Amit tudni kell a „keresztallergiáról” - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Amit tudni kell a „keresztallergiáról”

allergologia-nagy

Amit tudni kell a „keresztallergiáról”

Minden allergiát okozó növény többféle, allergiát kiváltó fehérje keveréke. Ezek közül van olyan allergiát kiváltó fehérje, ami csak az adott növényre jellemző, ezek az úgynevezett specifikus allergének. Emellett a növényi pollenekben lehetnek olyan allergiát okozó fehérjék is, amelyek más növényekben vagy gyümölcsökben, zöldségfélékben is megtalálhatók (pl. parlagfű-dinnye, nyír-alma, feketeüröm-zeller).  Ezeket a fehérjéket hívjuk kereszt allergéneknek. Ilyen esetekben bizonyos gyümölcsök, zöldségfélék fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat.

A kereszt allergének elkülönítése azért is fontos, mert az immunterápia hatásossága múlhat azon, valóban sikerül-e az allergiás reakció okát megtalálni. Az immunterápia ugyanis akkor lehet valóban sikeres, ha az adott pollen (pl., parlagfű) speciális fehérjére irányul. Mivel a kereszt allergének nem specifikusak az adott pollenre, ilyen esetekben az allergia megszüntetésére szolgáló immunterápiától (4. alszöveg) nem várható olyan mértékű hatás.

A legújabb nemzetközi ajánlások az immunterápia alkalmazása előtt is ajánlják a komponens alapú teszt elvégzését.  Ennek célja annak igazolása, hogy kimutatható–e valóban emelkedett allergiás ellenanyagszint (IgE) arra a speciális pollen-komponensre vonatkozólag, amivel az immunterápiát végezzük (pl. parlagfű allergiásoknál a parlagfű specifikus komponensére). Ha igen, akkor az immunterápia várhatóan hatásos lesz.

Ha azonban a parlagfű olyan komponensére mutatható ki csak allergiára jellemző ellenanyagszint-emelkedés, ami nem specifikus a parlagfűre (jelen van egyéb növényekben pl. füvekben, egyéb pollenekben is), akkor nem várható az immunterápiától ugyanolyan hatékonyság.

E vizsgálati módszer segítségével információt szerezhetünk arról is, van-e esély arra, hogy néhány év múlva gyermekünk „kinőheti” az adott ételallergiát, vagy inkább allergénspecifikus immunterápiával segíthetünk az allergiája leküzdésében.

Mikor érdemes alkalmazni: nyírfa pollen allergia, fűkeverék allergia, parlagfű allergia, fekete üröm allergia esetén.

Allergológus szakorvosaink

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT ALLERGOLÓGIAI VIZSGÁLATRA MOST!

[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme
Previous
Next
powered by FormCraft

Online bejelentkezés
[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Elérhetőségeink
  • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Fax: +36 1 395 8363 
  • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH