Hogyan érezzük magunkat biztonságban

Hogyan érezzük magunkat biztonságban, miközben minden bizonytalan?

A koronavírus-járvány mindenki életére hatással van. Bizonytalanná vált egy sor megszokott dolog, borul az életritmusunk, a gyereknevelésben is nehéz helyzetek elé kerülünk. Hogyan őrizzük meg a biztonságérzetünket és hogyan tudunk gyermekeinknek segíteni, hogy ők is biztonságban érezzék magukat? Kovacsics Leila klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta ad segítséget a témában.

A koronavírus-járvány kapcsán a megszokott, biztonságos életritmusunk helyett egy számunkra ismeretlen stresszhelyzet áll elő, amelyet kezelnünk kell. Arra kényszerülünk, hogy eddigi életünket átrendezzük, és egy új, közös családi ritmust kell kialakítanunk, amelyben a családtagok biztonságban érezhetik magukat.

Ne titkolózzunk!

Fontos, hogy a gyereket ne próbáljuk kímélni, őszintén beszéljünk neki – életkorának megfelelően – a kialakult helyzetről. Ne próbáljuk tagadni, hogy ez egy krízishelyzet, hanem mondjuk el neki az ő szintjén, hogy mi zajlik körülötte. Nagyobb gyermekek esetében könnyebb dolgunk van, a kicsiket pedig akár egy-egy mesébe szőve tájékoztathatjuk a helyzetről.

A káosz elkerülhetetlen

A káosz elkerülhetetlen, ez most ilyen helyzet. De erről is beszélni kell: mondjuk el a gyerekeknek, hogy egy ideig most lehet, hogy nagyon rossz lesz, de azon vagyunk, hogy rendet tegyünk a káoszban. Napról napra változnak a külső szabályok, egyik nap még kimehetünk, de előfordulhat, hogy majd nem mehetünk ki az utcára. Ezekről beszélni kell, fel kell készíteni a gyerekeket.

Napirend

Hasznos, ha a család közösen alakít ki egy napirendet, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata. Ebbe jó, ha belevonjuk az összes családtagot, és együtt hozzuk meg az új szabályokat: akár meg is kérhetjük a gyerekeket, hogy dolgozzanak ki maguknak egy napirendet – természetesen ebbe nekünk is legyen beleszólásunk. A napirend a gyermekeknek keretet ad, így biztonságban érezhetik magukat.

Ne ragaszkodjunk az elveinkhez!

Ahány család, annyiféle elv szerint neveli gyermekét. Jelen helyzetben jobban tesszük, ha lemondunk bizonyos dolgokról, elvekről. Muszáj lazítani a szabályokon, nem érdemes beleőrülni a helyzetbe. Jobb, ha most megengedőbbek vagyunk a gyerekekkel, hiszen nekik is nehéz az új helyzetet megélni. Nem történik semmi, ha most egy kicsit többet kütyüznek vagy tévéznek. Természetesen a rend, a struktúra nagyon fontos, de mindenki érdekében jobb, ha bizonyos engedményeket teszünk az elviselhetőség érdekében: az engedmények a szülők és a gyermekek életét is megkönnyítik most, amikor ilyen nagy a nyomás.

Nem tart örökké!

Nagyon fontos, hogy a gyermekeinknek elmondjuk – és jó, ha ezt magunkban is tudatosítjuk – hogy ez egy átmeneti állapot, nem marad így. El kell fogadnunk, hogy ez egy nehéz helyzet – mindenkinek nehéz. De nem tart örökké.

Maradjunk őszinték!

Amellett, hogy Ne féljünk kimondani a gyermeknek, hogy nekünk is rossz, hogy vannak kérdések, amelyekre mi sem tudjuk a választ, és érzékeltessük velük, hogy tudjuk, hogy nekik is nehéz a helyzet. De nyugtassuk is meg őket, hogy ki fogjuk bírni. Mondjuk el nekik, hogy bár a helyzet bizonytalan, de megpróbálunk úrrá lenni a helyzeten. Magyarázzuk el, hogy ehhez családi együttműködésre is szükség van, és mindenkinek tennie kell a dolgát. Előbb utóbb megoldódik a helyzet, és visszaáll a régi kerékvágásba.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH