Általános gyermekgyógyászat - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Általános gyermekgyógyászat

Láz, hányás, hasmenés, hasi görcsök, nehézlégzés, szűnni nem akaró köhögés, kiütések a gyermek bőrén… Kiváló szakmai tudással, évtizedes kórházi gyakorlattal rendelkező csecsemő – és gyermekgyógyászaink 24 órában elérhetőek.

Általános csecsemő- és gyermekgyógyászat

Láz, hányás, hasmenés, hasi görcsök, nehézlégzés, szűnni nem akaró köhögés, kiütések a gyermek bőrén… Kiváló szakmai tudással, évtizedes kórházi gyakorlattal rendelkező csecsemő – és gyermekgyógyászaink 24 órában elérhetőek. Szakrendelőnkben pedig előre egyeztetett időpontban, a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel, laboratóriumi háttérrel állunk a hozzánk fordulók rendelkezésre.

Újszülött kortól 18 éves korig

Ha a gyermekünk beteg, gyakran érezzük úgy, hogy biztonságot adna egy bármikor, akár hétvégén, ünnepnapokon, az éjszaka közepén is azonnal elérhető gyermekorvos. A felvetés jogos. Különösen, ha csecsemőkorú babánk sír fel lázasan vagy tehetetlenül nézzük gyermekünk nem csillapodó, kínzó köhögését. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyászai folyamatosan követik szakterületük legújabb ajánlásait, részt vesznek az orvos- és szakorvosképzésben. Mint gyermekeket ellátó intézménynek, nekünk is fontos, hogy a szülők biztonságban érezhessék a gyermeküket, ezért törekszünk arra, hogy szükség esetén segítő partnerek legyünk a beteg gyermekek gyógyítása során.

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

Mindennapos kérdésfelvetés a szülők részéről. Ezért szeretnénk útmutatót adni a kérdésben. A láz önmagában nem sürgősségi állapot, kivétel az extrém magas lázértékek, a lázgörcs illetve 3 hónapos kor előtt jelentkező lázas állapotok. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban.

Ha a gyermek testhőmérséklete 37,4 és 37,9 fok között van, hőemelkedéssel, ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben. Nagyobb gyermeknél a 39 fokos láz már komoly levertséget, türelmetlenséget, nyűgös állapotot válthat ki.

A fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ilyenkor a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha nem teljesen láztalan a gyermek! Ugyanakkor fontos a lázcsillapítás, és a folyadékpótlás. Hasonló a helyzet akkor is, ha hasmenés is kíséri lázas állapotot. Ha a gyermek nem akar inni (elutasítja a poharat vagy a cumisüveget), érdemes megpróbálni kiskanállal bevinni a folyadékot.

Egy gyermekek napi fenntartó folyadékigénye:

10 kg alatt 1 L/nap, 11-20 kg-ig 1000 ml + 50x (gyermek testtömege kg-ban – 10) ml. Pl.: 15 kg-os gyermek: 1000 ml + 50x (15 kg-10) ═ 1000 ml + 250 ml ═ 1250 ml, azaz 1,25 L.
20 kg felett 1500 ml + 20x (gyermek testtömege kg-ban – 20) ml
Pl.: 25 kg-os gyermek: 1500 ml + 20x (25 kg- 20) ═ 1500 ml + 100 ml ═ 1600 ml, azaz 1,6 L.
Láz esetén ehhez még fokonként 10% plusz folyadékbevitel szükséges naponta.

Bőrjelenségek

A bőrgyógyászati eltérések szinte kivétel nélkül olyan elváltozások, melyeket az orvosnak látni kell, ugyanis nagyon kevés jelző áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy bőrelváltozást jellemezzünk.

A pelenka, amely nedves, remek lehetőség a különböző baktériumoknak, gombáknak, egyéb kórokozóknak. Ha a babapopsi piros, majd e mellett apró fehér kiemelkedő tűpöttyöket is észlelünk, esetleg hámhiányossá válik, a gyermek nyűgösebb, sír, tiltakozik.

Más a helyzet egy esetleges allergia esetén, amely esetében a szervezet először a bőrön keresztül jelzi, valami, ami a baba bőréhez ér, esetleg étel, amelyet fogyaszt, nem megfelelő számára. Mivel az ételallergia komoly reakciókat válthat ki a szervezetből, ezeket a jelzéseket semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni és azonnal meg kell mutatni a gyermekorvosnak illetve a szakorvosnak.

Hasonló a helyzet egyes rovarcsípések (darázs, méh) esetén is.

Érdemesnek tartjuk tehát sorra venni azokat a jellegzetes elváltozásokat, amelyeket tapasztalhatunk egy csecsemőn, kisgyermeken, vagy nagyobb gyermek bőrén:

Folt: Változó nagyságú színeltérése a bőrnek, mely a bőr felszínéből nem emelkedik ki, vagyis, ha az ujjunkat végigsimítjuk az ép bőrterületen és az elváltozás felett, akkor tapintással nem tapasztalunk különbséget. Lehet a folt például gyulladt bőrterület, de értágulat, vagy pigmentekkel teli terület is.
Göbcse: Néhány milliméteres, a bőrből kissé kiemelkedő elváltozás.
Plakk: Göbcsék összeolvadásából álló bőrterület.
Csomó: 0,5-2 cm átmérőjű, kissé kiemelkedő elváltozás.
Tumor: Szintén kissé kiemelkedő, de 2 cm-nél nagyobb, tapintással jól körülhatárolható elváltozás.
Csalánkiütés: Laposan kiemelkedő, rózsaszín vagy pirosabb elváltozás, mely közepe halványabb, és olyan, mintha folyadék tűnne át rajta. Mint a neve is mutatja, a klasszikus kép a csalán csípését követően látható.
Hólyagcsa: 0,5 cm-nél kisebb folyadékkal teli hólyag. Például a herpeszes hólyagcsa a képviselője.
Vízhólyag: 0,5 cm-nél nagyobb folyadékkal teli hólyag.
Gennyes hólyagcsa: 0,5 cm-nél kisebb, gennyes hólyag.
Pikkely: Lemezszerűen leváló bőrfolyamat.
Berepedés: Felszínes, gyakran fájdalmas folytonossághiány a bőrön. Klasszikus képviselője a szájzugi berepedés.
Vakarásnyom: Felszínes, vonalszerű hámhiány, a viszkető bőrelváltozásokat kíséri.
Fekély: A bőr mélyebb rétegeibe terjedő szövethiány.

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Általános gyermekgyógyászati rendelések elérhetők online is.

Az alábbi csecsemő- és gyermekgyógyászok végeznek általános gyermekgyógyászati online rendelést:

Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Varga Norbert általános gyermekgyógyász

Tudástár

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

A sírás, a viselkedés, a bőrszín, az étvágy mind-mind árulkodó jelek. Az „A” bekezdésekben található jellemzők esetén nincs komoly probléma a háttérben, a „B” bekezdésekben leírtak észlelése során tanácsos gyermekorvossal konzultálni, míg a „C” bekezdésekben tapasztaltak esetén mielőbb kérjünk segítséget!

 1. 1. A sírás minősége, a beszéd jellege

A, Egészséges baba sírási hangja erőteljes, oázó, megszokott, és az egészséges gyermek beszéde sem különbözik a szokványostól. Kérdésekre a helyzetnek megfelelően válaszol.

B, Enyhén eltér a megszokottól, ha gyönge vagy hüppőgő a pici sírása, ha a gyermek szavai erőtlenek, hangsúlytalanok, vagy épp ellenkezőleg izgatottak, panaszosak.

c, Mindig kórosnak kell tekinteni, ha egy baba sírása gyenge, nyöszörgő vagy magas hangú, sikoltásokban megnyilvánuló, vagy ha egy gyermek nem az adott szituációban elvárható módon közli panaszait, ha súlyos beteg benyomását kelti, vagy egyáltalán nem reagál szavainkra.

 1. A sírás, a viselkedés változása külső ingerekre

Meg kell nézni, hogy változik-e egy baba sírása akkor, ha az anyuka felveszi, simogatja, ringatja a picit, vagy megváltozik-e a gyermek korábbi viselkedése a segítségére sietők jelenlétének hatására.

A, Ha gyorsan megnyugszanak, elégedettek, akkor biztosan nincs nagy baj a háttérben.

B, Amennyiben a baba szakaszosan tovább sír, vagy a nagyobb gyermeket átmenetileg, részlegesen sikerül csak megvigasztalni, akkor valami enyhébb kiváltó ok még biztosan maradt a háttérben, amelyet mindössze enyhít a közvetlen fizikai kontaktus, a megnyugtató közellét.

c, Ha a fentiek ellenére folyamatosan tovább sír a baba vagy alig reagál, vagy a gyermek reakciói érdemben nem változnak a környezetének ingereire, akkor sírásának, a szokatlan viselkedésnek komolyabb oka lehet.

 1. Környezet kezdeményezéseire (puszi, érintés, vigasztalás, ölelés) adott válasz a picik mozgékonysággal, figyelemmel reagálnak, míg a nagyobbak az adott helyzetnek megfelelő módon viselkednek.

B, Enyhébb eltérést jelez, ha a gyermek figyelme, ébersége csak röviden valósul meg,

C, és mindig kóros, ha arckifejezése aggodalmas, letargikus, válaszreakciói tompák, érzelemnélküliek.

 1. Éberség, étvágy

A, Normálisan az egészséges gyermek a napi ritmusának megfelelően ébred, jól eszik, kiegyensúlyozottan alszik.

B, Enyhe eltérést jelez, ha nehezebben ébreszthető, étvágytalanul és kevesebbet eszik.

C, Kóros, ha nem, vagy alig ébreszthető, nem, vagy alig etethető.

 1. A bőr színe

A, Normálisan a bőr színe – az alkati jellemzőket figyelembe véve- rózsás,

B, Enyhén kóros, ha a kezek, lábak sápadtak vagy szederjesek (utóbbi az első 1-2 élethéten teljesen egészségeseken, ideális külső hőmérséklet mellett is előfordulhat).

c, Minden életkorban és mindenképpen kóros, ha testszerte tartósan sápadt, vagy szederjes, vagy hamuszürke, esetleg márványozott a bőr.

 1. A gyermek folyadékellátottsága

A, Akkor jó, ha a bőr rugalmas, a nyelv nedves, és megszokott mennyiségű vizeletet ürít a gyermek (minden pelenka nedves, ugyanannyiszor megy el pisilni, mint korábban).

B, Enyhén kóros, ha a nyelv szárazabb, kevesebb a vizeletmennyiség,

C, Kóros, ha a bőr tésztaszerű (ödémás), vagy könnyen ráncolható és lassan simul ki, ha a szemek beesettek, száraz a nyelv és alig van vagy nincs vizelet.

Láz, lázcsillapítás, folyadék- és sópótlás, lázgörcs

A láz a szervezetben bekövetkezett valamilyen kórfolyamat tünete. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban. Tévhit, hogy valamiféle rettenetes betegség velejárója, bár tény, hogy vannak lázzal kísért súlyos betegségek is, de ezek szerencsére jóval ritkábbak. A szülőkben, hozzátartozókban inkább azok a tudat alatti félelmek generálják szorongást, amelyet a lázgörcsös állapotról vélelmeznek.

Ha egy kicsit jobban belegondolunk, a láz tulajdonképpen jó dolog! Felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nem megszokott dolog történik a gyermekünk szervezetében, ráadásul a fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ilyenkor a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha nem teljesen láztalan a gyermek!

Összefoglalva: a láz nem más, mint egy tünet, amelyet a szerepének megfelelően kell értékelni és csillapítani!

Sok esetben a láz az első tünete egy akut megbetegedésnek, ezért a betegség további jellemzőinek megjelenéséig az orvos sem tudja megállapítani annak pontos okát. Lehet belőle akár légúti megbetegedés, akár gyomor-bélrendszeri-, vagy kiütéses fertőző betegség. Ezért, ha a gyermek általános állapota rendezett, a lázcsillapítás hatására javul a közérzete és újra a megszokott tevékenységét végzi, akkor teljesen felesleges azonnal orvosért kiáltani.

Néhány fontos tény  a lázzal kapcsolatban

Hőemelkedésről akkor beszélünk, ha a gyermek aktuális hője 37,4 és 37,9 fok között van. Az ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben.

Minden szülőnek érdemes tisztában lennie azzal a ténnyel, hogy a bőr hőmérséklete pár tized fokkal alacsonyabb a szervezet tényleges, úgynevezett maghőmérsékleténél. Ráadásul a bőr hőmérsékletét nagymértékben befolyásolja a külső hőmérséklet, a ruházat, a takaró vastagsága. Éppen ezért nem mindegy, hogy a lázmérés miként történik (végbélben, bőrön, fülben). Amikor a gyermek hőjét mérik, illetve közlik az orvossal annak mértékét, akkor mindig figyelembe kell venni a lázmérés kivitelezésének technikáját. A végbélben mért hőmérsékletből 0,5 fokot le kell vonni ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy a fent meghatározott hőmérsékleti skálán hol helyezkedik el a gyermek hője (normális: 36,4-37,3 fok; hőemelkedés: 37,4-37,9 fok; láz: 38,0 fok felett).

Néhány szó a lázgörcsről

A lázgörcs az egyik legrémisztőbb jelenség egy szülő számára, amely szerencsére alapállapotban nem életveszélyes állapot. 0,5-6 éves kor között fordul elő, leginkább 1-2 éves kor között. Nem tévesztendő össze a lázas, borzongó gyermek remegésével!

Lázgörcs során a gyermek elveszti eszméletét, szemei fennakadnak, vagy egy pontra fixálnak, izmai megfeszülnek, pár másodpercig nem vesz levegőt, ennek kapcsán elkékülhet, majd további pár másodperc elteltével a végtagokon ritmikus rángatózás lép fel, de a légvételek ilyenkor már beindulnak. A végtagok rángása általában 1-2 perc alatt oldódik, de 10 percen belül mindenképpen (egyszerű lázgörcs). A gyermek tudata nem mindig tisztul egyből a rángások után, hanem rövid, roham utáni alvásba merülhet, a történtekre pedig nem emlékszik. Mivel a lázgörcs az esetek túlnyomó többségében a láz felszálló szakaszában jelentkezik, nem feltétlen érezzük túlzottan melegnek, lázasnak a gyermeket. A roham alatt a gyermek nyelvét elharaphatja, sérülhet, bepisilhet, székletet üríthet.

Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha a fenti jelenségek 15 percnél tovább tartanak, egy alkalommal kettőnél többször ismétlődnek, vagy ha más idegrendszeri eltérés is észlelhető.

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

A lázgörcs szintén egy olyan állapot, amire jó, ha előre felkészíti magát a szülő. Annak ellenére, hogy riasztó, az esetek döntő többségében nem jelent életveszélyes helyzetet, ezért nem kell attól tartani, hogy elveszítik gyermeküket. Azért kell pontosan megjegyezni, hogy miként zajlik le egy ilyen roham, hogy ne a pánik legyen úrrá a környezeten az esetleges lázgörcs során, hanem a segíteni akarás. A roham megfeszüléses szakaszában testszerte izomgörcs lép fel. Mivel ilyenkor pár másodpercig nem vesz levegőt a gyermek és elkékülhet, ez roppant ijesztő látványt kelt. De amennyiben az ilyen elkékülést görcsösen megfeszült izmok mellett észlelik, akkor biztosak lehetnek benne, hogy lázgörcs vagy epilepsziás jellegű nagyroham zajlik, amely során a légzés garantáltan beindul! Akkor is, ha a másodpercek végtelen hosszúnak tűnnek! (Más típusú légzésleállás esetén nincs az izmokban görcs, a gyermek tónustalan, ezért azokban az esetekben az újraélesztésre vonatkozó szabályok érvényesek. Félrenyelés, aspiráció esetén kínzó köhögési roham, légszomj lép fel kezdetben még ép eszmélet mellett).

Fontos, hogy betartsuk: tilos a gyermek száját a görcsös állapot közben feszengetni, a rágóizmok görcse miatt ez úgysem lehetséges. Viszont okozhatunk sérülést a próbálkozásunkkal (fogkiütés, félrenyelés) Érdemes tudni, hogy a lélegeztetésre szorulónak könnyen ki lehet nyitni a száját!!!

 A gyermeket inkább védeni kell, hogy az akaratlan rángások és az eszméletlenség alatt nehogy további sérülések érjék. Ha a gyermek pár percig alszik a lázgörcs végén, akkor hagyjuk nyugodtan pihenni, ne rázogassuk, pofozgassuk, fel fog tisztulni a tudata! Mérjünk a végbélben lázat, mert az egyértelművé teszi, hogy lázgörcs zajlott a gyermeknél. Adjunk neki lázcsillapítót, és értesítsük a gyermekorvost. A gyermek életének első lázgörcse után kórházi felvétel javasolt, komplikált lázgörcs esetén pedig ez sürgősségi feladat!

Folyadék- és sópótlás láz, hányás, hasmenés esetén

A gyógyszeres lázcsillapítás során a szervezet párologtatással szabadul meg a felesleges hőtől. Ezért fontos, hogy a megnövekedett folyadékigényét fedezzük a gyermeknek, újszülött és kiscsecsemőkorban gyakoribb szoptatással, etetéssel, későbbi életkorokban fokozott itatással. A folyadékellátottság megítélésére a legjobb indikátor a vizeletürítés. Ha annyi vizelete van a gyermeknek, mint amennyi egészséges állapotban szokott lenni (ugyanannyira nedves a pelenka, ugyanannyiszor kell tisztába tenni, ugyanolyan gyakran megy el WC-re), akkor jó a folyadékellátottsága. (Ahogy fentebb már utaltunk rá)

Természetesen nemcsak a folyadékot, hanem az elvesztett sókat is pótolni kell a beteg gyermek ápolása során. Amennyiben a láz illetve hasmenés dominál, akkor viszonylag egyszerűbb a helyzet, mert szájon át a megemelt folyadék- és sóbevitellel pótolni lehet az elvesztett mennyiségeket. Erre a legalkalmasabbak az ún. szájon át adható rehidráló oldatok. Ezekben az oldatokban nemzetközileg elfogadott mennyiségben vannak oldott sók és szőlőcukor (Na, K, Cl, glukóz), melyek a legoptimálisabban képesek a szervezet veszteségeinek „feltöltésére”. Jó, ha ezek a készítmények részesei az otthoni házi patikánknak. Amennyiben nincs otthon ilyen készítményünk és a patikai beszerzés is akadályozott valamilyen okból, akkor saját magunk is készíthetünk rehidráló oldatot: 1 liter vízben feloldunk 3 evőkanál kristálycukrot, ¾ kávéskanál konyhasót, ½ kávéskanál szódabikarbónát, és a káliumpótlás végett tegyünk hozzá 1 csésze narancslevet, vagy két leturmixolt banánt.

Gyermekgyógyász szakorvosaink

24 órás gyermekorvos

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH