gyermekkori ekcéma

Gyermekkori ekcéma

A már csecsemőkorban megjelenő ekcéma időben elkezdett és megfelelően végzett kezelésének különös jelentőséget ad, hogy mivel az ekcémás csecsemők nagyobb részének a későbbi életévekben kruppja, vagy spasztikus brochitise (görcsös hörgőgyulladás), szénanáthája, asztmája is lehet, a korai gondozással ezek súlyossága csökkenthető. A nagyobb gyermekeknél esetenként észlelhető súlyos, inhalatív (légúti) allergiás tünetek előzménye a hosszú időn át, erősen gyulladt bőrtünetek lehetnek. Ennek az újabb allergiás tünetegyüttesnek a megjelenési esélyét, még erős genetikai érintettség esetén is csökkenheti, ha gyermekbőrgyógyász szakorvos vezeti a kezelést. A legfontosabb tehát, hogy bármilyen elváltozást látunk a csecsemő bőrén, vigyük szakorvoshoz!

Gyermekkori ekcéma

A gyermekkori ekcéma gyakori gyermekbőrbetegség, az allergiás betegségek előfordulásának növekedési arányával párhuzamosan pedig egyre gyakoribbá válik. Az ekcéma (atópiás dermatitisz) az atópiás betegségek közé tartozik, a szénanáthával és a tüdő asztmával együtt. A csecsemőkorban kezdődő ekcémások nagyobb részének esélye a van a későbbi években jelentkező, felső légúti hurutokkal együtt járó obstruktív bronchitises epizódokra (asztmás hörghurut), majd a szénanáthára és nagyobb gyermekkorban, ill. felnőttkorban állandó gyógyszerelésre szoruló bronchialis (tüdő) asztmára. Ezt a jelenséget „atópiás menetelésnek” hívjuk. Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a csecsemőkorban jól kezelt, tartósan tünetmentesen tartott ekcéma (dermatitisz), a későbbi légúti panaszok kialakulásának súlyosságát enyhíti. Ily módon az éveken át tartó kezelésben alkalmazott gyógyszerek mennyiségét is csökkenteni lehet.

Ennek alapján javasolt a csecsemő- és kisgyermekkorban észlelhető bőrtünetek hatékony kezelése, és szülők részletes felvilágosítása a kezelések mikéntjéről, mely a hosszútávra szóló hatásokon túl, különösen fontos az aktuális életminőség javulása érdekében. Az ekcémás gyermek nem tud sem pihenni, sem játszani, ez a fejlődését is megzavarhatja. Az óvodás korban, és a kisiskolásoknál a viszketés és a gyulladt, fájdalmas bőr a figyelem megosztását okozhatja, és ezzel a tanulást nehezíti. A jól kivitelezett kezelés a hétköznapokat megkönnyíti, a krónikus bőrgyulladás okozta kozmetikai eltérések és a társuló pszichés terhelés rizikóját is csökkenti.

Dr. Asbóth Dorottya
Gyermekbőrgyógyász főorvos
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH