Gyermekpszichiátria

allergologia-nagy

Gyermekpszichiátria

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Gyermekpszichiátriai rendelések elérhetők a koronavírus-járvány idején is.

Az alábbi gyermekpszichiáterek végeznek online rendelést:

Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter
Dr. Kovács Ágnes gyermekpszichiáter
Dr. Várnai Nikoletta gyermek- és ifjúságpszichiáter

Gyermekpszichológiai magánrendelésünk helyszíne továbbra is a 1037. Budapest Bokor u. 17-21. II. emelet.

HIPERAKTIVITÁS ÉS FIGYELEMZAVAR
(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder = ADHD)

A hiperaktív, figyelemzavaros gyermekekkel intézményünkben erre a területre specializálódott gyermekpszichiáter foglalkozik. Nagyon különböző gyerekek, serdülők, fiatal felnőttek kerülhetnek rendelőjébe. Valami közös mégis van bennük: az ADHD tünetcsoportjaiból legalább egy.

A gyerek lehet eleven, nyüzsög, pörög, szertelen, szervezetlen, rendetlen, szétszórt, figyelmetlen, álmodozó, bámészkodó, molyoló, motyogó és harsány, fáradékony és látszólag kimeríthetetlen, maximalista és alulteljesítő, gyámoltalan és rámenős, szelíd és méregzsák, magát leértékelő és túlzottan felértékelő, főnökösködő és visszahúzódó.

Lényeges jellemző

Az ADHD egyik leglényegesebb vonása, hogy sokszor igen magas színvonalon és akár elmélyülten is tudnak foglalkozni mindazzal, ami érdekes, kihívó, új számukra, azaz, ami pozitív érzésekhez, érzelmekhez kötődik, vagy azt vált ki belőlük. Jellemző példája ennek, hogy, akár órákig is képes legózni egy olyan gyerek, aki egyébként az ebédet nem tudja végigülni az asztalnál.

Mi történik a rendelésen?

A rendelésen, az orvos először beszélgetéssel, illetve kérdőívek útján a jelen panaszokat térképezi fel bővebben, majd gyermek előtörténetét és az észlelt gondok megjelenésének körülményeit és azok alakulását ismeri meg (anamnézis felvétele). Mindeközben megfigyeli a gyermek viselkedését, mozgását, tartását, küllemét, az életkornak megfelelő eszközökkel (rajzolás, játékok, beszélgetés útján) igyekszik kapcsolatba lépni vele, hogy további információkhoz juthasson a tünetek súlyosságát, mintázatát illetően, illetve feltérképezni a társuló egyéb zavarokat és másodlagos károsodásokat. A gyermekpszichiátriai exploráció összességében átlagosan a diagnosztikus és pszicho-edukációs beszélgetésekkel, megfigyeléssel, kérdőívek kiértékelésével, az információk összegzésével együtt kb. 4.5 órát vesz igénybe. A körülményektől, illetve a szülők választásától függően szabadon ütemezhető 20 perces egységekben a diagnosztikus folyamat. (Az orvos rendelési ideje egy betegre 20 perc, de a körülmények függvényében választható egyszerre akár 3 x 20 perces időtartam is.) Minden esetben a szülők tájékoztatása, majd döntése után kezdjük el a diagnosztizálást majd a terápiát.

Teljes kivizsgálás

A pszichiáter nem hagyhatja figyelmen kívül a testi és lelki folyamatok kölcsönhatását.  Javasolhat labor-, esetleg képalkotó vizsgálatokat (UH, CT, MRI), melyekkel alátámaszthatja a diagnózisát. Ugyanakkor, ha korábban erre nem került sor, a folyamat során szükség van tesztek felvételére, amelyhez ebben tapasztalt gyógypedagógus, illetve pszichológus segítségét kéri, a gyermek figyelmét, értelmi képességét, mozgás-koordinációját, egyéb részképességeit illetően.

Lényeges az idő

A következő lépés a vizsgálatok eredményeinek visszajelzése, a klinikai kép felvázolása, a panaszok, működés-zavarok érthetővé tétele (pszichoedukáció). Ez vezet át a terápiás fázisba, az egyénre szabott kezelési terv összeállításához, amely a szükséges fejlesztések kijelöléséből, életvezetési tanácsokból, problémaorientált viselkedésterápiás elemekből és szükség esetén a tünetegyüttes leghatékonyabb eleméből áll, ez a célzott gyógyszeres kezelés. A legfontosabb, hogy a gyermek időben megfelelő szakemberhez kerüljön, mert csak így kerülhető el, hogy a kudarcok és esetleges sikertelenségek és más hatások nyomán úgynevezett „másodlagos károsodások” érjék a gyermeket. A szükséges kezelések segítenek abban, hogy a gyermek alkotásra képes, kiegyensúlyozott felnőtté váljon.

Miről tudom, hogy a gyermekem ADHD-s?

Tanulási és viselkedési nehézségek, egyenetlen, időnként kifejezetten jó, máskor csapnivaló iskolai teljesítmény, szétszórtság, hullámzó érzelmek, szertelen viselkedés, féktelen dühkitörések, hiszti-rohamok, érzelmi kitörések. Az idő teltével és a gondok súlyosbodásával másodlagosan kialakuló negatív önértékelés, motiválatlanság, reménytelenség, hangulati illetve szorongásos zavarok, testi tünetképzés (fejfájás, hasfájás stb.), később, idősebb korban sokszor zűr-zavaros életvezetés, egyéb pszichiátriai kórképek hívják fel a környezet figyelmét a problémákra.

Amit a szülő tapasztal az iskolában

Panaszkodnak rá, hogy a jegyei rosszabbak, mint képességei. Azt mondják rá lusta, érdektelen, csak arra figyel, azt csinálja, ami érdekli, a számára szimpatikus tanárnak tanul, a másiknak nem. Vannak jó napjai, amikor viselkedése összeszedett és vág az esze, és rossz napjai, amikor szétesett és a legegyszerűbb feladatokat sem tudja megoldani.

Amit esetleg kínkeservvel megtanult este, nem tudja visszaadni másnap. Nem tartja a szabályokat az iskolában, zavarja az órát azzal, hogy feláll, matat, pakol, zörög, vagy egyszerűen csak bambul, és máshol jár az esze, nem tud fontossági sorrendet állítani. Szerte-szét hagyja, vagy gyakran elhagyja cuccait. Kisebb korában nem lehet boltba menni vele, életveszélyesen közlekedik az utcán, nehéz vele lépést tartani, mindig történik vele valami, dacos, vitatkozik, ellenszegül a felnőtteknek, a házi feladatot letagadja, órákig elhúzza, vagy összecsapja, rengeteg figyelmet, időt, energiát igényel.

Nehézségeik és élettörténetük jellegzetes mintázatokat mutat, amelyeknek feltérképezése és mérlegelése a szakember dolga.

Milyen prognózissal számolhatunk?

A tünetek az idegrendszer érési fázisait követve csökkenhetnek, fiatal felnőtt korra egy részük tünetmentessé is válik. Leginkább a motoros nyughatatlanság, túl-mozgékonyság tűnik el, sok esetben azonban ilyenkor is megmarad a belső nyugtalanság szubjektív érzése. Legjellemzőbben a figyelemzavar illetve a hétköznapi feladatok megszervezésének zavara húzódik át felnőtt korra is. Az impulzivitás is egész felnőttkorig megmaradhat. Kezeletlenül 80%-ukban további pszichiátriai betegségek alakulnak ki, esendőek viselkedészavarokra, szorongásos és hangulatzavarokra, személyiségzavarokra, szerfüggőségekre.

A megfelelő időben és szakmai segítséggel, valamint kiegyensúlyozott, segítő családi háttérrel több esélyük van arra, hogy önmagukat és másokat elfogadó, együttműködésre, alkotásra és boldogságra képes felnőttekké váljanak.

Tudástár

Mi is az ADHD?

Az érvényben lévő diagnosztikus rendszer megfogalmazása szerint, a “hiperaktivitás és figyelemzavar” (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder = ADHD) jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség, nyugtalan és impulzív magatartás, illetve a pszichológiai fejlődés károsodása.

A tünet együttes általában a kora gyermekkorban jelentkezik, (többnyire 5 éves kor előtt). Sok esetben már két éves kor körül is észlelhetünk jellegzetes tüneteket, melyek többnyire a serdülőkor végéig, ill. az esetek több, mint harmadában az egész felnőttkorban fennállnak.

Gyakran kísérik egyéb funkciózavarok a mozgás, érzékszervi érzékenység, társas-érzelmi készségek, tanulási készségek, beszéd, alvás-szabályozás területén.

A tünetek lényege bizonyos idegrendszeri alapfunkciók szabályozási zavarból adódó eltérései, amelyek következménye a különböző életkorokban jellemző képeket mutat.

Mit tegyek, ha gyermekem az ADHD tüneteit mutatja?

Rendkívül fontos, hogy gyermeke mielőbb megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakemberhez (elsősorban gyermek-pszichiáterhez, gyógy- illetve fejlesztőpedagógushoz) kerüljön állapot-felmérésre.

Fontos ez azért is, mert egyes fejlesztési módszerek csak bizonyos életkorig igazán hatásosak.  Mindvégig hozzáférhető ugyanakkor és messze a leghatékonyabb kezelés a gyógyszeres terápia. A célzott, több irányú beavatkozások nemcsak a rendellenességre jellemző tüneteket rendezik, hanem hatékonyan megelőzik a súlyos következményekkel járó úgynevezett másodlagos károsodásokat is.

Az időben történő diagnózis, fejlesztés, viselkedés-terápia, szükség esetén gyógyszeres kezelés által megelőzhető a normál pszicho-szociális fejlődés elakadása, a negatív énkép, a motiválatlanság, az állandó nyugtalanság és elégedetlenség kialakulása. Ez által csökken sodorhatóságuk, a deviáns viselkedésre (bűnözés, kábítószer), patológiás személyiségfejlődésre való veszélyezettségük. Megőrizhetők jellemző jó tulajdonságaik, melyek egyébként a sok kudarc és negatív visszajelzés folytán elszürkülnek, esetleg ellenkezőjükbe fordulnak.

Hogyan kezelik a betegséget?

Az ADHD modern kezelésére multimodális terápiát alkalmaznak, azaz egyszerre több szempont alapján építik fel a kezelési protokollt. A terápia alapját a gyermek közvetlen környezetében élő egyének; a szülők, a testvérek, a rokonság, és a tanárok megfelelő pszicho-edukációja jelenti. A komplex gyermekpszichiátriai kezelés egyik kardinális pontja a gyógyszeres kezelés, ezen kívül kiemelt jelentőséggel bír a kísérő-támogató pszichoterápia, a viselkedés terápia, csoportos szülői, tanári tréningek alkalmazása.

Külön jelentősége van a rendszeres testmozgásnak és az esetek egy részében az étrendnek. Egyre több vizsgálat foglalkozik egy modern, információs technológiai alapokon működő módszer a neuro-feed-back hatékonyságával. Számos esetben elengedhetetlen a tanulási, nyelvi nehézségek korrekt gyógypedagógiai fejlesztése is.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Gyermekpszichiátriai szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

  • kényelmesen, várakozás nélkül
  • bármikor, akár hétvégén is
  • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
  • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
  • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
  • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
  • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
  • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH