Amikor az allergia és a fertőzés egyszerre támad - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Amikor az allergia és a fertőzés egyszerre támad

A szeptember nemcsak a levegőben még mindig megtalálható parlagfű és fekete üröm pollenjei miatt nehéz az allergiásoknak, de ősszel, az évszakra jellemző betegségek (felső légúti fertőzések, fül-orr-gégészeti problémák) megjelenésével a tünetek felerősödhetnek, illetve az allergiával küzdő gyermekek gyakrabban betegedhetnek meg. Ezért lényeges az allergia kezelése, különösen asztma esetén a betegség karban tartása. Cikkünkben sorra vettük, milyen gondok zavarhatják meg a gondtalan iskola- óvoda kezdést ősz beálltával. Tanácsok gyermekorvosunktól dr. Kovács Tibortól – szeptemberre.

Pollenallergia

A nyárral sajnos nem múltak el a pollenallergiások tünetei, hiszen a parlagfű és a fekete üröm pollenjei egészen szeptember végéig magas koncentrációban fordulhatnak elő a levegőben. Amennyiben még nem tudjuk, hogy mely növény pollenjeire vagyunk érzékenyek, érdemes akár molekuláris allergia diagnosztika segítségével meghatározni a pontos kiváltó okot, hogy azt követően –  amennyire lehetőség van rá – személyre szabottan kezdődhessen meg az allergia kezelése. A célzott immunterápia jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

Felső légúti megbetegedések

Az ősszel jellemző nyirkos időjárás, nagy hőingás kedvez a különböző vírusok és baktériumok terjedésének is, melyek például lázat, torokfájást, hörghurutot, köhögést, nehézlégzést okozhatnak a gyermekeknél. Különösen érintettek a közösségbe (bölcsődébe, óvodába, iskolába) kerülő gyermekek, akiknek egyrészt az immunrendszerük sincs még teljesen felkészülve a fertőzésekre, másrészt a gyermekközösségekben könnyebben és gyorsabban terjednek a fertőző betegségek.

A „szájlégző” gyermekek hajlamosabbak a légúti fertőzésekre. A szakmai kifejezéssel leírt „szájlégzésről” akkor beszélünk, amikor gyengébb ajakizom, amely gyakran nyitott szájtartást eredményez. Ez lehet a cumisüveges táplálás, a cumizás és az ujjszopás egyik következménye, illetve lehet a felső légutak beszűkülésének, elzáródásának a következménye. Ez utóbbiak hátterében állhat allergia, orrsövény ferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orr- vagy torokmandula. A gyakori légúti infekciók miatt szintén megszűnhet a normális orrlégzés.

Orr-bajok

Egy-egy légúti megbetegedés, nátha, vagy allergia okozhat orrdugulást, orrlégzési zavart, amely kellemetlen a gyermek számára. Hasonló tüneteket okozhat a túl nagy orrmandula is. Fontos, hogy kiderüljön, mi áll az orrlégzési zavar hátterében, elkerülendő az újra és újra jelentkező gyulladásokat és fertőzéseket. A gyermek fül-orr-gégészeti szakrendelésen fény derülhet az orrlégzési zavarra az őszi-téli időszakban jelentkező fülproblémák, például a fülfájás kiváltó okára is.

Asztma

Ha a gyermek hosszabb ideje köhög, esetleg vissza-visszatérően jelentkeznek a tünetei, sípoló légzés vagy légzési nehezítettség tapasztalható, érdemes felkeresni a gyermektüdőgyógyász szakorvost, aki nemcsak alaposan kivizsgálja a visszatérő köhögések okát, de azt is nézi, hogy a tünetek hátterében állhat-e asztmás megbetegedés.

Az asztma kezelése és gondozása összetett feladat. Egyrészt az aktuálisan fennálló tünetek, panaszok megszüntetésére, másrészt a krónikusan fennálló hörgőgyulladás csökkentésére irányul. Akut esetben a hörgők görcsét oldó hörgőtágító kezelés szükséges. Az úgynevezett rohamoldó szerekkel az esetleges asztmás roham azonnal mérsékelhető, akár meg is szüntethető. Az asztma hosszabbtávú kezelése a háttérben zajló krónikus gyulladás csökkentését jelenti, ez az úgynevezett fenntartó, folyamatos, asztma megelőző terápia.

Bejelentkezése rendelésre: https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH