Az időben felismert csípőficam gyógyítható - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Az időben felismert csípőficam gyógyítható

A csecsemőkori csípőproblémák felismerésének ideje kulcsfontosságú a későbbi súlyos problémák elkerülésének szempontjából, hiszen az időben megkezdett kezeléssel jól gyógyítható ez az állapot, míg az időben fel nem ismert és nem kezelt csípőficam súlyos gondokat okozhat. A hathetes korban esedékes csecsemőkori csípőszűrés ezért különösen fontos vizsgálat. Dr. Ujszászi Andrea ortopéd orvos foglalja össze a csípőszűréssel kapcsolatos információkat.

A csípőszűrés

A csecsemőkori csípőszűrést a baba hathetes korában javasolt elvégezni, amennyiben a születést követő gyermekorvosi vizsgálaton nem találtak egyértelmű jelet a csípőficamra. (Ellenkező esetben a lehető legrövidebb időn belül ortopéd orvoshoz ajánlott vinni a babát, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kezelés.)

A csípőt érintő problémák nagy részének nincs szemmel látható jele, azaz nem felismerhető szakorvosi, fizikális vizsgálat és ultrahang nélkül. Gyakran még nem is csípőficamos, hanem éretlen csípőről beszélünk, ebben az esetben a kezelés a csípő fejlődésének optimalizálását szolgálja. A kezeléssel akár meg is előzhetjük a csípőficam kialakulását. Minél hamarabb megkezdjük a megfelelő kezelést csípőproblémák esetén, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

Csípőficam

Ha a családban előfordult már veleszületett csípőficam, ha a baba farfekvésű, többes terhesség állt fenn, vagy a normálisnál kevesebb volt a magzatvíz, valamint lánygyermekeknél és első baba esetén gyakrabban fordul elő csípőficam.

A vizsgálat

A csecsemőkori csípőszűrés fájdalmatlan. A vizsgálat során a csípők mozgástartományát ellenőrizzük, valamint azt, hogy a végtagok egyforma hosszúak-e, és a stabilan illeszkedik-e a combcsont feje a vápába. Az ultrahangos vizsgálattal pedig az ízület fejlettségét állapítjuk meg. Ennek során a baba puha fektetőn, oldalt fekvő helyzetben van.

III. kerületi lakcímkártyával rendelkező csecsemők ingyenes csípőszűrése elérhető a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben. További információk itt olvashatók.

Kezelés

A vizsgálat során felfedezett enyhe eltérésekre speciális tornagyakorlatok, a baba hason fektetése, esetenként terpeszpelenka használata javasolt. Súlyosabb esetben rugalmas hevederrel rögzítjük a kívánt helyzetben a combfejet. Előfordul, hogy a konzervatív kezelés lehetőségei kimerülnek, és a csípő helyzete még mindig nem optimális. Ilyenkor műtéti megoldást alkalmazunk.

Az időben nem felismert és kezelt csípőízületi fejletlenség csípőficam kialakulásához vezethet. A csípőficam következményei alsó végtagi rövidülés, sántítás, fájdalom, korai ízületi porckopás lehet.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH