Allergia: egyedülálló vizsgálati módszer – molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztika (CRD) - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Allergia: egyedülálló vizsgálati módszer – molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztika (CRD)

allergologia-nagy

Egyetlen vérvétel elég! Egyedülálló vizsgálati módszer – a molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztika (CRD)

Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatási-fejlesztési vezetőjének összefoglalója:

Az allergia kezelés modern szemlélete szerint nem elégséges az allergizáló anyag, azaz az allergén (pl. tej, parlagfű, méh/darázs) kimutatása, hanem döntő, hogy ezen anyagok melyik alkotóeleme – molekulája vagy úgynevezett komponense felelős az allergia tüneteiért.
Ma már tudjuk, hogy a panaszokat okozó étel, pollen, házipor atka, rovarméreg, állati szőr, penészgomba allergénjei mind több molekulából állnak, amelyek közül egyes komponensek a súlyos reakciókért, mások a keresztreakciókért felelősek, és némelyikük egyáltalán nem okoz jelentős tüneteket.

Az allergia vizsgálat menete

Az allergia kivizsgálásánál először a hagyományos bőrpróbát / bőrtesztet végezzük el – minden esetben -, amely jelenleg teljes allergénkivonatokat alkalmaz, és megmutatja az allergia feltételezett okozóit. Ezután, vagy ezzel párhuzamosan megerősíthetjük az allergia diagnózisát a vérben keringő allergén elleni antitestek, a specifikus IgE (immunglobulin E) vizsgálatával.

Ezen eredményeket egészíti ki és pontosítja a legújabb allergia vizsgálati módszer, a molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztika (CRD), amely az allergén komponenseinek beazonosításával segít meghatározni, hogy milyen súlyosságú az allergia, mennyire kell szigorúan tartani egy diétát, valamint azt is, hogy elindítható-e egy hatékony immunterápia. A bőrteszttel és egyetlen vérvétellel így rengeteg információt szerezhetünk az allergia aktuális állapotáról, majd nyomon is követhetjük azt az évek során. 

Egyetlen példát szeretnénk említeni, amely jól illusztrálja az új allergia vizsgálati módszer hasznosságát:

Lilike 5 éves, csecsemő korától foltokban száraz a bőre és viszket. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, majd gyümölcsökkel, zöldségekkel és szárnyas hússal kezdték a hozzátáplálást. Kiflivéget szintén majszolgatott már fél évesen szülői felügyelet mellett, amely a fogzás miatti kissé duzzadt ínyét is jótékonyan masszírozta. Tejterméket 1 éves kora után kapott, joghurt formájában először. Olajos magvakat nemigen fogyasztott eddig. Egy óvodai születésnapon földimogyorós chips-et hozott be egy kisfiú, amelynek elfogyasztása után 10 perccel Lilikének megduzzadtak az ajkai, a nyelve, viszketett a torka és test-szerte kiütései lettek. Édesanyja még aznap elvitte a házi gyermekorvosukhoz, aki beutalta őt a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetbe allergológiai kivizsgálásra. A bőrpróba során a földimogyoró és mogyoró cseppnél Lilike bőre piros és göbös lett, valamint nagyon viszketett. Egyéb ételeknél nem mutatott jelentős változást.

A pozitív bőrteszt alapján kiderült, Lilike allergiás a földimogyoróra, de nem tudjuk, vajon milyen súlyos ez az allergia, veszélyben van-e Lilike, ha mogyorót eszik? Előfordulhat- e nála, akár az életét is veszélyeztető, úgynevezett anafilaxia?

Ezért elmagyaráztuk Lilikének, hogy egy kis szúrással a véréből rengeteg mindent meg tudnánk állapítani az allergiájáról. Bízott bennünk és engedte, hogy vért vegyünk tőle. A véréből először megnéztük, hogy milyen magas a földimogyoró és mogyoró elleni antitestek értéke (spec IgE), és hogy más ételeknél is van-e kóros eltérés.  A földimogyoróra nagyon magas, a török mogyoróra kicsit emelkedett értékeket kaptunk.

Mit ehet Lilike mostantól, és milyen ételeket kell mindenképp kerülnie? Szükség van-e életmentő adrenalininjekcióra az Ő esetében? Ennek meghatározásában segített az új allergia vizsgálat, a CRD.  A megfelelő komponensek elemzése a következő eredményeket adta: a súlyos allergiás reakciót jelző molekulák szintje mindkét esetben emelkedett volt. Ezért mindkét mag fogyasztását szigorúan kerülni kell, és javasoltuk a konzultációt táplálkozási szakemberrel, dietetikussal. A diétát így sem könnyű tökéletesen betartani, hisz majdnem minden „gyári” élelmiszerben található nyomokban mogyoró vagy földimogyoró. Előfordulhat, hogy a következő években Lilike véletlen mégis fogyaszt ilyen tartalmú ételt, amely egy újabb, akár súlyosabb allergiás reakció előidézője lehet. Az életmentő adrenalininjekcióra Lilikének tehát feltétlen szüksége lesz. Ezt felírtuk receptre, és használatát betanítottuk nemcsak a családnak, de a vele foglalkozó pedagógusoknak is pl. óvónéniknek. Reménykeltő, hogy intenzív kutatások folynak a táplálékallergiák kezelésében, és várjuk a biztató eredményeket, hogy ezen allergiák is széles körben kezelhetőek legyenek.

A molekuláris vagy komponens-alapú allergiadiagnosztika (CRD) előnyei

 • nagyobb diagnosztikai pontosság
 • immunterápiák hatékonyságának növelése
 • táplálék keresztreakciók hatékonyabb előrejelzése
 • megjósolható súlyosságú allergiás reakciók (pl. egy életveszélyes allergiás roham kialakulásának esélye)
 • kevesebb téves diagnózis és fölösleges diéta
 • javuló életminőség

Mikor javasolt a molekuláris vagy komponens-alapú allergiadiagnosztika?

 • Ételallergia esetén
 • Légúti allergia esetén (pl poratka, macskaszőr, pollen: parlagfű, pázsitfű) ha immunterápiás kezelés előtt áll a beteg
 • Ha méh- és/vagy darázscsípés után erősebb reakció jelentkezett
 • Javasolt azok számára is, akik „mindenre allergiások”

Összefoglalva:

Az allergia vizsgálat új módszere a molekuláris vagy komponens-alapú allergiavizsgálat, amely az allergének alkotóelemeit (molekuláit, komponenseit) elemzi.

Alkalmazásával pontosabbá válik az allergia diagnózisa, célzottabbá a kezelés, és nagyobb hatékonysággal csökkenthetők, gyógyíthatók az allergia tünetei.

TRIPTÁZ MÉRÉS

 • Ezt a vizsgálatot azok számára ajánljuk, akiknél vagy akik családjában az alább felsorolt esetekben már előfordult súlyosabb allergiás reakció (mint arc-, ajak- és nyelvduzzanat, egyéb ödéma, test-szerte jelentkező csalánkiütés, légzési nehézség, asztmás roham, vagy akár életveszélyes keringészavar, vérnyomásesés, eszméletvesztés – anafilaxiás sokk):
 • rovarcsípést követően
 • gyógyszerbevétel után
 • helyi érzéstelenítésnél
 • kisműtétnél
 • kontrasztanyagos röntgenvizsgálatnál
 • visszatérő csalánkiütés esetén.

Akiknél még nem volt ilyen típusú allergiás reakció, de

  • sok időt töltenek a természetben
  • sokat utaznak
  • szeretik az új ízeket
  • tervezett műtéti beavatkozás, vagy kontrasztanyag beadásával végzendő vizsgálat előtt állnak szintén javasolható a Triptáz mérés.

Vérvétel

Bizonyos gyógyszerek szedésekor, és néhány betegség mellett az allergiás bőrpróba nem kivitelezhető, vagy nem ad megfelelő eredményt. Ekkor, valamint a bőrpróba megerősítő diagnosztikai eljárásaként ajánlott a vérvizsgálat. Ennek során az allergiára jellemző ellenanyagok (immunglobulin E=IgE) szintjét mérjük, amelyek mennyisége allergia esetén megemelkedik.

Alkalmazzuk étel-, légúti, és rovarméreg-allergia gyanújakor. A vérvételkor nyert mintát később használhatjuk az allergének alkotóelemei szerinti elemzésére, vagyis a molekuláris vagy komponens-alapú allergiadiagnosztikára. Előnye, hogy a 2 vizsgálathoz a beteget csak egyszer kell megszúrni.

Egyetlen vérvétel elég!

Allergológus szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Fax: +36 1 395 8363 
 • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH