Ezek a tünetek cukorbetegséget is jelezhetnek!

Ha gyermekünk jó étvággyal, sokat eszik, testsúlya mégis csökken, és azt vesszük észre, hogy folyadékfogyasztása és vizeletkiválasztása is jelentősen megemelkedett, ez cukorbetegség gyanúját veti fel, melyet laborvizsgálat erősíthet meg. Mit jelent a gyermekkori diabétesz? Mivel jár, ha gyermekünk cukorbeteg lesz?  Dr. Blatniczky László endokrinológus, diabetológus főorvos segítségével foglaltuk össze a tudnivalókat.

Egyre több gyermeket érint

Az elmúlt harminc évben a gyermekkori diabétesz előfordulásának gyakorisága a háromszorosára nőtt. Különösen aggasztó, hogy a hat év alatti korosztályban még nagyobb mértékben nőtt a betegség előfordulása. Napjainkra az 1-es típusú diabétesz az egyik leggyakoribb gyermekbetegséggé vált.

1-es típusú diabétesz

A gyermekkori 1-es típusú diabétesz és a 2-es típusú diabétesz közötti lényeges különbség, hogy a gyermekkori cukorbetegség kialakulása nem függ az életmódtól, míg a 2-es típus esetében a rossz táplálkozási szokások játszanak szerepet a betegség létrejöttében. Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, az immunrendszer hibás működése okozza. A szervezet a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit kezdi el pusztítani, így a szervezet nem tudja hasznosítani az energiát adó szőlőcukrot, a sejtek „éheznek”, az anyagcsere felborul. A vércukorszint megemelkedik, a vizeletben cukor jelenik meg, a vér elsavasodik, életveszélyes állapot is kialakulhat, mondja Dr. Blatniczky László.

Tünetek

A gyermekkori diabétesz legszembetűnőbb jele, hogy a gyermek rengeteg folyadékot kezd fogyasztani, gyakori vizelés figyelhető meg, akár éjszaka, alvás közben is. Kisebbeknél a szokásosnál jóval több nedves pelenka, a megszokottnál gyakoribb szoptatási igény, nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás jelzi a problémát, valamint jó étvágy mellett is csökkenő testsúly és fáradtság is jelentkezhet. Előfordulhatnak még visszatérő bakteriális fertőzések, hányinger, hasfájás, acetonos lehelet is.

Diagnózis

Gyanú esetén gyógyszertárban kapható vizelet-tesztcsík kimutatja, ha a gyermek vizeletében cukor található. A tünetek alapján laborvizsgálatokkal igazolják a betegséget. A diagnózis akkor születik meg minden kétséget kizáróan, amikor a vércukorszint 10 mmol/l érték fölé emelkedik. Rendkívül fontos lenne, hogy a gyermekkori diabétesz minél hamarabb felismerésre kerüljön, hiszen a gyermekek anyagcsere-folyamataiban bekövetkező változások igen gyorsan végbe mennek, akár hetek alatt is életveszélyes állapotot idézhetnek elő, ezért nagyon fontos az időben megkezdett kezelés.

Kezelés

A gyermekkori diabétesz gyógyíthatatlan betegség. Az optimális anyagcsere-fenntartáshoz élethosszig tartó inzulinpótlásra van szükség. Napjainkra ehhez modern terápiás lehetőségek érhetők el, például a bőrbe ültetett inzulinpumpa nagy segítség az inzulin pótlásához. Ez önmagában azonban nem elegendő. A gyermekek életében szigorú napirendnek kell működnie, mely során be kell tartani az étkezések idejét, számát és az ételek mennyiségét is. A mozgásnak is jelentős szerepe van az optimális anyagcsere-folyamatokban.

A gyermekkori cukorbetegség kezelésében több szakember vesz részt: a gyermekdiabetológus, a nővér, a dietetikus és akár a pszichológus együttes munkájával állítják be a megfelelő terápiát és tartják fent a kezelést. Nagyon fontos, hogy a cukorbetegség karban legyen tartva, azaz két-háromhavonta szükséges kontrollvizsgálatot végezni, hogy a kezelőorvos nyomon követhesse a betegség alakulását, a gyermek állapotát, és szükség esetén módosítson a terápián.

Megelőzés

A betegség kialakulását megakadályozni sajnos nem lehet. A legfontosabb, hogy felismerjük a jeleket, és időben megkezdődhessen a kezelés, hogy az anyagcsere-összeomlás folyamata ne induljon el, ugyanis ez akár néhány óra alatt életveszélyes állapotot tud okozni, magyarázza az endokrinológus.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH