Gyermektüdőgyógyászat - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Gyermektüdőgyógyászat

Az asztma karbantartható, bár kellemetlen. Ha a hörgőrendszer nyálkahártyáján krónikus gyulladás zajlik, sípoló, nehezített a légzés, kínzó, nem szűnő a köhögés.Ha a hörgőrendszer nyálkahártyáján krónikus gyulladás zajlik, sípoló, nehezített a légzés, kínzó, nem szűnő a köhögés.

Gyermektüdőgyógyászat - Pulmonológia

24 órás segítség, biztonság! Gyermek tüdőgyógyászat magánrendelés: a rendelő gyermekgyógyászati – pulmonológus ügyelete éjszaka is házhoz hívható! Az egész családot megviseli, ha a kisgyermek hosszan vagy visszatérően kínzó köhögéstől szenved, gyakran éjszaka sem pihen nyugodtan.

Minél előbb vigyük gyermektüdőgyógyász szakrendelésre, pulmonológus szakorvoshoz gyermekünket, ha nem szűnik a köhögése, sípoló a légzése, észleljük a nehézlégzését. Kamaszkorban gyakran az asztma első tünete, ha a gyermek a tornaórán, futás közben hamarabb kifárad, köhög, fullad. Ezek jellemzően olyan asztmás tünetek, amelyek szakorvosi kivizsgálást igényelnek. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet az ország régi hagyományokkal bíró, speciálisan gyermek pulmonológiai, allergológiai centruma. Gyermek pulmonológia: segítünk, hívjon minket bizalommal.

Kellemetlen, de karbantartható: az asztma

Asztma esetén, a hörgőrendszer nyálkahártyáján krónikus gyulladás zajlik. Az így megvastagodott nyálkahártyában gyulladásos sejtek szaporodnak fel, a hörgő-simaizom összehúzódik, mely érinti a kis- és nagyhörgőket egyaránt.

A gyulladás következtében termelődő, tapadós váladékot nem, vagy nehezen tudja a gyermek felköhögni. A gyulladt nyálkahártya, a sűrű váladék és a hörgők görcsös állapota együttesen felelősek az asztmás tünetek létrejöttéért, amely sípoló, nehezített légzést, kínzó, nem szűnő köhögést, zihálást eredményez. Napjainkban az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerekkel ezek a tünetek csökkenthetők, illetve meg is szüntethetők. Fontos, hogy ilyen tünetek észlelésekor gyermekpulmonológus szakorvos lássa a kicsit. A gyermekpulmonológus kezében lévő diagnosztikus lehetőségek tárháza és a gondozási tapasztalatok együttesen tudják biztosítani a gyermekkori asztma kivizsgálását, ellátását.

Lehetőséget adnak ugyanakkor arra is, hogy pontos diagnózis szülessen azon esetekben is, amikor a gyermeknek asztmatikus tünetei jelentkeznek, azonban valójában egyéb krónikus légúti betegség áll a tünetek hátterében (pl. légúti fejlődési rendellenességek, krónikus bronchitis, hörgőtágulat). Gyermekpulmonológia magánrendelés – szeretettel, gondoskodással  várjuk!

Asztma: öröklött vagy szerzett?

Mindkettő lehetséges! Ha a gyermek felmenőinek asztmás betegsége volt vagy van, akkor nagyobb hajlama van asztmára. Csecsemőkorban, fiatal gyermekkorban gyakran vírusfertőzések váltják ki a jellegzetes asztmatikus tüneteket. Sok esetben az első, közösségben (bölcsőde, óvoda) szerzett vírusfertőzés kapcsán alakulnak ki a jellegzetes asztmatikus tünetek, amelyek később ismétlődhetnek, rendszeressé válhatnak.

Kisgyermek korban allergének (pollen) hatására is kialakulhat köhögés, sípoló légzés, zihálás. A tüneteket fizikai terhelés és stressz is provokálhatja. Ritkán ételallergia, vagyis bizonyos ételek fogyasztása vezet a jellegzetes asztmatikus panaszok kialakulásához (pl. tojás, mogyoró allergia).

Kamaszkorban, hormonális változások is szerepet játszhatnak a tünetek megjelenésében. Bizonyos esetekben azonban épp a nemi hormonszintek változása kapcsán szűnnek meg végleg a tünetek.

A legfontosabbak, amikor asztma gyanúja felmerül: mi váltja ki az asztmás tüneteket, kezeljük az asztmát, és rendszeres kontroll vizsgálatokkal karban tartsuk azt. Az ugyancsak gyakori, kellemetlen, nem ritkán lázzal kísért betegségek, mint a visszatérő felső légúti gyulladások, a hörghurut, a krupp illetve a tüdőgyulladás kezelése, szintén a legjobb kezekbe kerül gyermekpulmonológus szakorvosaink által. Szükség esetén teamben, társszakmákban dolgozó kollégákkal együtt dolgoznak – allergológia, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia – így konzíliumokra is lehetőség van, szükség esetén a gyermekpszichológus segítségét is igénybe veszik.

p>

Biztonságot, megnyugtató, segítséget nyújtunk, akár 24 órában!

ONLINE VIZIT / TÁVKONZULTÁCIÓ: IGEN
Gyermektüdőgyógyászati rendelések elérhetők online is.

Az alábbi gyermektüdőgyógyászok végeznek online rendelést:

Dr. Dobra Gergely allergológus, klinikai immonológus, gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Göndöcs Rita gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász

Tudástár

Mi váltja ki az asztmát? - Út a diagnózisig

Asztma gyanúja esetén a részletes kivizsgálás történik, amelynek részei a kórelőzmény megismerése, a fizikális vizsgálat, az allergia vizsgálatok, bőrpróba (Prick–teszt), nagyobb gyermekek esetében a légzésfunkciós vizsgálatok. Három éves kor alatt inkább a vérmintából végzett, a specifikus ellenanyag szintek (IgE) kimutatásán alapuló allergia vizsgálat tekinthető informatívabbnak.

A légzésfunkció mérése a diagnózis felállításakor és a kontrollvizsgálatok során alapvető diagnosztikai módszer. A légzésfunkció követésével a gyermek tüdőgyógyász orvos megítéli a beállított kezelés hatékonyságát, módosíthatja a terápiát (fokozhatja, csökkentheti). A tünetek, panaszok valamint a légzésfunkciós vizsgálatok rendszeres értékelése az asztmás gyermek orvosi, személyre szabott gondozását, kontrollját jelenti.

Az asztma kezelése

Az asztma kezelése és gondozása összetett feladat. Egyrészt az aktuálisan fennálló tünetek, panaszok megszüntetésére, másrészt a krónikusan fennálló hörgőgyulladás csökkentésére irányul. Akut esetben a hörgők görcsét oldó hörgőtágító kezelés szükséges. Az úgynevezett rohamoldó szerekkel az esetleges asztmás roham azonnal mérsékelhető, akár meg is szüntethető. Az asztma hosszabb távú kezelése a háttérben zajló krónikus gyulladás csökkentését jelenti, ez az úgynevezett fenntartó, folyamatos, asztma megelőző terápia. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek részben szájon át alkalmazott készítmények, részben inhalációs terápiák. Az inhalációs terápiák során, a hatóanyagokat különböző, otthon is használható inhalációs segédeszközök segítségével juttatjuk a tüdőbe. Ezen eszközök használatát a szülőknek, nagyobb gyermekeknek a terápia beállításakor asszisztenseink megtanítják, a kontrollvizsgálatok során pedig minden esetben ellenőrzik azok helyes használatát. Szükség esetén korrigálják a hibákat, mert az előírt gyógyszerek csak helyesen alkalmazva jutnak be a tüdőbe, és lehetnek hatékonyak.

Az asztmás gyerekek kétharmadánál allergiás reakciók is fennállnak, ezért ezekben az esetekben a kezelést ki kell egészíteni antihisztamint tartalmazó gyógyszerekkel vagy az allergiás orr- és szemtüneteket csökkentő, helyileg ható orrspray-k, szemcseppek alkalmazásával.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Tüdőgyógyász szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

  • kényelmesen, várakozás nélkül
  • bármikor, akár hétvégén is
  • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
  • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
  • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
  • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
  • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
  • Cím: 1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Email: ugyfelszolgalat@doktor24.hu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH