1) a szív normális anatómiai variánsai, (2) vagy megváltozik a szív által percenként pumpált vér mennyisége, a véráramlás sebessége (például szapora szívverés). Utóbbi esetben az ugyanakkora keresztmetszetű billentyűkön nagyobb mennyiségű, vagy gyorsabban áramló vér halad át, és ez okozza a turbulencia növekedését. A gyermekek mintegy felének valamelyik életszakaszában hallható nyugalomban, vagy terheléskor ártalmatlan szívzörej! A szülőknek, megnyugtatásul fontos tudniuk, hogy ez átmeneti időszakot jelenthet valamelyik életszakaszban, azonban nem jelenti azt, hogy a gyermek szívbeteg lenne!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH