krupp

Ezek a teendők krupp esetén

Sok szülő aggódik, hogy a gyermekénél jelentkező tünetek alapján fel tudja-e ismerni a kruppot. Dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász összefoglalta a kruppal kapcsolatos tudnivalókat a tünetektől a kezelési módig.

A krupp tünetei

Éjszaka, hajnalban, hirtelen, gyakran előzetes tünetek nélkül jelentkezik a kruppra jellemző ugató, érces köhögés, melyre felébred a gyermek (és a szülő is), légvételkor pedig befelé húzó légzés figyelhető meg. A gége, a gége alatti terület nyálkahártyája ilyenkor hirtelen megduzzad, emiatt befelé nehezen megy a levegő. Előfordul, hogy rekedt a sírás, olykor alig van hangja a gyermeknek. Láz általában nem lép fel vagy alacsonyabb tartományban van.

A krupp nem keverendő az asztmával

Asztma, asztmatikus hörghurut esetén az alsó légutak szűkülnek be – ilyenkor a légúti simaizom görcse okozza a tüneteket, azaz a kilégzés nehezített, sípoló légzés figyelhető meg, szinte préseli a gyermek a levegőt.

A krupp oka

A kruppot vírusfertőzés okozza, általában az év bizonyos szakában (tavaszi, téli „nyálkás időben”) halmozottan fordul elő.

Teendők krupp esetén

Próbáljunk nyugodtak maradni! A gyermeknek fontos, hogy a környezetében lévő felnőttek nyugodtan viselkednek. A gyermek érzi a szülő félelmét, fokozódik az izgalma, a pánik pedig fokozza a tüneteket. Ha a szülőn azt látja, hogy nyugodt, ő maga is megnyugszik, a tünetei pedig oldódni kezdenek.

Nyissunk ablakot! A hideg levegő nyugtató hatású, és segít a nyálkahártya duzzanatának csökkentésében.

Gyógyszeres kezelés: szteroid tartalmú végbélkúp, esetleg nagy adagú inhalációs szteroid alkalmazása segít a gége nyálkahártya-duzzanatának csökkentésében, megkönnyítve így a gyermek légzését.

Hideg Salvus vizes inhalálás is segíthet csökkenteni a tüneteket.

Kruppos gyermeknek nyugtató adása szigorúan tilos!

A krupp visszatérhet

Sajnos azoknál a gyermekeknél, akiknek volt már kruppos rohamuk, a későbbiekben is jelentkezhetnek a tünetek, de a gyermek növekedésével általában ritkulnak, enyhülnek a panaszok. Fontos, hogy az ilyen esetekre legyen „rohamoldó tervünk”.

A kruppos gyermeket mindig lássa gyermekorvos!

Mivel a krupp – bár sokszor könnyen kezelhető – lehet kiszámíthatatlan betegség is, fontos, hogy az első kruppos roham esetén, valamint a kruppos tünetek ismétlődésekor gyermekorvos lássa a kis beteget. Ha a tünetek nem javulnak, ügyeleti ellátás szükséges, illetve a mentőszolgálat segítsége is igénybe vehető.

Akkor is forduljunk orvoshoz, ha néhány hetes, hónapos csecsemőnél jelentkezik a krupp, vagy ha lassan javul, ha nyugalomban enyhül, de mozgáskor fokozódik, valamint láz kíséri a tüneteket.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH