Fiatalok életét keseríti meg az akne betegség - Svábhegyi Gyógyintézet
akne

Fiatalok életét keseríti meg az akne betegség

Az akne csaknem minden fiatalt érint, a serdülőkor egyik súlyos bőrproblémája. A fokozott faggyútermelés miatt a „pattanásokon” kívül zsírosan fénylő arc és fokozott hajzsírosodás figyelhető meg, és előfordul, hogy komoly pszichés problémát is okoznak a tünetek. Súlyos, gyulladt csomókkal járó formájában az arcon, a háton és a mellkason megmaradhatnak a hegek, melyek később sem tüntethetők el nyom nélkül.

Az akne betegség okai, tünetei

Öröklött hajlamon alapul a betegség, ez a faggyútermelés mértékét, a faggyúmirigyek nagyságát, a szőrtüszők hámjának az érzékenységét jelenti. Ezen túlmenően a túlzott hegképződési hajlam is öröklődhető.

A betegség a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, mellékvese, nemi mirigyek) működésének serdülőkori megváltozásával kezdődik. A zsíros, fénylő bőrön fehér és fekete mitesszerek jelennek meg, majd egyre több gyulladt „pattanás” és fájdalmas csomó figyelhető meg az arcon. A gyulladásos tüneteket a szőrtüszőkben élő baktériumok és sarjadzógombák okozzák.

Kezelés

A kezelés legfontosabb célja a kezdődő tünetek mielőbbi visszafordítása, a meglévő tünetek csökkentése, a gyulladásos csomók szétesése miatti hegesedés megakadályozása. Helyileg fertőtlenítő, antibiotikus, szárító, hámlasztó hatású, készítményeket lehet használni. Ha súlyos a gyulladás, a hegesedés megelőzésére, belső kezelést alkalmaznak kúraszerűen – rendszeres vérvizsgálatok mellett. Nőbetegeken gyógyszer, csak hatékony fogamzásgátlás mellett adható.

Az étkezési szokások (pl. zsíros ételek, olajos magvak), bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok), munkakörülmények (pl. konyhai zsírgőz), egyes kozmetikumok (olajos krémek, alapozók), lányok esetében a menstruációs ciklus is ronthatják a tüneteket.

A nem megfelelő, megkésett kezelés, a pattanások nyomogatása, vakarása, agresszív kozmetikusi kezelés is ront a helyzeten. A betegség aktivitása a pubertás kor lezajlásával csökken, vagy megszűnik, ez alatt az érzékeny periódus alatti bőrállapot is fontos, illetve a felnőtt korra maradó hegek, vadhúsok (keloidok) elkerülése a cél.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH