lúdtalp

Játékos otthoni torna a lúdtalp megelőzéséért

Sok szülő számára örömhír, hogy otthon is sokat tehetünk a lúdtalp megelőzéséért és a gyermek talpboltozatának egészséges fejlődéséért, egyszerű eszközökkel és játékos feladatokkal. Ebben a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktora, Shakkour Eleonóra nyújt most hathatós segítséget, könnyen alkalmazható tippekkel.

A mezítlábas járás alapvetően jót tesz a gyerekeknek, ezt azonban kedvünkre „cifrázhatjuk” különböző felületekkel, ami a gyerekek számára szórakoztató játékká is válhat. „Ehhez nincs szükség komplikált eszközökre, jó, ha van otthon 1 kis masszázslabda (tüskés labda), egy fa seprűnyélből levágott kb. 50-60 cm-es darab, de kavicsokkal, dekor üveggyöngyökkel, papír zsebkendővel, színes ceruzákkal, filctollakkal, ecsettel és sima papírral is gyakorolhatunk” – kezdi Shakkour Eleonóra.

Talpizom-erősítő gyakorlatok kicsiknek és nagyoknak

A feladatok még izgalmasabbak a gyerekek számára, ha a szülők is bekapcsolódnak, akár versenyezhetnek is a kicsikkel, elvégre a felnőtteknek sem árt egy kis talpizom-erősítés!

 • A masszázslabdát görgessük a talpunkkal előre-hátra, gurítgassuk, forgassuk körbe-körbe
 • Összefordított talppal fogjuk meg a labdát, ejtsük le, majd próbáljuk minél messzebbre eldobni, továbbra is a talpakat használva
 • A fa pálcát is lehet előre-hátra gurítgatni, s a talpunkat hintáztathatjuk rajta
 • A hosszában fordított pálcán kukacszerűen haladhatunk előre a lábunkkal, a lábujjak bekarmolásával
 • Hatékony feladat a kavicsok, üveggyöngyök megfogása, összeszedése lábujjakkal, karmoló mozdulatokkal
 • Sokat segít a papír zsebkendő megfogása, apróbb darabokra tépkedése lábbal
 • A lábujjakkal megfogott ceruzával, filctollal vagy ecsettel papírra is rajzolhatnak az ügyesebbek
 • Vicces és élményt adó foglalatosság, ha építőkockát vagy plüssállatokat szedünk össze lábbal – mindvégig összefordított lábfejjel
 • A különböző járások (lábujjhegyen, sarkon, külső-belső talpélen) szintén erősítik a talpboltozat kialakulását és erősödését

Ezek a feladatok ismerősek lehetnek az óvodából, az internetről is, a nagyszerű bennük az, hogy a végrehajtásukhoz nem szükséges sok vagy drága eszköz, viszont érdemes minden nap egy kis időt fordítani a gyakorlásra. „Kialakulása után a lúdtalp nem csak a járásképet rontja, hanem a növekedéssel egyenes arányban növeli a tartási rendellenességek, gerincproblémák megjelenésének lehetőségét, ami akár fájdalommal is járhat” – figyelmeztet a szakértő, aki egy kis betekintést engedett mindennapjaiba, és nem rejti véka alá, miért találja különösen fontosnak, hogy minél több szülőhöz eljussanak az otthon végezhető lúdtalp-gyakorlatok.

„Hétvégén a szokásos időben ébredtem, mert a bioritmus már csak ilyen. De nem szoktam rögtön kiugrani az ágyból, mert nekem már felnőttek a gyermekeim, ezért nálunk nem úgy indul a reggel, mint a kisgyermekes családoknál. Így van lehetőségem arra, hogy még egy kicsit „lustizzak” az ágy és a reggel nyugalmában. Ilyenkor szoktam e-maileket írni, olvasni, kicsit körülnézek a közösségi oldalakon és a neten. Ma megütötte a szememet egy hirdetés: ortopéd játéknak nevezett, különböző felületeket imitáló puzzle. Az első reakcióm az volt, hogy ez milyen szuper, nagyszerű játék – azután megnéztem az árát! Hát, az bizony lelombozott, mert röviden szólva nem pénztárcabarát, ráadásul az árához képest kevés elemszámú is. Ezt a befektetést inkább intézmények, magánfejlesztők engedhetik meg maguknak, sok családnak megterhelő lenne kiadni ezt az összeget. Szerencsére az interneten sok hasznos ötletet találunk, hogyan készíthetünk szenzomotoros alapokat, amiket egymás mellé téve kis utakat építhetünk a gyerekeknek. Ezeken mezítláb sétálva erősíthetik a talp izmait, szenzomotoros stimulációban részesülhetnek, de akár kézzel is tapogathatják. Így megismerhetik a különböző anyagokat, felületeket, bővülhet a szókincsük és az érzékelésük is fejlődhet”

– magyarázza Shakkour Eleonóra, majd konkrét ötletekkel bátorítja a szülőket a megvalósításra.

Miből készülhetnek az alapok?

 • Faforgács
 • Apróbb és közepes méretű kavicsok
 • 2-3 méter különböző méretű spárga, kötél
 • Üvegkavicsok
 • Pár darab mosogatószivacs
 • Felmosó mop fej
 • Kisméretű szivacslabdák + párnahuzat
 • Kutyakefélő kesztyű
 • Különböző felületű lábtörlők (puhább, durvább, akár kicsit szúrós is)
 • Az adott évszakhoz kapcsolódó termények, például gesztenye

A felsorolás nem teljes, hiszen a szülök kreativitására és lehetőségeire van bízva, hogy mit szeretnének kialakítani. A felsorolt anyagokat felragaszthatjuk egy tálcára, de bármilyen keményebb alap megteszi. Elhelyezhetjük szimmetrikusan, össze-vissza, a kötelet cikk-cakkban vagy körbe-körbe. A labdákat érdemes a párnahuzatban pár öltéssel elkülöníteni. A kis panelek elkészítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk, így akár közös játék is válhat belőle!

Doktor24 – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH