kapillármikroszkópos vizsgálat

Kapillármikroszkópia gyermekeken

A kézujjak időszakos elkékülése, hideg tapintata viszonylag gyakori jelenség. De vajon utalhat-e ez a tünet komolyabb betegségre gyermekeknél? Mikor jelölhet a hideg gyermekkéz keringési problémákat? Milyen további kórképek vizsgálhatóak, követhetőek az eddigieknél lényegesen egyszerűbben, gyakorlatilag fájdalom és megterhelés nélkül? A fájdalommentes, kapillármikroszkópos vizsgálatot intézetünkben dr. Asbóth Dorottya gyermekbőrgyógyász főorvos végzi.

A körömágyon, a körömlemezre hajló finom bőrt kapillármikroszkóp alatt vizsgálva láthatóvá válnak a kapilláris hajszálerek, melyek alaki és szerkezeti eltérései bizonyos kórállapotokra utalhatnak.

Milyen betegségek diagnosztizálhatóak a kapillármikroszkópos vizsgálattal?

Az ujjak körömágy széli részének vizsgálatával, az észlelt morfológiai (szerkezeti) változások rámutathatnak az apró erek elváltozásaira (microvascularis abnormalitásokra) autoimmun betegségekben pl. progresszív szisztémás sclerosisban, dermatomyositisben, kevert kötőszöveti betegségben, vagyis a bőr megkeményedésével járó folyamataiban, amelyek különösen az ujjvégek és a száj  környékét érintik, bőrtünetekkel járó izomgyulladásban, és olyan betegségekben, ahol többféle gyulladásos tünet egyszerre jelenik meg.

Mivel a körömágy széli vizsgálat során a kapilláris hajszálerekben látható elváltozások súlyossága utal a betegség súlyosságára is, így a kórfolyamat követésére, a terápia hatékonyságának mérésére is használható, valamint a betegség prognózisára is információt nyújt.

Ez a vizsgálat kiválóan alkalmas arra, hogy például a kézujjak időszakos elkékülésének, hideg tapintatának jelenségét (Raynaud jelenség) elkülönítse az egész szervezetet érintő autoimmun eredetű, gyulladásos betegségtől. Bármennyire is a ritkán előforduló kórképek közé tartoznak az autoimmun betegségek gyermekkorban, Raynaud jelenség fennállásakor a kapillaroszkópiát kötelező elvégezni. A Raynaud jelenség követése, ezzel a vizsgálattal azért válik egyszerűvé, mert ha a kapilláris erek eltérései megjelennek a körömágynál, várhatóan kifejlődik a későbbiekben az úgynevezett kevert kötőszöveti betegség is, míg normális kapilláris kép mellett ennek a valószínűsége elenyésző.

Ennek a típusú analízisnek különösen akkor van jelentősége tehát, amikor bizonyos betegségek gyanúját a kezelőorvos (pl. immunológus) szeretné kizárni, vagy megerősíteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálatot ápolt körömágynál, 20 perces szobahőmérsékleten (24 OC) tartózkodás után lehet elvégezni.  Fájdalmatlan, semmilyen mellékhatás nem várható, korlátok nélkül ismételhető, bármely életkorban alkalmazható. Egy vizsgálat kb. 10-15 percig tart.

A vizsgálat során a szakorvos nézi a kapilláris, apró erek sűrűségét (denzitását), szélességét, kanyargását, szétszóródását, az elzáródások, és az abnormális erek számát.

A kapillaroszkóp képei digitálisan rögzíthetők, bármikor visszanézhetők és összehasonlíthatók a régebben végzett vizsgálatokkal, így a betegség dinamikája is jól követhető. A képek értékelése a későbbiekben, a beteg jelenléte nélkül is elvégezhető, alkalmas további elemzésre, illetve orvosi konzíliumra is. A kapillármikroszkópia szűrő, kiegészítő információt nyújtó lehetőség tehát olyan betegségek gyanúja esetén, melyeket csak drága és / vagy megterhelő vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni, követni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH