Endokrinológia - diabetológia - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Endokrinológia – diabetológia

Gyermek endokrinológia, diabetológia

Gyermek endokrinológia, diabetológia

Pajzsmirigy vizsgálat, pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigy gyulladás, vagy pajzsmirigy göb tüneteivel gyermek endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni. Ha a gyermek hirtelen sokat fogyott, fáradékony, ha túl sokszor kér inni, esetleg a kortársai már régen magasabbra nőttek…. Mindez csak néhány jellemző tünet, mely miatt a szülőknek endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni. Ma már egy egyszerű vérvétel eredményéből, az ehhez kapcsolódó hormonvizsgálatokból számos endokrinológiai betegség gyanúja igazolható vagy kizárható.

A gyermek-endokrinológiai, diabetológiai szakrendeléseket jellemzően a cukorbetegséggel, a pajzsmirigy működési zavarokkal, valamint a serdülőkorral összefüggő hormonális problémákkal keresik fel pácienseink.

Az endokrin rendszer a szervezet egyensúlyáért

A hormonok, amelyek a gyermek serdülővé, később fiatal felnőtté válásban segítenek, alapesetben jól összehangoltan működnek, befolyásolják a növekedést és a fejlődést. A hormonokat belső elválasztású mirigyek (endokrin rendszer) termelik. Ha felmerül a gyanú, hogy a hormonháztartás „finom-hangolt” rendszerében valamilyen zavar keletkezett, vagyis az endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, hipotalamusz, petefészek, illetve herék) működésében megbillen az egyensúly, akkor gyermek – endokrinológus szakorvos segítségét kell igénybe venni.

Jellemző tünetek

Az endokrinológiai betegségek közül elsősorban a pajzsmirigy működésének zavara miatt keresik fel a szülők gyermekeikkel intézetünket. Ez a tünet többféle módon jelentkezhet. Lehet látványos nyaki duzzanat, bőrszárazság, székelési zavar, tinédzser lányoknál a menstruációs ciklus zavara, hajtöredezés, hajhullás. A pajzsmirigy funkció zavar örökölhető, ezért ebben az esetben gyakoribb, hogy korán, többnyire már serdülőkorban felfedezhetők a pajzsmirigy alulműködésének jelei. Ilyen esetben a szakorvos a családi kórtörténet alapján vérből végzett TSH (Thyreoidea Stimuláló Hormon – agyalapi mirigyben termelődő, pajzsmirigy működést szabályozó hormon) érték meghatározásával állíthatja fel a diagnózist. Ha ez az érték magas, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Ennek azért van jelentősége, mert lányok esetében a későbbi gyermekvállalás sikeressége múlhat azon, helyre áll-e az egyensúly a szervezet összetett, érzékeny endokrin rendszerében!

Növekedési problémák

A gyermekek növekedésének elmaradása, vagy lelassultsága ugyancsak olyan tünet, amely az endokrinológus véleményét igényelheti. Ezekben az esetben sokat segít, ha a szülők magukkal hozzák a gyermek növekedési adatait (az oltási könyvet). A szakorvos, alapos kikérdezés után, a gyermek és a családtagok adatainak (magasság, testsúly stb.) ismeretében tud dönteni arról, szükséges-e további vizsgálat.

Cukorbetegség gyermekkorban

Nagyon fontos, hogy időben felfedezzük! Gyermekkorban az a gyakoribb, hogy a hasnyálmirigy által termelt és elválasztott inzulin hiánya miatt (1-es típusú cukorbetegség) a szervezet sejtjei nem képesek a cukrot felvenni és feldolgozni. Így a keringésben sok cukor marad, amely a vesékben kiválasztódva a vizeletben jelenik meg. Mivel a cukor vizet visz ki magával a szervezetből, megnő a vizelet mennyisége. Vagyis a gyermek gyakran és sokat iszik, és ezzel párhuzamosan megnő a vizeletének mennyisége. Eközben hirtelen nagyon fogy és fáradékony. Az addig szobatiszta gyermek éjszaka is bepisilhet – ez igen jelentős figyelemfelhívó jel. Gyakran a szülők éjszakai bevizelés miatt hozzák el a gyermekeket, ahol a laborvizsgálat után, a vizeletben kimutatott cukor irányítja a figyelmet a baj lényegére, az induló, 1-es típusú cukorbetegség gyanújára. Ilyen esetben azonnali, további vizsgálatok indokoltak.

Intézetünk, e témakörhöz csatlakozóan kitüntetett figyelmet szentel az elhízott gyermekekre, akiknél a vér-, zsír-, cukorháztartás eltérései (metabolikus szindroma), már korai fázisban jelezhetik a fiatal felnőttkorra kialakuló úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Diéta, életmódra vonatkozó tanácsok, esetleg gyógyszeres kezelés lehet a megoldás. Mivel a cukorbetegség, metabolikus szindróma örökletes lehet, több családtagot is érinthet, orvosaink az egész család számára adnak hasznos diétás tanácsokat, étkezési javaslatokat és nemcsak a kezelés, de a megelőzés érdekében is.

A cukorbetegség tünete lehet:

 • vizeletvizsgálat során a vizeletben talált fokozott cukorürítés
 • állandó és gyakori nagy mennyiségű vizeletürítés valamint következményesen fokozott mértékű folyadékbevitel (gyakori, nagy mennyiségű ivás)
 • jó étvágy melletti fogyás
 • elhúzódó, visszatérő gombás, bakteriális bőrfertőzések (akár pelenkakiütések), nehezebben gyógyuló sebek
 • elhúzódó hányinger, hasfájás, esetleg hányás, állandó acetonos lehelet (nem csak reggel vagy egyéb folyadékvesztéssel járó betegség esetén)

Serdülőkori gondok

A serdülés és az ezzel járó hormonális változások sok gyermek (elsősorban lányok) esetén okoz panaszt. A menstruációs ciklus rendezetlensége, fokozott szőrnövekedési tendenciával, a zsíros pattanásos bőr indokolttá teheti nőgyógyászati, endokrinológiai hormon-meghatározások elvégzését. Ebben a kérdésben számos tévhitet lehet objektív endokrinológiai kivizsgálással eloszlatni. Ugyancsak gyakori probléma a serdülő fiúk fájdalommal járó emlőduzzanata is.

Intézetünkben az endokrinológiai betegségek gyanújával jelentkező pácienseket nagy szakmai tapasztalattal rendelkező endokrinológus szakorvosok vizsgálják és gyógyítják, megfelelő labor és más szükséges vizsgálati háttér segítségével.

Tudástár

Milyen tünetek alapján vetődik fel valamilyen hormonális betegség?

 • újszülöttkori szűrő jellegű vérvizsgálati eredményben mutatkozó eltérés
 • külső nemi szervek alaki eltérései, korai vagy megkésett serdülés
 • alacsony növés vagy túlzott növekedés
 • elhízás
 • megnagyobbodott pajzsmirigy, fokozott izzadékonyság, nyugalomban is szapora pulzusszám társuló kézremegéssel, hasmenéssel, fokozott szőrnövekedés, az adott nemre nem jellemző szőrnövekedés

Endokrinológus szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH