Fül-orr-gégészet - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Fül-orr-gégészet

ful-orr-gege-nagy

Fül-orr-gégészet

Fülfájás, torokfájás, orrdugulás ……Megannyi kellemetlen tünet, álmatlan éjszaka. A kisgyermekes szülők türelmét gyakran alaposan próbára teszi egy-egy légúti megbetegedés, egy kiadós nátha, vagy allergia eredetű orrdugulás. Arról nem is beszélve, hogy amikor a pici gyermek még nem beszél, gyakran kapkod a füléhez, természetes, hogy a szülő a jelenséget nem úgy értelmezi, mint például egy induló, a fül belsejében jelentkező, fájdalmas gyulladás kezdete… Pedig a gyermek jelez.

Intézetünk fül-orr-gégészei nagy gyakorlattal diagnosztizálják, kezelik és gyógyítják a fül – orr-gégészeti gondok teljes spektrumát.

Az egyszerű orrdugulás, orrlégzési zavar oka lehet a túl nagy orrmandula, allergia, orrsövény ferdülés vagy akár orrpolip. A fülfájás oka lehet hallójárat gyulladás, középfülgyulladás, vagy vissza-visszatérő esetben, úgynevezett idült középfülgyulladás.

Mindegyik betegség másként kezelendő, a legfontosabb azonban a pontos diagnózis, amely előfeltétele a gyermekek és a szülők számára is biztonságot jelentő kezelésnek és a gyógyulásnak.

Orrlégzési zavarok kisgyermekeknél

Jellemzően óvodás (esetleg bölcsődés) korban jelentkeznek először az orrlégzéssel kapcsolatos gondok, amikor először kerül közösségbe a gyermek, vagy a nagyobb testvér jár már óvodába, ahonnan hazahurcolja a betegségeket.

Az orrlégzési zavar oka lehet a túl nagy orrmandula. Tünetei: horkolás, gyakori felső légúti fertőzés; nyitott szájjal légzés; illetve rosszabb lehet a hallás.

A szülő mindezt érzékelheti úgy is, hogy a gyermek gyakran visszakérdez, esetleg hangosabban beszél, illetve nem reagál a suttogásra.

A kezeletlen orrlégzési zavar egy önmagába visszatérő „ördögi körré” változhat, egymást követő gyulladás sorozat alakulhat ki, ezért fontos, hogy lássa fül –orr –gégész szakorvos a gyermeket.

full-orr-gege

(1.) Fertőzés (vírusos, bakteriális), (2.) pangó orrváladék – megnagyobbodik az orrmandula – így (3.) a levegő szűkebb helyen áramlik – ezért a (4.) gyermek nyitott szájjal légzik, (5.) könnyebben megfázik ősszel/télen – így alakul ki az (6.) egymást követő gyulladás és állandósul a probléma.

Ha ez a kör kialakul, a megoldást az orrmandula kivétele jelenti.

Orrlégzési zavarok iskolás korban

Oka lehet az allergia kialakulása, amely kisebb korban még nem jellemző, kisiskolás korra azonban hajlam szerint megjelenhet.

Tünetei az allergia típusai szerint mások:

 • pollen allergia esetén: orrfolyás, tüsszentés, szemkönnyezés – ez szezonális (pár hónapig jelentkezik)
 • poratka allergia esetén: orrdugulás áll fenn, amely panasz egész évben tartósan jelentkezik
 • penészgomba allergia esetén: orrdugulás (a panaszok egész évben fennállnak)
 • macska, kutyaszőr allergia esetén: orrdugulás (ha otthon tartjuk a háziállatot, akkor inkább orrdugulás, ha csak találkozik vele valahol, akkor inkább tüsszögés, orrfolyás )

Az allergiát gyermekeknél nem szabad kezeletlenül hagyni, mert oka lehet egyrészt az asztma és egyéb krónikus allergiás betegség (légúti, emésztőszervi, bőr) kialakulásának.

Orrlégzési zavarok nagyobb gyermekeknél (serdülőknél) és felnőtteknél): orrsövény ferdülés, orrpolip vagy – helytelenül – az orrcsepp rendszeres használata miatt alakulhatnak ki.

Fülfájás

A fülfájás nem egyforma, sem a helye, sem kialakulásnak oka. A kisebb náthás betegség, vagy akár lázas állapot alapján fellépő szövődmények elkerülése, gyermekek esetében rendkívül fontos, mert akár felnőttkori következményei is lehetnek. A hallójárat gyulladás inkább nyáron jellemző, vagy úszással, fürdőzéssel töltött napok után, a középfülgyulladás pedig általában megfázások szövődményeiként jelentkezik. Azonban a fülgyulladásokkal kapcsolatban érdemes megemlítenünk a fülkürt szerepét, mert sokszor a betegség kialakulása a nem megfelelő fülkürt működéssel függ össze.

Középfülgyulladás

Akut megfázások (nátha, orrfolyás) szövődményeként jelentkezhet a középfülgyulladás. Érzékenyebb gyermeknél kisebb nátha is végződhet középfülgyulladással, ezért rendkívül fontos a megelőzés, illetve a megfelelő orrcsepp használatával.

A középfülgyulladás lehet akut és idült/krónikus.

Az akut középfülgyulladás jellemző tünetei:

 • erős fülfájás, amely hajnalban és éjszaka a legerősebb
 • láz, elesettség
 • csecsemőknél fájdalmas sírás, aluszékonyság, láz, hányás, elesettség, étvágytalanság
 • gyermekeknél akár hányinger, hányás, esetleg a fül piszkálása
 • rosszabb hallás

A tünetek megjelenésekor minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Arc- homloküreg gyulladás

A megfázások, felső légúti fertőzések egyes esetekben arc- és homloküreg gyulladáshoz vezethetnek.

Akut esetben a tünetek igen hasonlatosak lehetnek egy orrdugulással, kisebb orrfolyással járó megfázáshoz, azonban a láz, az arc és /vagy fejfájás állandósulása és a levert kedélyállapot már árulkodó jel lehet a fül – orr-gégész számára. A röntgenfelvétel meggyőzően tájékoztat azonban az arc/homlok üregek állapotáról.

Rendelőnkben a fül-orr-gégészhez rövid idő alatt megérkezik a röntgenfelvétel eredménye, hiszen radiológus orvosaink naponta rendelnek, végzik a vizsgálatokat és értékelik az eredményeket.

Az arc- homloküreg gyulladás tünetei krónikus esetben:

 • kismértékű orrváladékozás, amely gyakran a garat felé csorog
 • ezért gyakori a visszatérő köhögés, torokkaparás
 • lefekvéskor a köhögés rosszabbodik
 • teltségérzés az arc/homlok területén
 • esetenként bizonytalan fájdalom

Minden árulkodó tünet esetén szakorvosi vizsgálat szükséges!

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Gyermek fül-orr-gégészeti rendelés elérhető online is.

Az alábbi fül-orr-gégész végez gyermek fül-orr-gégészeti online rendelést:

Dr. Krasznai Magdolna gyermek fül-orr-gégész, allergológus, audiológus

Fül-orr-gégészet online? Igen!

Tudástár

Orrsövény ferdülés

Az orrsövény ferdülés jellemzően serdülőkor után Az orrsövény végleges formája valamint az orr külalakja 18 éves korra alakul ki, a csontok növekedésének befejeződéséig, az eltérés ekkor okozhat légúti tüneteket.

Tünete a horkolás, valamint az orrdugulás, amely terápiára nem reagáló krónikus arcüreggyulladás esetében is felmerülhet.

Bár kezelésének egyetlen módja ismert, az orrsövény műtét, hogy mégis kinek javasolt a műtét, javít-e a tünetein a beavatkozás, minden esetben gégész szakorvossal szükséges megbeszélni!  Önmagában a ferde orrsövény még nem biztos, hogy okot ad a műtétre. A beavatkozás előtt az orvos részéről mindig komoly mérlegelés szükséges!

Orrpolip

Az orrlégzési zavar oka felnőttkorban lehet orrpolip (amely gyermekkorban rendkívül ritka, de előfordul). Kialakulásának oka nem ismert, tünetei azonban annál inkább jellemzőek:

 • orrdugulás
 • nehezen fújható orr
 • rossz szaglás/ízlelés

A legtöbb esetben műtét és igen gondos utókezelés a megoldása a betegségnek. Az utókezelés egy speciális orrsprayvel történik, amely az orrpolip kiújulásának megelőzésére szolgál.

Rendszeres orrcsepp-használat

A rendszeres orrcsepp-használat nagy gondot okozhat!

Ez a probléma leginkább a fiatal felnőtteknél jelentkezik, amikor a tünetek gyors kezelésére – orrdugulás, annak folyamatossága, fokozódása – miatt szinte állandóan, használják a patikában szabadon kapható orrcseppeket. Az orrnyálkahártya azonban hozzászokik a kezeléshez, így az orrspray/csepp használata nélkül egyáltalán nem kap levegőt a beteg. Orvosilag igen súlyosnak tekinthető az az állapot, amikor már az orrcsepp sem teszi szabaddá az orrlégzést.

Ennek megoldása egyrészt gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés, amely leszoktatja a beteget az orrcseppről, másrészt speciális technikával végzett műtét.

Idült/ krónikus középfülgyulladás

Ha a gyermek gyakran visszakérdez, nem hallja, ha suttogva beszélünk hozzá, esetleg nyomásérzésre panaszkodik, fennáll a lehetősége krónikus középfülgyulladásnak. Ez a kórkép kevésbé fájdalmas, a rosszabb hallás viszont jellemző tünet lehet. A megnagyobbodott orrmandula, amely hosszabb ideje fennálló, esetenként kezeletlen orrdugulás következménye a fülkürt elégtelen működésébe torkollhat. Ez pedig közvetlenül kiválthatja a krónikus savós középfülgyulladást.

A legfontosabb, hogy lássa fül-orr- gégész szakorvos a gyermeket! Késhet a beszédfejlődés, hátrányba kerülhet az iskolában, ha nem kap időben segítséget. Mert bár hónapok- évek alatt a kórkép jó esetben magától is megoldódik, (a fülkürt működése az életkor előrehaladtával jelentősen javul), azonban ennek a krónikus gyulladásnak az említett hosszú távú negatív következménye is lehet: a gyermek nem hallja pontosan, hogyan is kellene helyesen beszélnie, ezért a logopédus segítsége sem hatékony, később az iskolában nem hallja egyértelműen az instrukciókat, és ezért kerül hátrányba.

Egy idő után az úgynevezett perzisztáló váladék egyre sűrűbbé válik (nyákos középfülgyulladás), akár kötőszövetesen átalakulhat, a dobhártya pedig teljesen elvékonyodhat. Ez azt eredményezheti, hogy bár a kezelésekkel a fül-orr –gégész igyekszik helyreállítani a fülkürt működést, az állapot állandósul, és később műtétileg is igen nehéz illetve bizonyos esetekben nem is lehetséges a korrekció. Éppen ezért fontos időben fül- orr-gégészhez fordulnunk ilyen esetben.

Hallójárat gyulladás

Leginkább nyáron jellemző a hallójárat gyulladás. Okozhatja az uszodavíz klóros fertőtlenítése, másrészt a meleg miatt a vízben lévő baktériumok.

Ennek tünete, hogy a gyermek a fülkagyló mozgatására is fájdalmat érez. Oka a gyulladt hallójáratban felgyülemlett, sokszor nagy mennyiségű váladék. Ezért ennek eltávolítása, a gyulladás megszűntetése rendkívül fontos, mert a teljesen beszűkült hallójárat újabb gondot és más típusú veszélyeket rejt.

Ezért időben, lehetőleg azonnal, már az első tünetek jelentkezésekor lássa a gyermeket fül –orr gégész. Érdemes tudni, hogy a gyermek fülébe a fül-orr-gégész orvos lát bele korrektül, megfelelő műszerekkel, ezért kell mindenképpen hozzá fordulni. Intézetünkben a legprecízebb technikai eszközök állnak rendelkezésre a gyermekfül vizsgálatához.

A fülkürt működése

A fülkürt gyakran a fülbetegségek kialakulásának egyik központja. Repülőgépen vagy búvárkodás alkalmával, de néha még egy gyorsabb liftben is észlelhetjük, hogy eldugul a fülünk. A felnőtt, képes arra, hogy az orr és a száj befogásával és egy erőteljes fúvással levegőt présel a fülkürtön keresztül a középfülbe. A gyermek nem feltétlenül, ezért elsősorban ivással rágással, nyeléssel segítünk a bedugult fülecskéken.

 A fülkürt tehát egy – nyálkahártyával bélelt – csőként fogható fel, amely összeköti az orrgaratot és a középfület. Rágás, nyelés kapcsán az orrgarat megnyílik, és levegő jut a középfülbe. Így a dobhártya mindkét oldalán (azaz a középfülben és a környezetünkben) azonos lesz a nyomás. Optimális lesz a hallás.

Ha a fülkürt működése zavart szenved, fokozatosan felszívódik a levegő a középfülből, mi pedig azt észleljük, hogy rosszabbul hallunk, dugul a fülünk. Amennyiben hosszabb ideig fennáll ez az állapot, a kis erekből folyadék (savó) szivárog át a középfül üregébe, hogy kiegyenlítse a nyomást. Ez azonban azzal is jár, hogy a hallásunk még rosszabb lesz, mivel a folyadék tovább rontja a hangátvitelt.

Csecsemő és kisgyermekkorban a fülkürt vízszintes és rövid, ez kedvez a kórokozóknak, amelyek a középfülbe jutva gyulladást okozhatnak. Náthás kisgyermeknél mindig figyeljünk arra, hogy az orr minél hamarabb tiszta legyen (sóoldattal a letapadó váladék kiszívása, rendszeres orrfújás szükséges), mert a fülkürt „szellőzése” a fentebb leírtak miatt – egyensúly – igen fontos.

Fül-orr-gégész szakorvosaink

Online bejelentkezés
[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH