Ételallergia - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ételallergia

allergologia-nagy

Ételallergia

Ételallergia tünetek – vizsgálat – kezelés

Csecsemő és kisdedkorban a tehéntej, szója, búza, tojás- a leggyakoribb allergizáló ételek. Későbbi életkorban a dió, mogyoró, hal, esetleg rák okozhatnak allergiás panaszokat. Nem is gondolnánk, mennyi küzdelmes órától, át nem aludt éjszakától mentjük meg a családot és fájdalmas haspuffadástól vagy kellemetlen viszkető érzéstől kíméljük meg a gyermeket, ha időben eljutunk az allergológus orvoshoz. Az ételallergia vizsgálat sokat elárul.

Az ételallergia tünetei gyerekeknél, az enyhétől a súlyos reakcióig

Gyakran nem maga az étel, hanem egyes komponensei (színezék, adalék anyagok, ízfokozók) okozzák a gondot. Az ételallergia tünetei lehetnek: hasmenés, hasfájás, émelygés, hányás, de jelentkezhet csalánkiütés vagy tartósan fennálló ekcéma formájában is. Ez utóbbi jellemzően csecsemő vagy kisdedkori allergiás reakció, vagyis egy baba ételallergia tünetei. Az allergiát ritkán légúti tünetek is kísérik. A legijesztőbb és leggyorsabban kialakuló elváltozások a szájkörnyéki, orrnyálkahártya, nyak-, torok-, arc, ajak, nyelv-, gégeduzzanatok. Azonban a legveszélyesebb, az az allergiás reakció, amikor a légutak nyálkahártyája annyira megduzzad, hogy akadályozza a levegő útját. Ilyenkor a szervezet úgynevezett anafilixiás sokkal (szapora pulzus, légzési nehézség, vérnyomás csökkenés, ájulás) reagál az allergénre. Ebben az esetben azonnali orvosi segítségre van szükség. A gyors orvosi beavatkozás ilyenkor a sokk elhárítására és a heves allergiás reakció mérséklésére irányul. Az ételallergia gyerekeknél alapos kivizsgálást igényel!

Alapos kivizsgálás

A gyermek ételallergia vizsgálat, (amelynek része az ételallergia teszt) segít megtalálni az allergiás tünetekért felelős allergént, az allergiás tünetek okát. A korszerű vizsgálati módszerek lehetővé teszik, hogy egyetlen vérvétellel pontos diagnózis születhessen. Így egyrészt megtudhatjuk, hogy milyen erősségű az adott allergén egyes összetevőinek (komponenseinek) hatása a szervezetre, másrészt, mennyire veszélyes az adott étel vagy egyik összetevőjének fogyasztása.

Ételallergia vizsgálat, Budapest.

Ételallergia kezelése

Az ételallergia kezelése összetett feladat. A legfontosabb az allergén kerülése, vagyis a kérdéses allergén kiiktatása a táplálkozásból. A kisgyermekkori ételallergiák közül a tej, tojás, szója allergia az esetek 95 %-ában 4-5 éves korra megszűnik, de amíg az étel fogyasztása tünetet okoz, feltétlenül szükséges a diétát betartani. Az egyéb ételallergiák pl. mogyoró, hal, dió, rákfélék stb. általában a későbbi életkorban is megmaradnak, így élethosszig tartó diéta is szükséges lehet.

Amennyiben az ételallergia enyhe tüneteket okoz (pl. csalánkiütés, ekcéma), antihisztamin adásával lehet a tüneteket, panaszokat csökkenteni. Súlyos anafilaxiás reakciót okozó allergia esetén sürgősségi orvosi ellátásra van szükség, ilyenkor vénásan adott adrenalin és szteroid tartalmú gyógyszerekkel lehet a tüneteket megfékezni.

Keresztallergia

Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél az úgynevezett keresztallergia okozhat még kellemetlen tüneteket. A keresztallergia jellemzően úgynevezett orális allergia szindrómát, száj körüli kipirosodást, ajak, – nyelvduzzanatot vált ki, és csak igen ritkán okoz kiterjedtebb tüneteket. Leginkább nyers zöldségek, gyümölcsök és rákfélék okoznak panaszt. Például a nyírfa pollenre allergiások esetén a pollenszezonban, a máskor jól tolerált, leggyakoribb gyümölcsökre, pl. alma, körte, őszibarack is kiváltódhatnak allergiás tünetek. Ennek oka, hogy a légúti allergének, pl. a virágporok és a különböző élelmiszerek többféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék „becsapják” immunrendszerünket és így fordulhat elő, hogy olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyeket még soha nem fogyasztottunk (külföldi, egzotikus utazás alkalmával okozhat gondot), illetve amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak.

Ha az ételallergia teszt több, mint 2-3 élelmiszernél pozitív, az már utalhat arra, hogy nagy valószínűséggel a légúti panelben is lesz pozitivitás és az allergológusnak minden esetben gondolnia kell a keresztallergiákra. A talált légúti allergiákat összefüggésbe hozva az ismert keresztallergénekkel, fel lehet készíteni a szülőket, vagy a felnőtt beteget arra, hogy a pollen-étel keresztreakciók (pl. nyírfa-alma keresztallergia) milyen eséllyel fordulhat elő, mire szükséges figyelni és hogyan lehet elkerülni a kellemetlen élményeket, helyzeteket. Az új, Európában is csak néhány egészségügyi centrumban elérhető, úgynevezett molekuláris, vagy komponens alapú diagnosztika (CRD) segítségével ma már igen pontosan meg tudjuk határozni az allergia okát, vagyis azt, hogy az allergének melyik komponensére érzékeny a beteg. Így az is előre meghatározható, milyen súlyosságú reakciót válthat ki az adott szervezetből. Mindemellett a célzott kezelés is eredményesebb.

Allergológus szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Fax: +36 1 395 8363 
 • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH