Egy irányba tartja a fejét, nem fordul át, nem kúszik? Ezt javasolja a konduktor!

 

Ha a szülők vagy a védőnők megfigyelése szerint egy csecsemő mozgásfejődése elmarad a kortársakétól, mindenképp érdemes a kicsit szakembernek megmutatni. Ennek két legfőbb oka egyrészt a szülők megnyugtatása, másrészt ha szükséges, a fejlesztés mielőbbi megkezdése, hiszen az idő rendkívül fontos tényező ilyen esetekben is.

A Doktor24 – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktora, Shakkour Eleonóra ebben a cikkben azokra a csecsemőkori problémákra tér ki, amelyek hátterében akár a központi idegrendszer sérülése vagy fejlődésbeli elmaradása állhat. Bár a szakember szolgált néhány hasznos tanáccsal a szülőknek, az elején hangsúlyozza, hogy az itt leírtak nem helyettesítik a fejlődésneurológusok vagy konduktorok által végzett vizsgálatokat és feladat-beállításokat!

Problémák és megoldások

„Ahhoz, hogy feltárjuk a problémák hátterében álló esetleges központi idegrendszeri anomáliákat, fizikális vizsgálatok szükségesek, illetve indokolt esetben képalkotó eljárásokra is sort kell keríteni. Amíg a szülők nem jutnak el gyermekükkel személyes vizsgálatra, addig érdemes élniük az online távkonzultáció lehetőségével” – kezdi Shakkour Eleonóra, aki szerint otthon is sokat tehetünk azért, hogy elősegítsük a babák fejlődését, amíg nem konzultálunk online vagy személyesen a megfelelő szakemberrel.

A konduktor szerint az egyik leggyakoribb probléma, ami aggodalmat kelt a szülőkben, az az, hogy a csecsemő jellemzően az egyik irányba tartja a fejét. Ennek hátterében állhat izomtónus-eloszlási zavar (vagyis az egyik oldali nyakizmok feszesebbek), de az is lehet, hogy pusztán rossz szokásról van szó.

Amit otthon tehetünk:

 • Fordítsuk a gyermek ágyát a falra merőlegesen, hogy mindkét irányból kapjon ingereket.
 • Beszéljünk hozzá sokszor és játsszunk vele abból az irányból, amit kevésbé használ.
 • Amikor felvesszük a csecsemőt, azon oldali vállunkra helyezzük, amit kevésbé, vagy egyáltalán nem használ, így „rá lesz kényszerítve” arra, hogy abba az irányba fordítsa a fejét, amit nem szeret.
 • Óvatos mozdulatokkal masszírozhatjuk a hason fekvő baba nyakát, de ehhez mindenképpen kérjük szakember tanácsát, hogy hogyan szabad a baba érzékeny bőréhez, izmaihoz egyáltalán ehhez a testrészéhez nyúlni.
 • A háton fekvő baba fejét fordítgassuk mindkét irányba – játékosan, egy-egy énekre, picit tovább tartva a fejét abban a helyzetben, amit a kicsi nem preferál.
 • Hason fekve is forgathatjuk a baba fejét az előbb leírt módon, de itt is nagyon fontos, hogy sok ingert kapjon arról az oldalról, amelyiket háttérbe szorítja

Vannak, akik azért gyanakodnak arra, hogy a babájuk mozgásfejlődésével gond lehet, mert túl korán fordul át a csecsemő a hasáról a hátára, illetve ha 4-4,5 hónapos korára sem teszi ezt meg. „Ezek hátterében is állhatnak izomtónus-problémák: a túl korai fordulás jelezhet feszesebb izomtónust, amikor a csecsemő nem a mozgásfejlődésében ügyesedik, hanem a feszes tónus, a vázizomzat megfeszülése miatt fordul át. Ezzel szemben, amikor nem fordul meg időben a gyermek, aminek azért van olyan előzménye, amit a szülők is megfigyelhettek korábban – például a fejét sem emelte időben, nem fordította át vagy nem támasztott ki a kezével hason. Ezekben az esetekben mindenképpen szükséges szakemberhez fordulni, de amíg nem kerül sor a vizitre, addig otthon is elkezdhetünk gyakorolni a babával” – biztatja a szülőket a konduktor.

Amit otthon tehetünk:

 • Akár lazább, akár feszesebb az izomtónus, Shakkour Eleonóra mindkét esetben ajánlja a gimnasztikai labda beszerzését és használatát úgy, hogy a babát hason ráfektetve hintáztatjuk előre és hátra. Ez feszes izomzat esetén segíti az ellazulást, laza izomzat esetén pedig a nyaki-háti izomzat erősödéséhez járul hozzá. A konduktor pici babáknál még csak a hintáztatást javasolja, de 3-4 hónapos kortól – továbbra is hasalva – a fej emelését, a kezekkel történő kitámasztást is lehet a labdán gyakorolni.
 • Ahogy korábbi cikkünkben javasoltuk, most is hasznos, ha ismét elővesszük a pokrócot és hintáztassuk, forgassuk a babát benne.
 • A talajon, háton fekvésből kiindulva gyakoroljuk a folyamatos forgást, a gyermeket lábánál és kezénél fogva is tudjuk finoman segíteni.
 • A háton fekvő baba kezét megfogva húzzuk fel ülésbe, majd fektessük le. A cél ilyenkor a fej emelése, megtartása.
 • Feküdjön hasra a kicsi a talajon, és vegyük körül olyan játékokkal, amelyek felkeltik az érdeklődését, motiválva arra, hogy oda fordítsa a fejét, megnézze, és később el is akarja érni a játékokat.
 • A szülők térdén is hintázhat a baba: feküdjünk hanyatt, húzzuk fel a térdünket a mellkasunkhoz és fektessük rá a csecsemőt. Hintázzunk előre-hátra! Ebben a helyzetben a fej emelését is gyakorolhatjuk, ha a babát kicsit előrébb fektetjük úgy, hogy a feje ne legyen alátámasztva.

„Ha nem kúszik a gyermek, addig inkább ne nagyon próbálkozzunk otthon, amíg nem

konzultáltunk szakemberrel” – int óvatosságra a konduktor, majd említ néhány olyan gyakorlatot, amit biztonsággal alkalmazhatunk a szakember felkeresése előtt is.

Amit otthon tehetünk:

 • Segíthetjük a kúszás elsajátítását, ha a hason fekvő gyermek egyik lábát behajlítva (végig a talajon maradva, a csípőjéig tolva) megtámasztjuk a talpát, így megtanulhatja, hogyan tolja el magát. Mindkét oldalon végezzük!
 • Hengerpárnán vagy henger alakú labdán hasalva szintén segíthetjük a fej, a vállöv megemelését, nagyobb babáknál pedig a négykézláb állást is gyakorolhatjuk.
 • Ha négykézláb állásban szétcsúszik a térde vagy nem tud elindulni a kicsi, vegyük figyelembe, hogy milyen talajon próbálkozik! Természetes, hogy csúszós alapon sokkal nehezebb elindulni!
 • Persze előfordulhat, hogy a laza izomzat miatt csúsznak szét a lábak – ekkor a csípőjénél megtartva a picit hintáztassuk előre-hátra és oldalra.
 • Akár kúszásról, akár mászásról van szó, jó, ha van egy úszógumink, aminek a közepébe érdekes játékokat teszünk, vagy mi, felnőttek ülünk bele és biztatjuk a gyermeket, hogy elérjen bennünket.

FONTOS!

Ha a baba féloldalasan tartja magát, mindenképpen konzultáljunk fejlődésneurológussal vagy konduktorral, mielőtt bármibe is belekezdenénk otthon! Ebben az esetben csak egy kis babamasszázst végezzünk, és gondoskodjunk arról, hogy sok inger érje a kicsit az ellentétes oldalról!

Az itt szereplő feladok nem helyettesítik a szakember által végzett vizsgálatokat, csak abban segítenek, hogy otthon is hozzájáruljunk gyermekünk fejlődéséhez! 

Doktor24 Egészségközpont – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH