Asztmás, allergiás gyermekkel minél hamarabb menjünk orvoshoz! - Svábhegyi Gyógyintézet

Asztmás, allergiás gyermekkel minél hamarabb menjünk orvoshoz!

A vírusfertőzések gyakran provokálnak asztmás rohamokat, és az allergiás tüneteket is felerősíthetik. Ősszel az egyébként is gyakori vírusinfekciók mellett a koronavírus is súlyosbíthatja ezeket ez egészségügyi problémákat. Mit tudunk tenni gyermekeinkért és a vírus ellen, ha asztmás vagy allergiás a gyermekünk?

Asztma és covid

Ha ismert asztmás, szénanáthás, allergiás rhinitises gyermekük van, remélhetőleg a tavaszi karantént követő nyári időszakban sikerült találkozniuk a gondozó orvosukkal, és meg tudták beszélni azt, hogy a karantén idején el nem hagyott, folyamatosan szedett gyógyszereket nyáron tudták-e szüneteltetni, vagy el tudták-e véglegesen hagyni. Bizonyára azt is megbeszélték, hogy az őszi időszaknak hogy tudnak nekiindulni, milyen gyógyszereléssel kell készülni erre az időszakra.

Amennyiben nem jártak a kezelőorvosuknál, javasolt mihamarabb felkeresni a gyermektüdőgyógyászt. Ha lehet, személyesen, de ha nem megoldható, vegyék igénybe az egyéb lehetőségeket, például – ahol elérhető –, ott az online rendelést, illetve telefonon vagy emailben próbáljanak meg tanácsot kérni. Ha orvosi konzultáció nélkül kezdődik el az őszi időszak, akkor nagyon fontos, hogy a meglévő gyógyszerelésen saját maguktól ne változtassanak! Ebben az esetben maradjon az a gyógyszer, amit korábban beállított a gondozó orvos.

A vírusfertőzések provokálják az asztmás rohamokat, az érintettek remélhetőleg rendelkeznek az előző gondozás során összeállított cselekvési tervvel, amely megmutatja, hogy mit kell roham esetén csinálni. Az új típusú koronavírus a jelenlegi tudásunk szerint nem provokálja a hörgőgörcsöt. Bár vírusfertőzésről van szó, de nem feltétlenül elindítója az asztmás rohamnak.

Rendkívül fontos, hogy legyen rohamoldó otthon, amit a megfelelő módon tudunk használni. Kell, hogy legyen szteroidos kúp is, hogy ha nem elég a rohamoldó, akkor azt is lehessen alkalmazni, illetve alapfelszereltség a többféle lázcsillapító is, amelyet a vírusfertőzés okozta lázas állapot esetén lehet használni.

Allergia és covid

Allergiás betegség, allergiás orrnyálkahártya-gyulladás esetén hasonló a helyzet, mint az asztmások esetében. Ha az allergiás gyermeknek van beállított gyógyszere, akkor azt használja. Ha pollenallergiás valaki, az a jó hír, hogy a pollenek a faggyal elpusztulnak, tehát utána a jelenlétükre már nem kell számítani. Gyógyszereiket az első fagy beköszöntével meg lehet próbálni elhagyni.

Hogyha egész évben jelenlévő allergén – ilyen például a poratka, az állatszőr, penészgomba – okozza az allergiás orrnyálkahártya-gyulladást, akkor nem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben. Akkor ugyancsak az a tanács, hogy folytassuk a beállított allergiaellenes kezelést.

Gyermeke allergiás, asztmás panaszaival forduljon a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet nagy tapasztalattal és múlttal bíró allergológus, gyermektüdőgyógyász szakorvosaihoz, ahol megnyugtató tanácsokat kap kérdéseire és a legmodernebb kezeléssel gyógyítjuk gyermekét.

Bejelentkezés: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH