Ha kardiológiai vizsgálatra érkezünk a gyermekkel - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
kardiológiai vizsgálat

Ha kardiológiai vizsgálatra érkezünk a gyermekkel

A gyermek kardiológiai vizsgálat mindig két részből áll, ezért érdemes hosszabb várakozási időre számítani.

A vizsgálat első részében a kardiológiai asszisztens segítségével készül el az EKG (elektrokardiográfia), amely a szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. A vizsgálat eredménye fontos információval szolgál a szív aktuális állapotáról, igazolja vagy kizárja például a szívritmuszavar gyanúját, illetve jelzi például a szívizom működési zavarát. A vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes, mindössze nyugalmat kíván.

Az asszisztens ezen kívül egy ujjra helyezhető kis orvosi műszer segítségével megméri a véroxigénszintet (szaturáció mérés), amely szintén elengedhetetlen információt hordoz egyes kórképek esetén A szív, a tüdő vagy a vérsejtek egyes betegsége esetén, ha kevesebb oxigén jut el a sejtekhez, az oxigénhiány következtében nem mennek végbe olyan életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A beteg ennek tüneteként lehet például rendkívül fáradékony. Ez a vizsgálat is teljesen fájdalommentes, mindössze néhány perc nyugalmat kíván.

A vizsgálat második részében a gyermekkardiológus az aktuális EKG lelet ismeretében nézi végig az előző leleteket, veszi fel a kórtörténetet és készíti el a szívultrahangot. A diagnózis felállításában a legmodernebb UH készülék áll rendelkezésre, speciálisan a szív anatómiai és funkcionális vizsgálatára kifejlesztett ultrahang vizsgálófejjel.

Mivel a vizsgálatok között mindig telik el egy kis idő, érdemes a gyermek számára játékot, mesekönyvet hozni.

Azokban az esetekben, amikor a gyermekkardiológus komolyabb problémát talál, a vizsgálat is elhúzódhat, és a szülőkkel is hosszabb ideig tarthat a teendők megbeszélése. Ezért fordulhat elő, hogy az előre egyeztetett időponthoz képest később kerül ránk a sor. Az esetleges várakozások nehezítik a rendelőben töltött időt, amely miatt szíves megértésüket kérjük. Azonban sok esetben a gyermekkardiológus kezében van a gyermek jövője, életminősége. Szülőként mindannyian elvárjuk, hogy a gyermekünk kivizsgálása, gondozása a legnagyobb figyelemmel történjen. Ez csak akkor lehetséges, ha minden gyermekre annyi időt fordít a gyerekkardiológus, amennyit a betegsége megkíván.

Gyermekek esetén a szakorvosi állapotfelmérés, gondozás nem lehet rutinszerű, hiszen az egészségük a tét.

Az a célunk, hogy minden hozzánk forduló szülő biztos kezekben érezze gyermekét, akkor, amikor kardiológiai vizsgálatra intézményünkbe hozza. Meggyőződésünk, hogy ha a kardiológiai vizsgálat hosszabb várakozást is vesz igénybe, az alapos kivizsgálás, a minden kérdésre kiterjedő orvosi konzultáció, kompenzálja az ezzel kapcsolatos esetleges kellemetlenségeket.       

Szívből reméljük, hogy számíthatunk megértésükre.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH