Allergológia - immunológia - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Allergológia – immunológia

Allergia, immunológia - Svábhegyi Gyermekklinika

Allergia: tünetei, kezelése

 

Allergia a szervezet túlzott reakciója különböző, a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül a szervezetbe jutott anyagokra. Allergia tünetei lehetnek: éjszakai nyugtalan alvás, bedugult orr, visszatérő köhögés, szemviszketés, könnyezés, bőrpír, bizonyos ételek fogyasztása után viszkető kiütések, ekcéma esetleg hasmenés. Az allergiára utaló tüneteket orvosolni kell! Minél gyorsabban keressük fel a gyermek allergológus szakorvost, annál hamarabb kiderülnek az okok és annál gyorsabban szüntethetőek meg a kellemetlenséget okozó tünetek. Allergia vizsgálat gyermekeknek.

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT: +36 KATTINTSON

Allergia esetén a reakciók egyénenként eltérőek lehetnek, az azonban mindegyikükben közös, hogy a kiváltó ok valamely, a környezetünkben előforduló anyag (allergén), amelyet szervezetünk nem tolerál. Allergiás tünetek gyanúja esetén a legfőbb feladat az allergia okának feltérképezése, a panaszokat okozó allergén kimutatása.

Allergológus Orvosaink országosan elismert, nagy tapasztalattal rendelkező specialisták.

Dr. Csáki Csilla, dr. Dobra Gergely és gyermekek és felnőttek allergológiai rendelésén, Dr. Tamás Katalin kifejezetten a kisgyermekek gasztroenterológiai gondjaival összefüggésben lévő allergológiai rendelésen, dr. Goda Vera pedig az erősebb immunhiányos állapottal összefüggésben levő allergológiai rendelésen várja a pácienseket. Dr. Farkas Márta allergológiai és gyermektüdőgyógyászati betegségekben szenvedő gyermekek ellátását, illetve az intézmény felnőtteket ellátó rendelésein az allergiában szenvedő páciensek kivizsgálását, kezelését végzi.

Intézményünkben a minél pontosabb diagnózis érdekében a legmodernebb, az országban is csak néhány intézményben elérhető vizsgálati módszert – a molekuláris vagy komponens alapú allergiadiagnosztikát – is alkalmazzuk, így az allergiának nem csak a pontos okát, de annak egyénre szabott súlyosságát is XXI. századi módszerrel, egyetlen vérminta elemzésével tudjuk vizsgálni (a bőrpróba vagy a Specifikus IgE vizsgálat pozitivitása esetén).

Milyen allergia jelentkezik leggyakrabban?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója különböző, a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül a szervezetbe jutott anyagokra. Az allergiás reakció kiváltói az allergének. Ilyen allergén a levegőben szálló pollenek (például az agresszív és mindenütt jelenlevő parlagfű), az állati szőrök (leginkább a macskaszőr), a fűtés szezonban és főként éjjel tüneteket okozó poratka, valamint az egész évben jelen lévő penészgomba. Okozhatnak allergiás reakciókat különböző állatok mérgei (rovarcsípések) is, mikroorganizmusok, élelmiszerek (ételallergia), adalékanyagok, színezékek, ízfokozók, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A szervezet allergiás készsége esetén a vérben keringő, úgynevezett IgE (Immoglobulin E – ellenanyag) molekulák bizonyos sejtekhez kapcsolódva azokból hisztamint szabadítanak fel. A sejtekből felszabaduló hisztamin az egyik legfontosabb olyan, agresszív vegyület, amely a nyálkahártyákon (orrban, szem kötőhártyán, bélben, garatban, tüdőben) gyulladásos reakciót vált ki. Ez okozza a kellemetlen allergiás tüneteket, panaszokat (pl. vizes orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemváladékozás, hasfájás, hasmenés, ritkábban köhögés, nehézlégzés).

A legismertebb allergiagyógyszerek (antihisztaminok) úgy hatnak, hogy a gyógyszermolekulák a hisztamint tartalmazó sejtek felületéhez kapcsolódnak, stabilizálják a sejteket, így megakadályozzák azokból a hisztamin felszabadulását.

Milyen korai életkorban jelenhetnek meg allergiás reakciók?

A magzati élet során az örökletes tényezőkön túl allergiára hajlamosító hatások is érvényesülhetnek, mint pl. az anyai pollen allergia, az anya aktív és/vagy passzív dohányzása, a nagyvárosi légszennyezettség.

Jellemzően csecsemő és kisdedkori allergiás reakció az ekcéma, más néven az atópiás dermatitisz. A rendkívül kellemetlen bőrjelenség, főként a hajlatokban, a gyermek arcán, térdeken, vagy akár az egész testén is megjelenhet, viszketés, bőrpír, hámlás, krónikus esetben a bőr megvastagodása jellemzi. Kialakulhat akkor is, ha a szoptató édesanya nagy mennyiségben fogyaszt tejet, tejterméket, ha anyatej híján a baba tehéntej alapú tápszeres pótlásban részesül, illetve ha újszülött vagy korai csecsemőkorban pl. Streptococcus fertőzés miatt antibiotikumot kapott.

A vizsgálat menete – az allergológus orvosnak minden előzményt tudnia kell

Míg korábban az allergia alapos kivizsgálásához több napot kórházban kellett tölteni a gyermekeknek, jelenleg intézetünkben – szakmailag elfogadott protokollok alapján – ambuláns keretek között végezhetők a vizsgálatok. Az első vizit a vizsgálatsorozat miatt akár két-három órát is igénybe vehet, azt követően mégis, a tünetek csökkentését célzó terápia beállításával és praktikus tanácsokkal ellátva indulhat haza a család.

Az immunológiáról

Szervezetünk védekező-rendszere kulcsszerepet tölt be a kórokozók távoltartásában, leküzdésében. Gyakran az allergiás betegségek is visszavezethetők a szervezet immunrendszerének gyengeségére. Intézetünkben kiváló szaktudású, allergológiában és klinikai immunológiában jártas szakorvosok látják el a gyermekeket.

Gyenge immunrendszer

A szokatlan gyakoriságú felső és alsó légúti hurutos tünetek, elhúzódó panaszok – például náthás állapot -, gyakran visszatérő, szájüregi afták (kellemetlen, fájdalmas, kerek vagy ovális alakú fekélyek a nyálkahártyán), a gyakoribb és súlyosabb szövődmények (arcüreggyulladások, középfülgyulladások, hörghurutok, tüdőgyulladások) jelezhetik az immunrendszer gyenge állapotát. Gyakori panasz, hogy a kisded vagy óvodás gyermek „nem bírja a közösséget”. Ez a családra is fokozott terhet ró (táppénz, munkahely elvesztése stb.).

Az allergia az immunrendszer megbillent egyensúlyának következményeként is értelmezhető.

Gyakori betegségek, allergia gyanúja esetén allegológus – immunológus szakorvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetek hátterében lehet életkori sajátosság, de lehet szerzett, átmeneti, súlyosabb esetben veleszületett immunológiai betegség is.

Diagnosztizálás

Intézetünkben a tünetek, panaszok felmérését követően lehetőség van a gyakori megbetegedések hátterében álló alapvető immunológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére (pl. immunglobulinok csökkent termelése, hiánya, csökkent fehérvérsejt termelés), és immunerősítő kezelések beállítására.

Az allergiás tünetek, panaszok okának pontos feltérképezése a legmodernebb, XXI. századi technikákkal lehetséges. Az allergia vizsgálat bőrtesztből (Prick-teszt) és/vagy vérvételből (specifikus IgE vizsgálatból) áll. Három éves kor alatt csak vérvételt végzünk. Magyarországon intézetünkben az elsők között beállított vizsgálati módszerrel, az úgynevezett molekuláris, vagy komponens alapú (CRD) allergiadiagnosztikai vizsgálattal állítjuk fel a lehető legpontosabb diagnózist.

A vérmintából végzett molekuláris vizsgálat akkor végezhető el, ha  vagy a bőrpróba, vagy a specifikus IgE vizsgálat már valamilyen pozitivitást mutatott étel, pollen, rovarcsípés (méh/darázs), állati szőr allergiára. Azonban fontos tudni, hogy ezen allergének, például az étel mely molekulája felelős az allergiás tünetekért. Ez alapján lehet ugyanis célzottan, minden eddiginél pontosabban meghatározni a diétát, s ez vetítheti előre a kezelésként használt úgynevezett allergénspecifikus immunterápia sikerességét.

A gyakori hurutos betegségek hátterében az esetek legnagyobb részében az immunrendszer lassúbb érése áll, amely immunerősítő gyógyszerekkel fokozható. Az allergiás megbetegedéseknél pedig a tüneteket kiváltó ok diagnózisának felállítása után lehetséges a személyre szabott terápia elkezdése (allergén kerülés, gyógyszeres kezelés, specifikus immunterápia).

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN

Allergológiai rendelések elérhetők online is.

Az alábbi allergológusok végeznek online rendelést:

Dr. Csáki Csilla gyermek és felnőtt allergológus szakorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Dobra Gergely allergológus, klinikai immonológus, gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Goda Vera immunológus-allergológus
Dr. Farkas Márta allergológus, gyermektüdőgyógyász

Tudástár

Az allergia vizsgálat menete – mi történik a rendelőben?

 •  A gyermek allergológus szakorvosnak minden előzményt ismernie kell, vagyis a kikérdezés (anamnézis felvétel) során olyan részletekre is kíváncsi lehet, amelyek adott esetben függetlenek az aktuális panaszoktól (anyatejes táplálás, a gyermek születési súlya, esetleges gyógyszerszedés, fejlődés menete), valamint rákérdez a lehetséges családi, öröklött hajlamra utaló előzményekre is.
 • Ez után kerülhet sor az aktuális panaszok felmérésére.

Rendkívül fontos a szülőtől származó pontos információ a gyermek allergiás tüneteiről, azok gyakoriságáról, a korábban alkalmazott gyógyszerek hatékonyságáról.

 • A panaszok kikérdezésekor a keresztallergiák lehetőségéről is tájékozódik az orvos (4. alszöveg), valamint az allergiához gyakran társuló egyéb megbetegedések felől (pl asztma, ekcéma).
 • Az allergológus a kórelőzmény és panaszok feltérképezését követően megvizsgálja a gyermeket, majd a rendelkezésre álló adatok alapján kivizsgálási tervet készít, melyet a szülőkkel is egyeztet.
 • Intézetünkben minden diagnosztikus eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy ambuláns keretek között, akár néhány óra alatt az összes szükséges vizsgálat megtörténjen, s a pontos diagnózis felállítása után elkezdődhessen az egyénre szabott terápia. Általános protokoll szerint a vizsgálatok: vérvétel (3/1 alszöveg), bőrpróba (3. alszöveg), légzésfunkciós vizsgálatok, fül-orr – gégészet, orrjáratokban a levegő áramlásának mérése, szükség esetén terheléses vizsgálatok, EKG.
 • A gyógyszeres terápiás javaslatokat minden esetben életviteli tanácsadással is kiegészítjük.

Egyedülálló vizsgálati módszer – a komponens alapú (CRD) – allergia vizsgálat

A tünetek szempontjából döntő, hogy például az allergizáló étel vagy pollen melyik komponense okozza a tüneteket. A  hagyományos allergiatesztek (bőrteszt és vérvétel) nem komponenseket vizsgálnak, hanem például földimogyoró esetén a teljes földimogyoró kivonatot, így a várható allergiás reakció súlyosságát sem tudják előre jelezni. Pár éve van lehetőség az allergiát okozó egyes komponensek vizsgálatára ételallergiákban, valamint légúti, méh/darázs és egyéb rovarok csípése által kiváltott allergiákban is.

A panaszokat okozó és a bőrteszt során is használt allergének (pollen, étel) több összetevőből (komponensből) állnak. Így az említett, ma elérhető legmodernebb vizsgálati módszerrel azt is meg tudjuk határozni, melyik részkomponens, milyen mértékben felelős az allergia súlyosságáért. Az úgynevezett molekuláris, vagy komponens alapú (CRD) allergiateszt a már ismert, specifikus, allergiás típusú ellenanyag vizsgálaton (IgE) alapul, azonban a teszthez alkalmazott reagens jóval érzékenyebb, így megbízhatóbb diagnosztikai mérést tesz lehetővé. A molekuláris vizsgálat pontossága lehetőséget ad arra, hogy kiváltható legyen a diéta, elkerülhető legyen a szervezet számára nem előnyös életmódbeli megszorítás, illetve a kapott eredmény előrevetítheti az immunterápia sikerességét is. A teszt egyetlen vérvizsgálatból történik.

Akkor is ajánljuk, ha az alábbi esetekben allergiás reakció fordult elő:

 • rovarcsípést követően
 • gyógyszerbevétel után
 • helyi érzéstelenítésnél
 • kisműtétnél
 • kontrasztanyagos röntgenvizsgálatnál,
 • arc-, ajak-, nyelvduzzanat vagy egyéb ödéma esetében
 • visszatérő csalánkiütés esetén
 • ha nem volt még ilyen típusú reakciója, de sok időt tölt a természetben, utazik, szereti az új ízeket, de akár tervezett műtéti beavatkozás, vagy kontrasztanyag beadásával történő vizsgálat előtt áll.

A vizsgálat segíthet az ismeretlen eredetű, fizikai terhelést, hideg-meleg hatást, egzotikus éttermi étkezést követő, kipirosodással járó rosszullétek felderítésében.

Komponens-alapú spec IgE diagnosztika -CRD Phadia 250 automata előnyei:

 • diagnosztikai pontosság fokozása
 • immunterápiák hatékonyságának pontosabb kiértékelése
 • táplálék keresztreakciók hatékonyabb előrejelzése
 • kevesebb téves diagnózis és fölösleges diéta
 • javuló életminőség
 • javul az allergiás állapot várható következményeinek prognosztizálási esélye (pl. mogyóró allergia esetében az életveszélyes allergiás roham – anafilaxiás sokk – kialakulásának előrejelzése)

Azon páciensek számára, akik súlyosabb étel allergiában szenvednek, mindenképpen javasolt az új módszerrel végzett vizsgálat. (Ilyen súlyosabb allergiás reakciók például az arc-, ajak- és nyelvduzzanat, a testszerte jelentkező csalánkiütés, légzési nehézség, asztmás roham, eszméletvesztés, vagy akár életveszélyes keringészavar – anafilaxiás sokk.)

Bőrpróba

A megtisztított, szárazra törtölt alkar bőrére különböző allergének kivonatát tartalmazó oldatból kis cseppeket helyezünk fel, a kontrollként szolgáló oldatokkal együtt. Az allergén kivonatot speciális kis eszközzel a bőr rétegei közé juttatjuk, majd 20 perc elteltével a bőrön leolvashatóvá válik az eredmény. A keletkező duzzanat és bőrpír megmutatja, hogy melyik allergén játszhat szerepet az allergiás tünetek fenntartásában.

A bőrteszt már 3 éves kor alatt is elvégezhető, de a bőrreakció értékelhetősége ebben az életkorban nem mindig egyértelmű. 3 éves kor elmúltával a bőrteszt már jól alkalmazható diagnosztikus vizsgálat. Amennyiben a bőrteszten nem látszik pozitív reakció, és a panaszok mégis allergiás eredetre utalnak, akkor az allergológus javasolja vérvizsgálat elvégzését is.

Vérvétel (specifikus IgE vvizsgálat)

A vérteszt során, az általános gyakorlatban úgynevezett össz IgE (Immonglobulin E), és specifikus IgE ellenanyag szinteket mérünk. Ezeknek a fehérjéknek a mennyisége allergia esetén megemelkedik. Használhatjuk mind étel, mind légúti allergia gyanúja esetén.

3 éves kor alatt indokolt esetben fontos lehet a specifikus IgE vizsgálat elvégzése, mert a bőrteszt nem ad minden esetben értékelhető eredményt.

Amit tudni kell a „keresztallergiáról”

Minden allergiát okozó növény többféle, allergiát kiváltó fehérje keveréke. Ezek közül van olyan allergiát kiváltó fehérje, ami csak az adott növényre jellemző, ezek az úgynevezett specifikus allergének. Emellett a növényi pollenekben lehetnek olyan allergiát okozó fehérjék is, amelyek más növényekben vagy gyümölcsökben, zöldségfélékben is megtalálhatók (pl. parlagfű-dinnye, nyír-alma, fekete üröm-zeller).  Ezeket a fehérjéket hívjuk kereszt allergéneknek. Ilyen esetekben bizonyos gyümölcsök, zöldségfélék fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat.

A kereszt allergének elkülönítése azért is fontos, mert az immunterápia hatásossága múlhat azon, valóban sikerül-e az allergiás reakció okát megtalálni. Az immunterápia ugyanis akkor lehet valóban sikeres, ha az adott pollen (pl., parlagfű) speciális fehérjére irányul. Mivel a kereszt allergének nem specifikusak az adott pollenre, ilyen esetekben az allergia megszüntetésére szolgáló immunterápiától nem várható olyan mértékű hatás.

A legújabb nemzetközi ajánlások az immunterápia alkalmazása előtt is ajánlják a komponens alapú teszt elvégzését.  Ennek célja annak igazolása, hogy kimutatható–e valóban emelkedett allergiás ellenanyagszint (IgE) arra a speciális pollen-komponensre vonatkozólag, amivel az immunterápiát végezzük (pl. parlagfű allergiásoknál a parlagfű specifikus komponensére). Ha igen, akkor az immunterápia várhatóan hatásos lesz.

Ha azonban a parlagfű olyan komponensére mutatható ki csak allergiára jellemző ellenanyagszint-emelkedés, ami nem specifikus a parlagfűre (jelen van egyéb növényekben pl. füvekben, egyéb pollenekben is), akkor nem várható az immunterápiától ugyanolyan hatékonyság.

E vizsgálati módszer segítségével információt szerezhetünk arról is, van-e esély arra, hogy néhány év múlva gyermekünk „kinőheti” az adott ételallergiát, vagy inkább allergénspecifikus immunterápiával segíthetünk az allergiája leküzdésében.

Mikor érdemes alkalmazni: nyírfa pollen allergia, fűkeverék allergia, parlagfű allergia, fekete üröm allergia esetén.

Rovarcsípés allergia

A méh-darázs csípés allergia esetén ritkán végzünk bőrtesztet, inkább a vérből végzett specifikus IgE vizsgálat eredményeire támaszkodunk.

A kérdés az, kell–e mindkét rovar csípésétől félni? Ebben az esetben segíthet a molekuláris vagy komponens alapú diagnosztika, annak eldöntésében, hogy ténylegesen kettős allergiáról, vagy úgynevezett „keresztreakciók” okozta ál-pozitivitásról van-e szó.

Komponens alapú vizsgálatot méh-darázs csípés allergia igazolására, illetve más rovarcsípések okozta allergia azonosítására megbízható, validált módszerrel végzünk a Svábhegyi Gyógyintézetben.

ROVARCSÍPÉS ALLERGIA VIZSGÁLATI LAP – KLIKK

Az ételallergiáról

Csecsemő és kisdedkorban a tehéntej, szója, búza, tojás- a leggyakoribb allergizáló ételek. Későbbi életkorban a dió, mogyoró, hal, esetleg rák okozhatnak allergiás panaszokat. Nem is gondolnánk, mennyi küzdelmes órától, át nem aludt éjszakától mentjük meg a családot és fájdalmas haspuffadástól vagy kellemetlen viszkető érzéstől kíméljük meg a gyermeket, ha időben eljutunk az allergológus orvoshoz.

Tünetek az enyhétől a súlyos reakcióig

Gyakran nem maga az étel, hanem egyes komponensei (színezék, adalék anyagok, ízfokozók) okozzák a gondot. Az ételallergiát jelezheti hasmenés, hasfájás, émelygés, hányás, de jelentkezhet csalánkiütés vagy tartósan fennálló ekcéma formájában is, ritkán légúti tünetek is kísérik. A legijesztőbb és leggyorsabban kialakuló elváltozások a szájkörnyéki, orrnyálkahártya, nyak-, torok-, arc, ajak, nyelv-, gégeduzzanatok. Azonban a legveszélyesebb, az az allergiás reakció, amikor a légutak nyálkahártyája annyira megduzzad, hogy akadályozza a levegő útját. Ilyenkor a szervezet úgynevezett anafilixiás sokkal (szapora pulzus, légzési nehézség, vérnyomás csökkenés, ájulás) reagál az allergénre. Ebben az esetben azonnali orvosi segítségre van szükség. A gyors orvosi beavatkozás ilyenkor a sokk elhárítására és a heves allegiás reakció mérséklésére irányul.

Alapos kivizsgálás

A gondos kivizsgálás segít megtalálni az allergiás tünetekért felelős allergént, a tünetek okát, így annak már a kerülése is a tüneteket csökkentő tényező lehet. A korszerű vizsgálati módszerek lehetővé teszik, hogy egyetlen vérvétellel pontos diagnózis születhessen. Így egyrészt megtudhatjuk, hogy milyen erősségű az adott allergén egyes összetevőinek (komponenseinek) hatása a szervezetre, másrészt, mennyire veszélyes az adott étel vagy egyik összetevőjének fogyasztása.

ÉTELALLERGIA VIZSGÁLATI LAP – KLIKK

Allergológus szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH