Gyermek-gasztroenterológia - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Gasztroenterológia

Szülőként, igazán kétségbe tudunk esni, ha gyermekünk nem eszik rendesen, fájlalja a hasát, újszülöttként gyakran bukik, vagy nem gyarapszik megfelelően, netán fogy.

Gyermek gasztroenterológia

Szülőként, igazán kétségbe tudunk esni, ha gyermekünk nem eszik rendesen, fájlalja a hasát, újszülöttként gyakran bukik, vagy nem gyarapszik megfelelően, netán fogy. Előfordul, hogy a csecsemőkorú gyermek éjszakai, hasfájós sírásaitól az egész család kialvatlan, fáradt. A tünetek gyakran szakorvosi segítséget igényelnek. Szakrendelésünkön újszülött kortól fiatal felnőtt korig látjuk el a gyermekeket, hiszen akár a kamaszkor is hozhat – előre nem várt – gondot.

Milyen tünetekkel keresik fel leggyakrabban a gasztroentrológiai szakrendelésünket:

A gasztroenterológia a gyomor-bélrendszer, a máj, valamint a hasnyálmirigy betegségeit tárja fel. Az említett szervek betegségei szomatikus és pszichés eredetűek lehetnek. Valamely lelki ok is előidézhet szorongást a gyermekben, amely az étkezésével kapcsolatos panaszokban nyilvánulhat meg, de az is előfordulhat, hogy a betegségek eredete más szervet, vagy szervrendszert érint. Ebben az esetben egyéb szakorvosi segítségre is szükség lehet. Ekkor is segítünk, hiszen intézetünkben elérhetőek a társszakmák (endokrinológia, kardiológia, pszichológia, pszichiátria) szakorvosai is.

Tünetek

 • Csecsemőkor: hasfájás, súlyfejlődésbeli elmaradás, véres széklet, bukás, ekcéma, gyakori nyugtalan sírás
 • Gyermekkor: elhúzódó hasmenés, hasfájás, székrekedés, véres széklet, rossz lehelet, savas panaszok, ekcéma, evészavarok, nem megfelelő súlyfejlődés

Kórképek, melyekkel kiemelten foglalkozunk:

 • táplálékallergia – jellemzője hogy az első tünetek már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, illetve kialakulhatnak későbbi életkorban is. Az ételallergia tünetei lehetnek: hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet, csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma, ritkán orrfolyás, tüsszögés.
 • reflux betegség – (amikor a például a csecsemő az étkezéseket követően sokszor és elhúzódóan csuklik) – ebben az esetben a gyomortartalom visszaáramlása irritálja és/vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez gyulladást és felmaródást okozhat. Gyermekkorban jellemző, hogy a tünetek nem tipikusan emésztőszerviek, hanem különböző formákban jelennek meg. Gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezeléssel a betegség jól kezelhető.
 • vontatott súlyfejlődés
 • lisztérzékenység (cöliákia) – olyan gyulladásos állapotot jelent, amelyet a szervezet gluténérzékenysége vált ki. Előidézheti a vékonybél bolyhainak különböző fokú károsodását, valamint felszívódási zavart okoz is okozhat.
 • tejcukor-és/vagy gyümölcscukor bontási zavar
 • laktóz intolerancia – ebben az esetben a laktáz enzim hiánya, illetve nem megfelelő működése miatt, a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. A laktózérzékenység legjellemzőbb tünetei a has puffadása, fokozott gáztermelés, illetve ürítés, hasmenés, hasi görcsök.
 • Nagyobb gyermekeknél előforduló kórképek:
  • gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség)
  • IBS (irritábilis bél szindróma) – ennek tünete lehetnek a visszatérően fellépő hasfájások, hasmenés, székrekedés, fokozott bélgáztermelődés. Kiváltó oka nem ismert, azonban kialakulásában a stressz is szerepet játszhat.
  • májbetegségek: az egyik leggyakoribb, amely gyermekkorban is kialakulhat. Tünetei hasonlóak lehetnek az influenzáéhoz: borzongás, fejfájás, étvágytalanság, néha hasmenés, hasi panaszok, sárgaság.

  A rutinszerűen rendelkezésünkre álló vizsgálati lehetőségek:

  – laboratóriumi vizsgálatok: lisztérzékenység szerológia, táplálékallergia Spec IgE vizsgálat

  – H2 kilégzési teszt (tejcukor-és/vagy gyümölcscukor bontási zavar)

  – prick teszt (allergia vizsgálat)

  Diétás tanácsadás, valamit orvosi felügyelettel elvégzett tejfehérje-és tojásterhelés (nem vérvétellel) is elérhető.

ÚJ SZOLGÁLTATÁSAINK:

 

 • Gyermek gasztroszkópia altatásban
 • Gyermek kolonoszkópia altatásban
 • Gyermek gasztroszkópia és kolonoszkópia altatásban
 • Szövettani vizsgálat endoszkópos tükrözésekhez
 • Polypectomia
 • Kilégzéses Helicobacter vizsgálat (1 teszt)

A célzott vizsgálatok és elegendő idő a betegvizitekre

Gasztroenterológus szakorvosi vizsgálatnak gyermekek esetén az egyik legfontosabb eleme a beszélgetés – a szülőkkel, vagy ha már olyan korú, a gyermekkel. S bár a vizsgálatnak ez a része „csak” beszélgetésnek tűnik, valójában nagyon is célirányos. Így a legtöbbször megadja a választ a kérdésekre, illetve ez alapján tudja eldönteni a szakorvos, hogy milyen irányban induljon tovább. Vagyis fontos, hogy elegendő időt szánjon az orvos a betegre, a családra, a vizsgálatokra.

Vizsgálatok – csak ami szükséges

Törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb megterheléssel járó, de a lehető legtöbb információt adó vizsgálatokat végezzük csak el. A gasztroenterológiai kórképek, tünetek sajátosságai miatt a kivizsgálás az esetek nagy részében több találkozást igényel. Szakrendelésünkön újszülött kortól fiatal felnőtt korig várjuk pácienseinket és szüleiket. Igyekszünk a vizit alkalmával olyan hangulatot és körülményeket teremteni, hogy a szorongás, félelem, bizalmatlanság oldódjon, és a diszkréciót is minden alkalommal biztosítsuk.

Ha a gond kifejezetten pszichés eredetű

Nagyon gyakran előfordul, hogy a tünetek hátterében nem tudunk szervi betegséget kimutatni. Ilyen esetekben fontosnak tartjuk, hogy a szomatizációs panaszok hátterét felderítsük, és ne hagyjuk magára a családot ezzel a problémával. Igyekszünk a társzakmák segítségét is felajánlani (evésterapeuta, pszichológus, ADHD, tanulási zavarok felmérése) a probléma megoldására.

A kivizsgálás során felmerülő, a társszakmák határterületeit érintő problémák esetén lehetőségünk van közvetlen konzílium, segítség kérésére (dietetikus, pszichológus), illetve – ahogy fentebb már említettük -, a kivizsgálás kiterjesztésére (endokrinológia, kardiológia)

A panaszok ritkán specifikusak, a tünetek objektív megítélése a gyermekkor sajátosságai miatt esetleg nehézségekbe ütközhet. Tekintettel arra, hogy a tünetek nagyon szerteágazóak, szükség lehet a gyermekek vizsgálata során az egész testet átfogó, úgynevezett holisztikus betegszemléletre – megközelítésre.

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Gyermek-gasztroenterológiai rendelések elérhetők online is.

Az alábbi gyermek-gasztroenterológusok végeznek online rendelést:

Dr. Dezsőfi Antal gyermek-gasztroenterológus,  hepatológus
Dr. Steinbach Réka gyermek-gasztroenterológus jelölt
Dr. Szigeti Katalin gyermek-gasztroenterológus

Gasztroentrológiai szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH