immunrendszer

Immunrendszer: hogyan legyünk egyensúlyban?

A tél végére a szervezet vitaminkészletei jelentősen csökkennek, ezek és az ásványi anyagok, elsősorban a cink és vas, illetve az antioxidánsok, köztük a flavonoidok, E-vitamin pótlása kiemelten fontos. Hogyan segítsük szervezetünk – különösen a gyermekek szervezetét – egyensúlyban tartani, amikor tél vége felé a vírusos, így az influenzás megbetegedések száma is emelkedik? Dr. Goda Vera csecsemő- és gyermekgyógyász, klinikai immunológus és allergológus főorvos tanácsai

Ha hiányzik a vitamin…

Az idénygyümölcsök fogyasztása mellett a korábban elsősorban a csontanyagcserében hangsúlyozott D-vitamin szerepét emelnénk ki, mivel tél végére a magyar lakosság jelentős részénél hiányállapot alakul ki. A D-vitamin pótlása fontos, mivel az immunfolyamatokat segítő vitaminról van szó. A korábbi tévhittel szemben a C-vitamin a légúti fertőzések megelőzésében nem játszik érdemi szerepet, de azok időtartamát csökkentheti. Fokozza a vas felszívódását is, így vashiányos állapotoknak is hasznos lehet.

Vigyázzunk a pocakra

Immunvédekezésünk igen fontos része a bélrendszer, ezért hasmenéses betegség vagy antibiotikum használat után fontos a megfelelő bélflóra újraépítése, az élelmi rostok rendszeres pótlása.

Influenza és szövődményei

Az influenza elkerülésének a leghatékonyabb módja az influenza elleni oltás, amit a szezon előtt, ősszel célszerű megkapnunk. Később beadva tudnunk kell, hogy a védettség kialakulásához legalább 2-3 hétre van szükség. Azok a családok, ahol nem oltják be a családtagokat, hetekre munkaképtelenekké válhatnak, a szokásos lefolyás adott betegnél 7-10 napos, de a szövődmények között a kisebbeknél és az időseknél nem ritka a tüdőgyulladás, középfülgyulladás és az arcüreggyulladás.

Vírusfertőzések: miért kapja el könnyebben a gyermekünk?

Az összes légúti vírusfertőzés terjedése elleni védekezésben fontos, hogy gyermekeinket ne engedjük félig gyógyultan közösségbe, a nyálkahártya védekező funkciói ilyenkor még nem jók, a gyermekek könnyebben kapnak el új fertőzéseket azon túl, hogy megfertőzik társaikat. A közösséget kezdő bölcsődés és óvodás gyermekek az új társak révén a szervezetük számára addig ismeretlen kórokozókkal találkoznak, amiket immunrendszerük még nem ismer fel, ezért lassabban képesek ellenük védekezni.

Immunrendszer egyensúlyban: néhány összefüggés

Sétáljunk, kiránduljunk, mozogjunk sokat a friss levegőn, ennek keringésjavító, anyagcsere-élénkítő hatása is segít a védekezésben. Emellett aludjunk eleget, kerüljük a stresszes helyzeteket, az immunrendszerünk egyensúlyba kerüléséhez ezek is fontosak.

Dr. Goda Vera
Csecsemő- és gyermekgyógyász, klinikai immunológus és allergológus főorvos

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH