Dietetika - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Dietetika

allergologia-nagy

Dietetika

Dietetika: Babareceptek, hozzátáplálás 4 hónapos kortól, babétrend – egészséges táplálkozás gyerekeknek – tanácsok dietetikus szakembertől

A megfelelő táplálkozás már az anyaméhben elkezdődik. Ezért kiemelkedően fontos a várandósság során is a változatos, vegyes, minőségi ételek, élelmiszerek fogyasztása. A gyermek ízlésének kialakulásában a szülő óriási szerepet játszik.  Örök kérdés, hogy mit egyen a baba, mit ehet a baba? A csecsemő hozzátáplálása során, a fokozatosan, megfelelő időben beiktatott élelmiszerek szükségesek az ideális fejlődéshez. Nem lehet egyforma egy 8 hónapos baba étrendje és egy 11 hónapos baba étrendje, korosztályonként változik a tápanyagigény. Később, nagyobb gyermekek esetében, a középpont megtalálása okozza a nehézséget.

A legtöbb szülőt aggodalommal tölti el, ha a gyermek nem akar enni, túl sokat eszik, válogatós, vagy valamilyen problémából kifolyólag diétáznia kell. Sokszor nem elegendő a szokásos ’diétás’ étrendként ismert sós burgonya, húsleves menü. Számos betegség kiegészítő, vagy akár elsődleges terápiájaként szolgál a megfelelő étrend, amelynek kialakításában, megismertetésében segít a dietetikus.

Problémák, melyekben érdemes dietetikus segítségét kérni:

Emésztőszervrendszert érintő problémák:

Gastritis: Melyik gyermek nő fel úgy, hogy egyetlen hányós-hasmenős járványt sem kap el? Nagy valószínűséggel a gyermekek nagyobb része átesik egy-egy, az emésztőrendszert érintő betegségen. A tünetek megszűntével, fokozatosan lehet visszaszoktatni a szervezetet a vegyes táplálkozásra.

Elhízás: A mozgásszegény életmód és a rossz minőségű és összetételű táplálkozás következtében egyre több az elhízottak száma a gyermekek között is. Olykor előfordulhat, hogy valamilyen szervi, vagy hormonális ok áll a háttérben, ebben az esetben a kiváltó probléma kezelése az elsődleges. Fogyás nem érhető el megfelelő étrend és mozgás nélkül.

Alultápláltság: Gyakran hallani, hogy a gyermek ’rossz evő’. Különböző praktikákkal el lehet érni, hogy az evés élvezeti forrásként szolgáljon a kicsiknek is.

Reflux betegség: Már csecsemőkorban megjelenhet, de nagyobb gyermekeknél is előfordul, hogy a gyomorsav visszaáramlik és felmaródást okoz a nyelőcsőben. Néhány élelmiszer, ételféleség mellőzésével enyhíthető a tünet.

Obstipatio: A székrekedés a gyermekek közérzetét is elrontja. Már csecsemőkorban is előfordulhat, hogy az anyagcsere működése nem kielégítő.

Vese-, máj megbetegedései.

Különböző felszívódási zavarok:

Laktóz intolerancia esetében  a laktóz enzim (tejcukorbontó enzim) hiánya okoz panaszt, a megfelelő étrend kiemelt szerepet kap a terápia során.

Lisztérzékenység: Coeliakia, egy autoimmun betegség, melynek során, gabonákban található fehérje, a glutén váltja ki a problémát.  A diéta szigorú betartása mellett a tünetek gyakori megjelenése kiküszöbölhető.

Gyulladásos bélbetegségek: Crohn-betegség, Colitis ulcerosa.

IBS

Ételallergiák: Már anyatejen nevelkedő csecsemőknél is megjelenhet ételallergia okozta tünet, pl. ha az édesanya túl sok tejterméket fogyaszt, megjelenhetnek a babán kiütések. Nagyobb gyermekeknél előfordulhat számos élelmiszer által kiváltott allergiás reakció, leggyakrabban az olajos magvak, kazein, tojás, szója stb. okoz panaszt. Légúti allergia esetében, keresztreakció léphet fel különböző élelmiszerekkel szemben.

LETÖLTHETŐ ÉTKEZÉSI NAPLÓ ÉS KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HANKAI DANIELLA DIETETIKUS RENDELÉSÉHEZ:

3 napos étrendi napló kitöltési útmutató

3 napos étrendi napló

Cukorbetegség: A szülők gyakran nem értik, hogy diabeteses gyermekük vércukorszintje miért ingadozik, vagy magas. Ennek a hátterében sokszor áll, diétahiba.

Dietetikai tanácsadás

A tanácsadás kb. 1 órát vesz igénybe, melynek során részletes anamnézis felvételt követően, a szükséges étrend ismertetésére kerül sor. A konzultációra érdemes 3 napi táplálkozási naplóval érkezni, melyben az étkezések időpontjai és az elfogyasztott ételek mennyiségei is kerüljenek feltüntetésre.

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Dietetika rendelés elérhető online is.

Dietetika online rendelést végez:

Hankai Daniella dietetikus
Ihász Katalin dietetikus

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Dietetikusaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

  • kényelmesen, várakozás nélkül
  • bármikor, akár hétvégén is
  • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
  • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
  • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
  • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
  • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
  • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH