Hogyan zajlik a vizsgálat és mit vizsgálnak az egyes szervek esetén?

allergologia-nagy

Hogyan zajlik a vizsgálat és mit vizsgálnak az egyes szervek esetén?

A vizsgálat fekvő helyzetben történik. A gyermek bőrére az orvos egy kevés speciális zselét juttat. Ez a zselé megakadályozza, hogy levegő maradjon a vizsgáló eszköz, valamint a bőr között, amely biztosítja a kifogástalan képminőséget. A különböző szervek esetén az alábbi tényezőket vizsgáljuk:

 • Máj és eperendszer: Mint minden szerv esetén, itt is először az úgynevezett körülírt eltéréseket keressük. Ezek lehetnek ciszták, érgomolyagok, jó-vagy rosszindulatú daganatok. Ezek után az epehólyag következik (epekövek, gyulladásos jelek). Fontos még a májon belüli, illetve a májon kívül található epeutak ellenőrzése is. Amennyiben ezek a normálisnál tágabbak, epeelfolyási zavar valószínűsíthető. Ennek hátterében számtalan ok állhat, többek között epekő, gyulladásos betegségek, illetve veleszületett fejlődési zavarok. Az epeelfolyási problémák szabad szemmel is látható tünete a bőr és a szemek sárgasága. Ezen tünet jelentkezése esetén az ultrahangvizsgálat elengedhetetlen.
 • Gyomor: 2-8 hetes gyermekeknél etetés után jelentkező sugárhányás esetén mindig gondolni kell pylorus stenosisra. Ez a betegség a gyomor záróizmának megvastagodása következtében alakul ki, amelynek oka ismeretlen. A túlságosan vaskos záróizom nem a megfelelő mértékben engedi az elfogyasztott ételt áthaladni a patkóbél felé. Ennek következménye az etetés után jelentkező gyakori hányás, valamint az ebből fakadó fogyás. Ultrahanggal a záróizom könnyen vizsgálható, a kórkép gyors diagnózisát biztosítva. A gyomor egyéb betegségei ultrahanggal érdemben nem vizsgálhatók.
 • Vesék és húgyutak: Fontos megítélni a vesék számát, elhelyezkedését és méretét.
  Körülírt eltéréseket természetesen a vesékben is láthatuk, ezek döntő többsége azonban jóindulatú eltérés, mely panaszt, problémát nem okoz. A vesemedence nyálkahártáyjának vastagságából következtetni tudunk vesemedence-gyulladásra is. A vesével kapcsolatos panaszok hátterében gyakran áll vesekövesség, mely az esetek többségében könnyen kimutatható ultrahanggal. Fontos eltérés lehet továbbá a vesekelyhek, vesemedence és a húgyvezeték tágulata. Ezt gyakran okozza olyan vesekő, mely a veséből kijutva a vizeletelvezető rendszer kövekező elemében, a húgyvezetékben megakad. Szintén tágabb vesemedencét láthatunk bizonyos fejlődési rendellenességek esetén is. Erre példa példa a pyeloureteralis szűkület, mely veleszületett elfolyási nehezítettséget jelent a vesemedence kivezetésénél. Hasonló eltérést okozhat a vesicoureteralis reflux betegség is, melynek során a húgyhólyagból a vizelet visszafolyik a vesék irányába. Ennek következtében a vesékben a nyomás megnő, ami a vesetestecskék pusztulásához vezethet. Fontos tehát a húgyutak tágulatának időben történő felismerése, mert hosszú távon ezek az állapotok visszatérő fertőzésekhez, valamint a vesék elsorvadásához vezethetnek.
 • Lép: Megnagyobbodása, melyet ultrahanggal lehet kimutatni, számos kóros állapot tünete lehet. Ezt többek között számos fertőzés esetén (mint például mononucleosis, szepszis), vérképző rendszeri betegségek és egyéb ritkább, genetikai eltéréseken alapuló betegségben láthatjuk. Fontos megemlíteni ezen kívül, hogy a legtöbb májbetegséghez a lép megnagyobbodása is társul. A hasat ért ütések, trauma után is kötelező a lép ultrahang vizsgálata. Ennek oka az, hogy ezekben az esetekben a lép megrepedhet, ami jelentős belső vérzéshez vezethet. Ennek egy ideig a lépet körülvevő tok gátat szab. Pár nap után azonban a tok megrepedhet, ilyenkor pedig a vérzés már a hasüreg felé történik. Tekintve, hogy ekkor már a vérzésnek nincs gátja, akár végzetes kimenetelű is lehet. Ezt a jelenséget két szakaszos léprepedésnek hívjuk. Minden tompa hasi ütés, trauma után, még panaszmentes gyermekek esetén is elengedhetetlen a hasi ultrahang vizsgálat.
 • Belek: Tekintettel arra, hogy a belek funkciójuknak megfelelően gyakran gázzal teltek, ultrahanggal nehezen tanulmányozhatók. Bizonyos fontos kórképek ennek ellenére könnyen és hatékonyan diagnosztizálhatók ultrahanggal. Ide tartozik többek között a bélcsavarodás (volvulus) és a belek egymásba türemkedése (invaginatio, vagy más néven intusszuszcepció). Mindkét kórkép a belek vérellátási zavarán keresztül a belek elhalását okozhatja. Gyulladásos bélbetegségek (mint például Crohn betegség, colitis ulcerosa) esetén ultrahanggal lehet kontrollálni a már ismert betegséget. Ebben az esetben az aktív gyulladásra a bélfal-megvastagodás jelenléte utal.
 • Vakbélgyulladás (appendicitis): Gyakori és nagy jelentőségű kórkép, melyre minden hasi fájdalom esetén gondolni kell, mivel számtalan különböző tünete lehet, melyek gyakran egyáltalán nem típusosak. Annak ellenére, hogy a köznyelv vakbélgyulladásról beszél, valójában nem a vakbél (coecum), hanem a hozzá kapcsolódó féregnyúlvány (appendix vermiformis) megbetegedéséről van szó. Ultrahanggal a gyulladás jeleként megvastagodott féregnyúlványt látunk ilyenkor, mely a vizsgálat során nyomásérzékeny. Környezetében nem ritkán gyulladásos folyadék, illetve megnagyobbodott nyirokcsomók láhatók. A vakbélgyulladás következménye hashártyagyulladás, tályog kialakulása, valamint szepszis lehet. Fontos tehát a korai felismerés, amiben az ultrahang vizsgálatnak nélkülözhetetlen szerepe van.
 • Méh és petefészkek: Hormonális eltérések, valamint vérzészavarok kivizsgálásának nélkülözhetetlen része a kismedencei ultrahang vizsgálat. Alhasi fájdalmak esetén vakbélgyulladás mellett mindig kell nőgyógyászati okokra is gondolni, többek között petefészek-csavarodásra és méhkürt-gyulladásra. Ezek a betegségek is komoly következményekkel járhatnak, melyek gyors diagnózist igényelnek.
 • Herék: A herék erős fájdalmát általában gyulladás, vagy herecsavarodás okozza. A tünetek néha kifejezetten hasonlóak a két betegség esetén, a terápia szempontjából viszon nagyon sokat számít a megfelelő diagnózis. Előbbi kórképet ugyanis gyógyszeres kezeléssel lehet gyógyítani, utóbbi viszont műtéti ellátást igényel. Gyulladás esetén a herét ellátó erekben fokozott véráramlást láthatunk. Herecsavarodáskor a here elfordul az őt tartó herekocsánnyal együtt, aminek következménye a herét ellátó erek elzáródása lesz. Ebben az esetben a herék órák alatt el tudnak halni. Ultrahang segítéségével egyszerűen és hatékonyan lehet diagnózishoz jutni, mivel ilyenkor az erekben nem látható véráramlás.
 • Csípőizület: Veleszületett csípőficamról, más néven csípődysplasiáról akkor beszélhetünk, ha a csípőizület vápája sekélyebb a normálisnál, aminek következménye a combfejnek  az izületből történő könnyebb és gyakoribb kimozdulása lesz. Ennek kimutatása 4 hónapos korig ultrahanggal lehetséges, amikor is az úgynevezett Graf-féle szögek meghatározásával tudjuk a kóros állapotot felismerni és az eltérés súlyossági fokát megállapítani. A negyedik hónap után a combcsont feje elkezd elcsontosodni, emiatt ebben az életkorban már inkább röntgen vizsgálat javasolt.
 • Agy: Egy éves kor alatt lehetőségünk van a kutacsokon keresztül betekintést nyerni az agyba. Ezzel a módszerrel leginkább a koraszülötteket szoktuk vizsgálni, akiknél a születés körüli időszak gyakori és súlyos szövődménye lehet az agyvérzés. Ennek kimutatására, valamint nyomonkövetésére szintén ultrahangot szoktunk használni. Egy éves kor után a kutacsok mésztartalma megnő, elcsontosodnak. Ilyenkor már nem lehet az agyat ultrahanggal tanulmányozni.

A fentieken kívül fontos eleme a vizsgálatoknak az úgynevezett Doppler üzemmód. Ezzel a technikával a folyadékok áramlását tudjuk ábrázolni. Segítségével képet kaphatunk egy szerv vérellátásáról, valamint megítélhetjük a nagyobb erek áramlási viszonyait.

FONTOS INFORMÁCIÓ SZÜLŐKNEK!

A nagyobb gyermekeknek a hasi UH vizsgálathoz szükséges éhgyomorral és közepesen telt húgyhólyaggal érkezniük!

Az éhgyomor annyit jelent, hogy a gyermek a vizsgálat előtt már 4-5 órával nem eszik. Étkezéskor az epehólyagból az epe kiürül a patkóbél felé. Az üres epehólyagot nehéz vizsgálni, esetleges epekövességről ilyenkor nem mindig lehet nyilatkozni. A másik fontos szempont pedig az, hogy étkezés során a gyermek általában sok levegőt nyel, ami a vizsgálatot nagyban megnehezíti, csökkenti hatékonyságát. Vizet ihat a gyermek, sőt, ajánlott is inni vizsgálat előtt, azonban csak tiszta vizet igyon, mivel tej, kávé és egyéb ízesített italok fogyasztása szintén csökkenthetik a vizsgálat hatékonyságát.

A közepesen telt húgyhólyag úgy érhető el, hogy a vizsgálat előtt két órával a gyermek már nem pisil, amennyiben nem tudja visszatartani a vizeletét, akkor nyugodtan ürítse ki, és a vizsgálat előtt 1-1,5 órával fogyasszon 2-4 deciliter folyadékot (buborékmentes víz vagy tea).

Kismedencei vizsgálatra érdemes telt húgyhólyaggal érkezni, mivel rajta keresztül lehet megfelelően vizsgálni a kismedencében lévő szerveket: a méhet, petefészkeket, prosztatát. (A csecsemőszűrésre mindez nem vonatkozik.)

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Ultrahang diagnosztikai szakorvosaink

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

 • kényelmesen, várakozás nélkül
 • bármikor, akár hétvégén is
 • orvosa rendeléseit hetekre előre láthatja
 • leleteit visszamenőleg is megtekintheti
 • időpontfoglalását saját maga is változtathatja
 • emlékeztető e-mail a foglalt időpont előtt
 • érkezéskor a bejelentkezés csupán egy perc

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Elérhetőségeink
 • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
 • Telefon: +36 1 44 33 200
 • Fax: +36 1 395 8363 
 • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH