III. kerületi szűrések gyermekeknek

Ingyenes csecsemőkori csípőszűrés és iskola előtti szemészeti szűrés III. kerületi lakcímkártyával rendelkező gyermekek részére

A III. kerületi önkormányzattal megállapodva, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet ortopédiai magánellátás keretein belül, hétfő délutánonként ingyenesen végez csípőszűrést a III. kerületi lakcímmel rendelkező, 6 hetes csecsemők részére. A kötelező szűrésre beutaló nem szükséges, azonban lakcímkártya bemutatása minden esetben feltétele a szűrés elvégzésének!

A kerület gyermek-szakellátásának fejlesztése érdekében a III. kerületi lakcímmel rendelkező, iskola előtt álló, 6 éves korú gyermekek szemészeti szűrésére is együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat intézetünkkel, amelyet a járóbeteg rendelőnkben található OptoKid Szemészeti Centrumunk gyermekszemész orvosai végeznek el magánellátás színvonalán. Erre a szűrésre sem szükséges beutaló, azonban a gyermek lakcímkártyájának bemutatása a térítésmentes szűréshez ebben az esetben is feltétel!

Az ingyenes szemészeti szűrést azok a gyermekek vehetik igénybe, akik betöltötték a 6 éves kort, illetve a születésnaptól számítva 2 hónapon belül részesei a szűrőprogramnak. (Példaként, a szeptemberi szűrésekre a 2013. július és szeptember között született gyermekek jogosultak. Az októberi szűréseken a 2013. augusztus és október között született gyermekeket láthatjuk el, és így tovább, ahogy a hónapok haladnak!)

A szűrések helyszíne: 1037 Budapest, Bokor u.17-21. Térkép (az Amfiteátrum mellett Óbudán)

A szűrések időpontját folyamatosan közzétesszük honlapunkon, és a III. kerületi Védőnői Szolgálatot is értesítjük róla havi rendszerességgel. Természetes az online bejelentkezési felületünkön is ezek az alkalmak lesznek felajánlva.

Bejelentkezés online a weboldalainkon elérhető időpontfoglaló rendszerünk segítségével lehetséges éjjel-nappal, akár hétvégén és ünnepnapokon is:
https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/
https://optokid.hu/bejelentkezes-rendelesre/

A bejelentkezés pontos menetét tájékoztató leírásunk tartalmazza ITT.

Telefonszámunk (ha segítség szükséges a foglaláshoz) munkanapokon 08:00-19:00 óráig:+361 44 33 200

Figyelem, mindkét weboldalról ugyanaz az időpontfoglaló rendszer érhető el, amelyben mind a szemészeti, mind a csípőszűrés foglalási felülete megtekinthető, a foglalás tényéről megerősítő e-mait küldünk! Kérjük, a felületen, a külön a szűrésre létrehozott ortopédiai és szemészeti időpontokat tartalmazó naptárat válasszák!

A foglalás lemondásának módja: az időpont lemondható az online foglalási rendszeren keresztül azon a módon, ahogy a foglalás megtörtént, de legkésőbb a foglalást megelőző 24 óráig!

KÉRÉSÜNK: Intézetünk tisztelettel kéri, hogy ha úgy alakul, hogy a szűrésre mégsem tud eljönni a gyermekkel a szülő (család), az időpontot vagy a fentebb írt módon valóban legyenek kedvesek lemondani, vagy telefonon jelezni kollégáinknak a +361 44 33 200-as telefonszámon, hogy legyen lehetősége más III. kerületi gyermeknek az adott időpontban az ingyenes szűrésre! Megértésüket előre is köszönjük!

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a szűrésekre feltétlenül hozzák magukkal a gyermek lakcímkártyáját – mint már jeleztük -, mert a III. kerületi lakcímet a díjmentes jogosultság miatt szükséges ellenőriznünk! (Ennek hiányában a vizsgálatot nem tudjuk térítésmentesen elvégezni!)

Az ortopédiai szűrés 10 percet, a szemészeti 30 percet vesz igénybe. Kérjük, hogy a vizsgálati időpont előtt 10 perccel érkezzenek a regisztrációhoz a felesleges várakozások elkerülése érdekében! A recepción feltétlen írják alá az adatkezelési nyilatkozatot, mert ennek segítségével tudjuk az ellátás tényét a kerületi Önkormányzat felé igazolni! A szűrés eredményéről minden szülő írásos szakvéleményt kap.

A csípőszűrésről

Hétfő délutánonként fél 5-től a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet magánrendelés körülményeit biztosítva végzi a csecsemők számára 6 hetes korban kötelező csípőszűrést, amelyen azokat a rendellenességeket nézi a gyermek ortopéd orvos – szükség esetén csípő ultrahang vizsgálattal kiegészítve, amelyen kiderülhet a veleszületett csípőficam, vagy az ú.n. csípőízületi diszplázia. Utóbbi a késő felnőttkori csípőkopások, fájdalmak és rendellenességek eredete lehet.

Elsődleges cél a gyermekek egészséges fejlődésének biztosítása, a maradandó, illetve későbbiekben kialakuló csípőízületi problémák elkerülése.

A szűrővizsgálat eredményéről, az esetleges további teendőkről a szülő írásos szakvéleményt kap.

Az ortopéd szakorvosi javaslat alapján, adott időpontra visszarendelt gyermekek kontroll díját szintén az önkormányzat vállalta magára.

Az iskola előtti szemészeti szűrésről

Az óvodáskor vége felé az iskolaérettségi vizsgálat során a védőnők által végzett szemészeti szűrés is az iskolába készülődés egyik fontos állomása. Azonban azt, hogy a gyermek valóban jól lát-e, illetve jól látja-e majd a táblát, a leghitelesebben – megfelelő műszerek és eszközök segítségével – a gyermekszemész képes megállapítani. Különösen akkor indokolt iskolakezdés előtt elvinni a gyermeket gyermekszemész specialistához, ha az egyik vagy mindkét szülő szemüveges, illetve, ha még sohasem vizsgálta szemész a gyermeket.

A szűrésen kiderülnek a legapróbb fénytörési hibák, illetve például a rejtett kancsalság, amelynek korrigálását – ahogy a többi gondnak is – a gyermek érdekében érdemes még az iskola előtt megkezdeni. Az életkorból adódóan a gyermekek szeme még rugalmas, így a fénytörési hibák egy részét képesek korrigálni, a probléma rejtve maradhat. Ezért fontos, hogy legkésőbb az iskolakezdés előtt, 6 éves korban kiderüljön, ha a szemnek (és az agynak) segítség szükséges az éleslátáshoz, mert a koncentrálás, a figyelem kulcsa a tökéletes látás. Gyakran a gyermek magatartási gondjai mögött is a környezet nem megfelelő észlelése áll. Ez lehet túlzott visszahúzódás a közösségi játékoktól, illetve ennek ellenkezője is, amikor a gyermeknek “egy perc nyugta sincs”.

A szűrések a gyermekek látásának megfelelő fejlődéséért, a tartós betegségek megelőzéséért, valamint az időben segítséget nyújtó korrekció megkezdéséért (szemüveg, mint „gyógyszer”) rendkívül fontosak. Különösen hangsúlyos mindez a tabletek és mobiltelefonok időszakában, amikor a gyermekek látása az elektromos „kütyük” korai használatával statisztikailag mérhetően romlik.  A szűrővizsgálat után a szülő írásos szakvéleményt kap, amelyben az esetleges további javaslatokat is feltüntetjük!

A gyermekszemész specialista javaslata alapján, ha a gyermeknek szemészeti vizsgálat szükséges, a szülő eldöntheti, hogy másik orvost, intézményt keres, vagy itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Szemészeti Centrumában vizsgáltatja tovább a gyermeket. Ha ez utóbbit választja, a magánellátás vizsgálati díjából levonjuk az önkormányzat által már kifizetett szűrési díjat, így 8000 Ft-tal kevesebbe kerül a szülőnek a gyermek teljes szemészeti kivizsgálása.

Bejelentkezés a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet vagy az OptoKid Szemészeti Centrum weboldaláról online, egyszerűen, gyorsan, akár hétvégén és ünnepnapokon is:

https://optokid.hu/bejelentkezes-rendelesre/
https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

A bejelentkezés pontos menetét tájékoztató leírásunk tartalmazza ITT.

Szükség esetén elérhetőségünk telefonon: a +36 1 44 33 200.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH