Fejlődésneurológia - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Fejlődésneurológia

Intézetünk fejlődésneurológus orvosa Dr. Telcs Borbála, nagy szakmai tapasztalattal segíti a gyermekek gyógyulását.

Fejlődésneurológia

Ha a gyermek esetleg több héttel korábban érkezik, mint vártuk, így koraszülött, illetve időre született, azonban valamilyen újszülöttkori betegségen esett át, nagyon fontos az idegrendszer fejlődésének nyomonkövetése. Az újszülött és csecsemőkorban tapasztalható izomtónus rendellenességeket (hipotónia – lazább izomtónus, hipertónia-feszesség) kezelni, fejleszteni kell, hiszen az elszenvedett károsodás a későbbiekben befolyásolja a baba mozgásfejlődését, életminőségét. Intézetünk fejlődésneurológus orvosa Dr. Cziniel Mónika nagy szakmai tapasztalattal segíti a gyermekek gyógyulását.

Az anamnézis pontos felvételéhez rendkívül fontos, hogy a gyermek összes, születéstől felvett orvosi dokumentációját (szülészeti zárójelentést, kiskönyvet és minden más leletet) hozzák magukkal a szülők a vizsgálatra, mert ezek szükségesek ahhoz, hogy a teljes képet lássa a gyermek diagnózisának felállításához a szakorvos.

A fejlődésneurológus szakorvos munkáját a gyermekek idegrendszeri zavarainak korrigálásra képzett asszisztens, konduktor segíti, aki a szakorvos által kiszűrt babák mozgásfejlesztő szakasszisztense

Az idegrendszeri károsodás mihamarabbi kiszűrése miatt folyamatosan figyelni kell a csecsemő mozgását. Annak a visszamaradottsága, esetleg figyelmének,  beszédfejlődésének elmaradása olyan helyzet, amikor az okokat vizsgálni, kezelni kell.

Mire figyeljünk szülőként az első életévekben?

A gyermekek idegrendszerének fejlődése igen intenzív folyamat. Mindannyian csodálattal tapasztaljuk, ha megfigyeljük, hogy micsoda képességbeli fejlődésen megy át a folyamatos gondoskodást igénylő, csekély kommunikációs eszköztárral rendelkező újszülött, csecsemő a növekedése, fejlődése során az első életévekben. Ebben a fejlődési folyamatban eltérések, zavarok keletkezhetnek, amelyeket a gyermekorvos, de akár a szülő is felfedezhet.

Milyen eltérések lehetnek a fejlődési folyamatban?

A baba izomzatának túlzott feszessége vagy túlzott lazasága, de az izomtónus eloszlás zavara is  – a különböző izomcsoportokban – a baba rendellenes, lassabb mozgásfejlődéséhez vezethetnek, amelyek hátrányosan érintik a fejlődő idegrendszert.

Mely gyermekekre kell fokozottan figyelni?

 Az idegrendszeri fejlődés eltéréseire hajlamosabbak

 • a koraszülött babák
 • azok az újszülöttek, akik valamilyen oknál fogva oxigénhiányt szenvedtek el születésük során
 • az idegrendszeri fertőzésen átesett újszülöttek
 • az idegrendszert érintő fejlődési rendellenességben szenvedő újszülöttek

Ezeket a gyermekeket különösen fontos fejlődésneurológusnak követni, mert esetükben nagyobb eséllyel következhet be idegrendszeri fejlődési zavar.

Mely esetekben indokolt a fejlődésneurológusi vizsgálat?

Ha a baba koponyájának túlzott növekedését észleljük, vagy ezzel ellenkezően túl lassú ütemű a koponya növekedése.

Ha az újszülöttnél, vagy kiscsecsemő korban az alábbiakat észleljük:

 • izomtónus elváltozási zavar
 • figyelemzavar
 • beszédfejlődés késése

Konduktori rendelés

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Fejlődésneurológiai rendelés elérhető online is.

Fejlődésneurológiai online rendelést végez:

Dr. Telcs Borbála fejlődésneurológus

Fejlődésneurológus szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH