Ha megy a gyermek hasa - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ha megy a gyermek hasa

Kisgyermekes szülők gyakran szembesülnek a problémával: már megint elkapott valamit a gyermek a bölcsődében, óvodában, iskolában. Ha a gyermek úgy jön haza a közösségből, hogy fájlalja a hasát, annak többféle oka lehet. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója az egyik lehetséges okról, a bélfertőzésekről beszél.

A hasfájásnak számtalan oka lehet, melynek kiderítése nem mindig könnyű feladat a gyermekorvos számára. Az egyik lehetséges ok a fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut, mely a hasi fájdalom mellett hasmenéssel jár.

Teendők hasmenés esetén

Minél kisebb a gyermek, annál veszélyesebb számára a hasmenés, mivel a gyakori, híg székletürítés során a szervezet sok folyadékot és sót veszít. A legfontosabb teendő a folyamatos folyadék- és sópótlás.

Amennyiben nem hány a gyermek, kezdetben folyadék, majd fokozatosan szilárd táplálék fogyasztása javasolt, A gyomor- bélrendszer tehermentesítése végett inkább többször, kisebb mennyiségeket kapjon a gyermek, és a normál étrendre és mennyiségekre fokozatosan térjen vissza.  Eleinte kímélő, ám energiát adó ételeket adjunk: banánt, sárgarépát, almaszószt, pirítóst, rizst, ropit, sós kekszet. Később zsírszegény, állati eredetű fehérjéket: sovány húsokat és sajtokat, sonkát, tojást, túrót kínáljunk.

Az esetleges görcsös hasi fájdalmak csillapítására görcsoldókat ne adjunk, mert ugyan ellazítják a bél simaizmát és csökkentik a görcsöket, ugyanakkor a perisztaltika lassításával a fertőzés lefolyását elnyújtják. Ugyanilyen megfontolásból tilos adni gyermekkorban az ún. bélmotilitást csökkentő, „hasfogó” gyógyszereket.

Fontos a hasmenéses megbetegedések kezelése során hogy törekedjünk a normál bélflóra visszaállítására az ún. probiotikus készítményekkel.

Bejelentkezése rendelésre: https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH