csúcsáramlásmérés

Csúcsáramlásmérés – asztmásoknak

Mivel jelenleg az asztmás betegekkel való személyes kontroll nehézségbe ütközik, néhány tanácsot szeretnénk adni, hogy otthon nagyobb biztonságban érezzék magukat betegeink. Talán ismét jó hasznát vehetjük az otthoni tüneti napló használata mellett a rendszeres csúcsáramlásmérésnek. Ha van otthon, érdemes elővenni! Dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász írása.

„Azért is tartom hasznosnak a csúcsáramlásmérést, mert több beteggel beszéltem a közelmúltban, akiknél úgy gondolom, hogy a panaszok romlása nem feltétlenül asztmás eredetű, hanem a járvány okozta izgalom, feszültség, stressz okozza a légzészavart.

Mindenkinek, orvosnak, betegnek megnyugvást okozna, ha a csúcsáramlásméréssel objektívvé tennénk a beteg a panaszok mibenlétét.

Változtatni kell az asztma gyógyszerelésén, esetleg stressz, egyéb oka van a nehézlégzésnek?

Mi pontosan a csúcsáramlásmérő?

A csúcsáramlásmérő egy egyszerűen használható kézi légzésfunkciós eszköz, mely megméri, hogy a levegő milyen könnyen távozik a tüdőből.

Az értékek változása jelezhet egy közelgő asztmás rohamot, illetve a roham alatt jelezheti a roham súlyosságát, illetve visszamérhetjük a rohamoldó hatékonyságát.

Fontos, hogy mindenki találja meg a saját normál értékét. Ezt akkor a legjobb beállítani, amikor a beteg jól van.

A csúcsáramlás normál értéke leginkább a testmagasságtól függ, de ettől függetlenül mindenkinek van egy saját normál értéke.

Hogyan használjuk?

Javasolt, hogy 2-3 héten át mérjék a reggeli, esti értéket, és alkalmanként 3 fújásból a legjobbat jegyezzék le. Technikailag a páciens akkor használja jól az eszközt, ha az azonos időben mért három, erőteljesen kifújt levegőmennyiségből adódó értékek különbsége nem több mint 5%.

A legjobb akkor elvégezni ezeket a teszt méréseket, amikor jól van a begteg, tehát a jó állapotban lévő értéket kapjuk, és ezeket használjuk viszonyítási pontként. Vegyük figyelembe, hogy reggel élettanilag is kevesebb a csúcsáramlás értéke, mint este, körülbelül 20%- kal.

Hogyan használjuk a gyógyszereinket?

Ha állandó asztma gyógyszere van a betegnek, akkor a gyógyszerbevétel előtt használja a készüléket.

Asztmás nehézlégzés esetén a rohamoldó előtt, majd utána 15 perccel (illetve mikor jobban érzi magát) is legyen mérés!

A rosszabbodást jelezheti, ha a reggeli és esti érték között nagyobb különbséget mér, illetve, ha hirtelen vagy fokozatosan csökkenő értékeket kapnak a fújásokat követően.

Rövid használati útmutató

  1. Húzza a jelzőt a számozott skála legaljára. Álljon vagy üljön egyenesen.
  2. Vegyen mély levegőt, töltse fel teljesen tüdejét.
  3. Tartsa vissza lélegzetét, amíg a készüléket a szájába veszi, ezután a fúvóka körül zárja a száját.  Ne tegye a nyelvét a mérő nyílásába.
  4. Fújja ki a levegőt, amilyen erősen és gyorsan csak tudja. A csúcsáramlás mérő azt méri, hogy milyen gyorsan tudta kifújni a levegőt. Ismételje háromszor az előzőekben részletezett szerint.
  5. Nézze meg azt, hogy melyik csúcsáramlási zónába esik a mért érték. Kövesse a javaslatot.”

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH