Gyermekbőrgyógyászat - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Ekcéma, vírusos szemölcs, anyajegyek, aknés bőr és más gyulladásos bőrbetegségek, érdaganatok egyéb bőrelváltozások diagnosztizálása, korszerű kezelése a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben. Dr. Molnár Katalin gyermek és felnőtt bőrgyógyász, valamint dr. Asbóth Dorottya gyermekbőrgyógyász főorvos  több mint 20 éves tapasztalattal kezeli, és gyógyítja a különböző bőrelváltozásokat. Ez a hatalmas tapasztalat azért képvisel különös értéket a páciensek (felnőttek és gyermekek) számára, mert a bőrgyógyászati szaktudás a napi gyakorlatukban kapcsolódik össze az allergológiai, valamint klinikai immunológiai ismeretekkel. Így pácienseink – rutin megoldások helyett -, pontos diagnózist, valamint személyre szabott, hatékony és eredményes kezelését kapnak.

Középpontban a gyermek

Mivel intézetünk gyermek allergológia centrum is, ezért különös figyelmet fordítunk a gyermekek bőrének allergiás típusú elváltozásaira, illetve ezek gyógyítására. A gyermek, különösen, ha csecsemő, vagy alig pár éves – gyakran nem szól, hogy a karján, a hajlatban, a lábán, esetleg a törzsén valami kellemetlenül viszket, csak azt vesszük észre, hogy „egy perc nyugta sincs”, és játék közben erősen vakaródzik. Előfordulhat, hogy este, fürdetéskor vesszük észre a bőrelváltozásokat. Ilyen esetekben mindig vigyük el szakorvoshoz! A kellemetlen bőrtünet oka nemritkán ételallergia. Ilyenkor ki kell deríteni, pontosan milyen anyagra is reagál így (csalánkiütéssel, ekcémával) a szervezet.

Gyermekkori ekcéma

Gyakori gyermekbőrbetegség, az allergiás betegségek előfordulásának növekedési arányával párhuzamosan pedig egyre gyakoribbá válik. Az ekcéma (atópiás dermatitisz) az atópiás betegségek közé tartozik, a szénanáthával és a tüdő asztmával együtt. A csecsemőkorban kezdődő bőrtünetek után a későbbi években jelentkeznek a felső légúti hurutokkal együtt járó obstruktív bronchitises epizódok (asztmás hörghurut), majd a szénanátha, és a nagyobb gyermekkorban, ill. felnőttkorban állandó gyógyszerelésre szoruló bronchialis asztma. Ezt a jelenséget hívjuk „atópiás menetelésnek”. Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a csecsemőkorban jól kezelt, tartósan tünetmentesen tartott ekcéma (dermatitisz) a későbbi légúti panaszok kialakulásának rizikóját is enyhíti.

Hajhullás

Előfordulhat az is: azt vesszük észre, hogy foltokban kihullik a gyermek haja, esetleg a kezén gyulladt a bőre, vagy piros, lobos, fájdalmas a körme alatt az ujjbegye. Az is gyakran előfordul, hogy a gyermek kivakarja a bőrt a lábujjai között.

Érdemes megfogadni az orvos tanácsát: mindig nézzük meg fürdetéskor tetőtől talpig a gyermekünket, különösen, ha már gyerekközösségbe jár, vagy rendszeresen visszük uszodába. Ekkor jelenhetnek meg ugyanis a vírusos, fertőző uszoda szemölcsök.

Vírusos szemölcsök

A kötelező úszás oktatás, a vizes sportok kedveltsége és a wellness pihenések elterjedtsége mellett egyre gyakrabban észleljük a vírusos szemölcsök keletkezését a gyermekeken. A törzsön és a végtagok bőrén, akár az arcon és a hajas fejbőrön is előfordulhat uszodaszemölcs – molluszkum kontagiózum -, mely egyre szaporodik.  Eleinte lehet várni, időnként előfordul, hogy magától elmúlik, a szemölcsök kipotyognak a bőrből, de amennyiben már néhány hete egyre szaporodnak, nem várható spontán megszűnésük. Ekkor érdemes felkeresni gyermekbőrgyógyászt, ahol felületes érzéstelenítés alkalmazása után, minimális sebészi beavatkozással ezek a szemölcsök eltávolíthatóak, maradvány heg hátrahagyása nélkül.

A talpakon leggyakrabban, de a testen bárhol előfordulóan jelentkezhetnek közönséges szemölcsök – verruca vulgaris.  Ezek spontán megszűnésének valószínűsége minimális, szemölcsirtó készítmények használata javasolt. Amennyiben nem múlik el egy-két hét alatt, javasolt az előkezelt szemölcsök eltávolítását kérni.  Helyi érzéstelenítésben, kevés fájdalommal járó beavatkozással, eltávolításra kerül, mely után néhány napig tartó felületi fertőtlenítő kezelés után gyógyul a bőr, heg hátrahagyása nélkül. Amennyiben nem biztosak abban, hogy vírusos szemölcsöt észlelnek, javasolt a kezelés megkezdése előtt gyermekbőrgyógyászati vizsgálatot kérni, mivel a téves kezelés bajt okozhat. Amíg a gyermek bőrén szemölcsök láthatóak fertőzőnek minősül, nem mehet uszodába, edzőterembe, ezért is fontos, hogy minél előbb ez a probléma megoldódjon.

Vírusos kiütés

A csecsemő, kisgyermek bőrén jelentkező kiütések, elváltozások riadalmat kelthetnek az aggódó szülőkben. Tavasztól őszig gyakran találkozik a gyermekbőrgyógyász egy furcsa, kezdetben féloldali bőrkiütéssel. A gyermekek gyakran több orvosi vizsgálat után (vérvétel, allergológai vizsgálat) érkeznek a bőrgyógyászhoz. Ami azonban irritációnak, élelmiszerallergiának, esetleg víruskiütésnek tűnhet, valójában olykor egy vírusos kiütés, amelynek köznapi, magyar neve nem ismert, dermatitis papulosának hívja az orvostudomány. Jellegzetessége, hogy 2-5 év között a leggyakoribb, a törzsön, a karokon, majd combra terjedően jelenik meg, apró, 1-2 mm-es, halvány vagy élénkvörös papulákkal (pöttyöcskékel), amelyek viszkethetnek. A betegség lassan múlik (4-6 hét), és nyom nélkül gyógyul. A kiütéses gyermeket mindig kell, hogy lássa orvos!

A csecsemő bőre védtelen

A csecsemőknél a leggyakrabban az úgynevezett „pelenka kiütéssel” találkozik a bőrgyógyász. A pelenka, amely nedves, melegágya a különböző baktériumoknak, gombáknak, egyéb kórokozóknak. Ha a baba popsija piros, esetleg apró fehér kiemelkedő, tűszúrásnyi pettyeket is észlelünk rajta, vagy hámhiányossá válik, akkor a viszketés és fájdalom miatt a gyermek nyűgösebb, sír, tiltakozik pelenkázáskor. Ilyenkor a popsitörlés is fájdalmassá válik. Pelenkakiütés esetén a bőrgyógyász vagy a gyermekorvos által felírt speciális, a fürdetést követően rendszeresen alkalmazott kenőcsök, gyakoribb pelenkaváltás, és egyéb hasznos tanácsok azonnali segítséget nyújtanak.

A „koszmó” néven emlegetett szeborreás dermatitisz a hajas fejbőr, a fül, az arc, a hajlatoknál jelentkező sárgás színű, zsíros, hámló elváltozás, amely először a fejbőrön és a szemöldökön jelenik meg. Megfelelő kezeléssel ez a jelenség eltávolítható, sőt el is kell távolítani a gyermek bőréről!

Érdaganatok

Születés után egy-két nappal már halvány rózsaszín folt, majd egyre erősödő, málnaszerűen kiemelkedő daganat formálódik a bőrön bárhol, mely lehet többszörös jelenség is. Ez egy önmagát korlátozó folyamat, mely kb. tíz év alatt tűnik el, minimálisan sorvadt bőrterületet hátrahagyva. 5 hetes korban javasolt az első bőrgyógyászati vizsgálata, ekkor dől el, hogy szükség van-e beavatkozásra. Az esetek jó részében az érdaganat spontán visszafejlődésére lehet számítani. Helyi és szisztémás kezelés is szóba jön az anatómiailag zavaró helyen lévő, ill. nagyméretű vagy több és a belső szervekben is megjelenő infantilis hemangióma (jóindulatú érdaganat) esetén. Elkülönítésük más éreredetű daganatoktól is ekkor történhet.

Idült, gyulladásos bőrbetegségek, autoimmun betegségek gyermekkorban

A pszoriázis vagy pikkelysömör tünetei már csecsemőkorban is jelentkezhetnek pl. makacs pelenkabőrgyulladás képében, a későbbiekben nagy, vagy apró plakkok formájában, amikor a megjelenése egy betegséghez – pl. tüszős mandulagyulladáshoz – köthető. Azokban a családokban, ahol ismert ez a genetikailag meghatározott kórkép, általában már felkészültek, de akik számára ismeretlen, nehezebb ezzel a krónikus bőrbetegséggel történő megbirkózás.

Ízületi, izom és bőrtünetekkel is járó autoimmun betegségek időbeni felismerése és a megfelelő kezelés beállítása alapvető a gyermekek életminősége és jövője szempontjából. Sokszor a bőrgyógyász az első orvos, aki a bőrtünetek alapján felveti autoimmun betegség gyanúját. A mára már hazánkban gyermekek részére is elérhető, modern biológiai terápiák, szakértő indikálása esetén még elkeseredett helyzetekben is adhatnak jó megoldást.

Tinédzserkori bőrgondok

A tinédzserek számára nemcsak esztétikai, de lelki gondot okozhat, ha az élettani változások külső jelei (pattanások az arcon) nincsenek megfelelőn kezelve. A bőrgyógyász feladata ilyenkor az, hogy megelőzze a hegek kialakulását, a tünetek súlyosságától függően. A tét tehát igen nagy, ezért érdemes a napi rutinban gyermekekkel, tinédzserekkel foglalkozó bőrgyógyászt választani.

Serdülőkori akne betegség

Serdülőkorban a faggyúmirigyek váladéktermelése mind mennyiségileg, mind minőségileg megváltozik. Ezzel együtt járó jelenség a pattanások megjelenése. Egészen enyhe, néhány, alig gyulladt pattanástól, a kifejezetten erős gyulladással járó, gennyes, törmelékes váladékkal telt csomók, bőrciszták megjelenéséig, akár súlyos állapotot is okozva változhat ez a betegség. A felületes jelenségek a tinédzser kor múltával megszűnnek, de a súlyos forma a betegség elmúlása után is hegek hátrahagyásával, egész életre szóló maradványtüneteket okozhat. Nagyon fontos, hogy a fiatalok a betegség első tüneteinek megjelenésekor forduljanak gyermekbőrgyógyászhoz, hogy a tüneteiknek megfelelő kezelésben részesülhessenek, rendszeres gondozásban vehessenek részt. Csak az időben megkezdett kezelés mellett előzhetőek meg a maradó bőrhibák!

Az aknés gyulladás, először zárt mitesszer formájában jelentkezik az arcon, a mellkason és /vagy a háton. Majd az apró, ám gennyes hólyagocskák kiemelkednek, amelyeket a fiatalok gyakran vakarással, nyomkodással akarnak eltüntetni. Az akné gyakran öröklött hajlam, előfordulhat, hogy már csecsemő és óvodás korban is okoz átmeneti tüneteket, de a hormonváltozások időszakában jelentkezik igazán. Elsősorban a fiúkat érinti, lányoknál ritkábban jelentkezik a szőrtüszőben megbújó baktérium a Propionibacterium acnes, amely a betegséget okozza.

Anyajegyek szűrése

Festékes anyajegyek

Születéskor már látható, vagy néhány héten belül megjelenő festékes anyajegyeket nevezzük veleszületett pigmentnévuszoknak. Méretük szerint osztályozzuk kicsi, középnagy és óriás névuszokra. Előfordulhat akár egész testrészeket beborító formája is, ezeket állatszőr anyajegyeknek hívjuk. Ezen anyajegyekből a későbbi, felnőtt években nagyobb arányban alakulhatnak ki rosszindulatú elváltozások, a melanomák. Felmérésük, dermatoszkópos vizsgálat, szükség szerint a fotódokumentálás azért szükséges, hogy az esetleges eltávolítás optimális időpontját meghatározhassuk, a plasztikai sebészeti beavatkozásokat tervezhessük, és megszervezhessük, mely még pubertás kor előtt ajánlott. A felnőttkorra megmaradó anyajegyek rendszeres szűrése a felnőtt bőrgyógyászatra átkerülő fiataloknál a későbbiekre alapvető információkat ad, ezek nagyban segíthetik a döntést az anyajegy sorsáról.

Az anyajegyek vizsgálata gyermekkorban is lényeges, mert folyamatos ellenőrzésük lehetővé teszi, hogy az orvos azonnal észrevegye, ha megváltozott!

Az anyajegyek vizsgálata speciális eszközzel, az ún. dermatoszkóppal történik, mely tízszeres nagyítást lehetővé tevő kézi műszer. Így jól látható az anyajegyek pigment tartama, széle, nagysága és különféle eltérései, melyek a vizsgáló orvosnak kellő információval szolgálnak. Ezáltal állapítható meg a jó-, vagy a rosszindulatúság, és ennek ismeretében javasolható szükség esetén bőrgyógyászati vagy sebészeti eltávolítás.

Fontos elmondanunk, hogy gyermekkorban az UV sugárzás nagyfokú gyulladást képes előidézni a bőrön, amely a későbbi melanóma (rosszindulatú elváltozás) kialakulásának egyik oka!

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Gyermekbőrgyógyászati rendelések elérhetők online is.

Az alábbi bőrgyógyász végez gyermekbőrgyógyászati online rendelést:

Dr. Molnár Katalin bőrgyógyász

Miben tud segíteni a bőrgyógyász online?

Tudástár

Csalánkiütés

A csalánkiütés égő, viszkető érzést keltő, halvány vörös bőrkiütés, amely bármely testrészen jelentkezhet. Ritkán heves allergiás reakció résztüneteként is előfordulhat, együtt járhat a száj nyálkahártyájának (torok, garat) duzzanatával, hasmenéssel esetleg ájulással. Igen gyakori allergiás bőrreakció, a lakosság 10-20 százalékát érinti. Változó, hogy mennyi ideig tart és az is, hogy a test mekkora felületét érinti. Általában étel, gyógyszer allergia/intolerancia esetleg rovarcsípés állhat a háttérben. Csalánkiütéskor, a szervezetet irritáló anyag hatására az erek körül található speciális sejtekből felszabadul a hisztamin nevű anyag, amely a bőrpírért, a duzzanatért (ödéma), a viszkető érzésért felelős. Különösen látványos lehet a duzzanat az arcon, a szem környékén vagy az ajkakon. A nyelv és a garat duzzanata ugyanakkor egyenesen veszélyes lehet, mert elzárhatja a levegő útját.

A legfontosabb, hogy megszűntessük a csalánkiütést kiváltó okot. Ehhez allergológiai kivizsgálás szükséges, olykor bakteriális góckeresés is indokolt lehet. Azonban semmiképpen sem maradhat el az esetleges emésztőszervi panaszok felmérése és célzott kezelése sem. Intézetünkben minden orvos-technikai eszköz és társszakterület elérhetősége (például gasztroenterológiai, fül-orr-gégészeti rendelés) rendelkezésre áll a teljes kivizsgáláshoz.

Az ekcéma

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség. A bőrnek, ez a nem fertőző gyulladása csecsemőknél, kisdedeknél vagy nagyobb gyermekeknél gyakran jelentkezik a kar vagy a térd hajlatában. Ugyanakkor a tünetek nagyon változatosak lehetnek testtájak és kiterjedésük tekintetében. A kiváltó ok felderítése és a kezelés mindenképp bőrgyógyász szakorvost igényel.  A vörös, gyulladt, hámló bőrfelület, amely esetenként nedvezik, igen kellemetlen látványra is, a beteg életét azonban az erős viszkető érzés keseríti meg legjobban.

A gyermekkori veleszületett, csecsemőkori atópiás dermatitisz/ekcéma esetében az öröklött allergiás hajlam játszik döntő szerepet a bőrjelenség kialakulásában. Későbbi életkorban társulhat hozzá szénanátha, asztma, táplálékallergia, tejcukor érzékenység, vagy akár lisztérzékenység/glutén szenzitivitás is.

A szeborreás dermatitisz/ekcéma a hajas fejbőrön, az arcon, a szemöldök vonalában jelentkezik (korpa), illetve az orr és a száj vonalában hámló, vörös foltok formájában – inkább fiatal felnőtt és későbbi életkorban.

A felnőtt korra jellemző a kontakt, illetve mikróbás ekcéma/dermatitisz kialakulásakor pedig valamilyen allergizáló anyaggal érintkezik a bőr (nikkel vagy illatanyag), illetve a szervezetben levő rejtett gyulladás lehet a kiváltó ok.

Az ekcéma kezelése

Kezelése elsősorban a kiváltó ok kerülése (például étel, gyógyszer elhagyása). Gyermekek atópiás dermatitisze, ekcémája esetén különösen fontos fürdetéskor és utána bőrkímélő ápolószerekkel a bőr tisztítása, puhítása, a gyulladt részeken speciális szerekkel a gyulladás kezelése. Belsőleg antisztamin tartalmú gyógyszerekkel lehet gátolni a kellemetlen tünetekért felelős hisztamin hatását.

Ekcémás reakciókat válthat ki az uszodába járó gyermekeknél az uszodaszemölcs, amely általában nem egymagában, hanem kisebb csoportokat alkotva jelenik meg a bőrőn, fénylő, tömött bőrkiemelkedésként a testen. Az uszodaszemölcsök nem múlnak el maguktól! Mindenképpen szakorvosi segítséget igényel gyógyításuk, mert viszket, és a gyermek a folyamatos vakarással terjeszti tovább.

Intézményünkben, a különböző szakterületek orvosai teamet alkotva beszélik meg a gyermek páciensek szükséges kezelését a gyógyulás elérése érekében.

A gyermek hajhullása

Ha a gyermeknek hullik a haja, az nem egyeztethető össze semmilyen életkori sajátossággal, mindig jól körülhatárolható ok áll a háttérben. Ha nem találtuk túl szorosnak a csinos copfokat vagy a hajráfot, gondolnunk kell esetleg valamilyen góc (például a garat és/vagy orrmandulában állandósuló baktériumok) jelenlétére, de lehet komolyabb kezelést igénylő hajszálbetegség vagy akár anyagcserezavar is.

Leggyakoribb okok:

 • Gombás fertőzés a hajas fejbőrön, amely gyakoribb, mint manapság hinnénk. Kerek vagy ovális – foltos – hajhullást tapasztalunk a hajas fejbőrön, szempillák, szemöldök tájékán. Azonnali orvosi beavatkozást igényel!
 • Hirtelen, vagy akár 1-2 nap alatt megjelenő foltos hajhullás (Alopecia Areata). Igen ritka autoimmun betegség áll a háttérben, amikor a saját immunrendszer a hajhagymák ellen fordul.
 • Vashiányos vérszegénység
 • Bakteriális góc
 • Bélférgesség/parazitás fertőzés
 • Lelki okokra visszavezethető hajtépés, hajcsavarás, amelynek megoldásához feltétlen pszichológus segítségét kell kérni. Ha a lelki ok megszűnik, a tünetek is elmúlnak.

A köröm betegségei

Igen fontos, hogy észrevegyük, ha a gyermek rágja a körmeit. Azon kívül, hogy a lelki okokat is érdemes kideríteni a jelenség mögött, gyakran párosulhat bakteriális, gombás fertőzéssel.

A gyermek körömbetegségének lehetséges okai:

 • vashiány
 • ujjszopás miatt felpuhult bőr elfertőződése
 • körömrágás miatt kialakuló fertőzések
 • gombás fertőzések a lábujjakon
 • sérülés/ütés miatt kialakuló vérömleny

Minden esetben javasolt bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni! A megfelelő laboratóriumi vizsgálatok után a célzott helyi és általános (belső) kezelés szükséges a gyógyuláshoz.

Bőrgyógyász szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH