Amikor a gyermektüdőgyógyász segít - Svábhegyi Gyógyintézet

Amikor a gyermektüdőgyógyász segít

Ha gyermekünknek légúti allergiás tünetei vannak, az allergológus mellett a gyermektüdőgyógyász is segíthet mind a diagnózis felállításában, mind a tünetek kezelésében. Milyen esetekben fordulhatunk a gyermektüdőgyógyászhoz? Dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyásszal beszélgettünk.

Milyen tünetek megjelenésekor érdemes gyermektüdőgyógyászhoz vinnünk gyermekünket?

Dr. Göndöcs Rita: Leggyakrabban visszatérő vagy elhúzódó köhögés, nehézlégzés miatt keresik  fel a gyermektüdőgyógyászt. A nehézlégzés többnyire, terhelés, futás kapcsán lép fel, időnként nyugalomban.

A tünetek hátterében a legkülönbözőbb okok húzódnak meg. Amiben ilyenkor a gyermektüdőgyógyász segíteni tud, annak eldöntésében, hogy a köhögés infekciós eredetű, esetleg allergia, asztma áll-e a háttérben. Hogy a nehézlégzés organikus eredetű-e – pulmonológiai oka van-e, esetleg asztma, vagy tovább kell-e vizsgálni kardiológián, vagy pszichés eredetű, úgynevezett TIC, „sóhajtó légzés”-ről van szó.

Sokat segít a diagnózis felállításában a hangrögzítés és a tüneti napló. (amennyiben a vizsgálat során aktuálisan tünetmentes a gyermek, az otthonában történt hangrögzítés okostelefonra rendkívül sokat segít a tünetek megítélésében! (Mind a nehézlégzés, mind a köhögés jellegéből sok következtetés levonható.) A tüneti napló szintén sokat segít – ebből kiderül, hogy a panaszok lázzal, láztalanul, éjszaka, napközben, terheléskor, nyugalomban lépnek-e fel, napi, heti vagy havi gyakorisággal.

Ha visszatérő tüdőgyulladások szerepelnek a diagnózisban, ebben az esetben is érdemes felkeresni a tüdőgyógyászt. Gyakran előfordul, hogy nem valódi tüdőgyulladásról van szó, hanem a háttérben az asztma áll. A „fulladás kapcsán” a légutak beszűkülnek, illetve egyenlőtlen váladékeloszlás jön létre, ebből ered a tüdőgyulladásra rendkívül hasonló hallgatózási hang, akár röntgenkép is. Miután beállítottuk az asztma kezelését „megszűnnek” a visszatérő tüdőgyulladások.

Meg kell említeni az ételallergiát is, mely esetén a szülők általában allergológus szakorvoshoz fordulnak. Fontos annak megkülönböztetése, hogy valódi ételallergiáról van-e szó vagy pollenallergia-étel keresztreakcióról. Amikor tisztáztuk a panaszokat okozó légúti allergént (poratka, pollen /nyírfa, fű, parlagfű, stb./), lehetőség van immunterápiára, mely hosszú időre megszünteti, illetve jelentősen csökkenti az adott allergénnel szemben fellépő panaszokat. A hatékony immunterápia kiválasztásához is segítséget nyújt a komponens alapú vizsgálat. Érdemes gyermektüdőgyógyászhoz fordulni, aki segít a diagnózisban, és a kezelést is megfelelően beállítja.

Milyen vizsgálatokat végez a gyermektüdőgyógyász?

Dr. Göndöcs Rita: A tünetek alapján szükség szerint allergiavizsgálat (Prick, specIgE), labor, mellkasröntgen, légzésfunkció, (gyakran terheléses légzésfunkció, futásterhelés történik, esetleg a hörgőtágító hatását vizsgáljuk úgynevezett bronchodilataciós vizsgálat keretében. Szükség szerint gégészeti konzílium, vagy akár gasztroenterológiai konzílium (reflux is állhat köhögés hátterében) is javasolt.

Ha légúti allergiás tüneteket észlelünk a gyermeken, allergológushoz forduljunk vagy a gyermektüdőgyógyász is segíthet?

Dr. Göndöcs Rita: Gyermekkorban lényegében nincs különbség az allergológus és tüdőgyógyász lehetőségei között, illetve kevés az az eset, amikor feltétlenül allergológusra, illetve feltétlenül tüdőgyógyászra van szükség. Légúti allergiás tünetek észlelésekor a szülők fordulhatnak mindkét szakterület orvosához is. Amennyiben a családban asztma előfordul, illetve kizárólag légúti tünetek jelennek meg, úgy érdemesebb a gyermektüdőgyógyászt felkeresni.

Gyermektüdőgyógyászati szakrendeléseinkre bejelentkezés online felületünkön itt, a nap 24 órájában, vagy a +36 1 44 33 200-as telefonszámon munkanapokon reggel 8 és este 8 óra között.

Telefonszámunk: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH