karantén étkezés

Karantén: figyeljünk gyermekeink étkezési szokásaira!

A koronavírus-járvány miatti kényszerű otthonmaradás az étkezések tekintetében is sok családban hozott változást. Míg korábban az étkezések az óvodákban, iskolákban (felnőtteknek esetleg munkahelyi menzán) megoldottak voltak, addig most a szülőkre hárul a feladat, hogy egészséges és tápláló ételeket készítsenek a családnak. Egyszer-egyszer belefér egy kis nasi, ám ha szokássá válik az egészségtelen táplálkozás, annak akár komolyabb következményei is lehetnek.

Kevés mozgás, sok étel

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a testmozgás is – jelenlegi helyzetben viszont nem biztos, hogy tudjuk biztosítani gyermekeinknek a korábban megszokott sportolási lehetőségeket. Ha a csökkent mozgásmennyiség mellett az étkezések minősége és mennyisége sem megfelelő, még nagyobb a kockázata annak, hogy később egészségügyi problémák alakulnak ki gyermekünknél.

Az egyik ilyen veszély az elhízás, de a gyermekkori nem megfelelő táplálkozás a későbbi életkorban akár szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat. Különösen fontos tehát, hogy ebben a nehéz helyzetben is odafigyeljünk a tudatos és egészséges táplálkozásra – hiszen a karanténban a túlzott engedékenység rossz táplálkozási szokások kialakulásához is vezethet, melyekről később jóval nehezebb egészséges életmódra váltani.

A mozgásszegényebb időszakban érdemes a kalóriabevitelt is csökkentenünk, hogy elkerüljük a plusz kilókat. Bármilyen csábító is a lehetőség, hogy a rendkívüli helyzet miatt több édességet fogyasszunk, ez a súlygyarapodás mellett rendkívül megterheli a szervezetet (pl. magas vércukorszint), melynek negatív hatásait talán csak később fogjuk érezni.

Szülőként tehát a mi felelősségünk, hogy példát mutassunk a karantén idején is, hogy amikor a járvány véget ér, ne egy újabb, megoldandó feladat várjon minket, és egészségesen folytathassuk életünket a veszélyhelyzet elmúlása után.

Hogyan?

Ha elakadnánk, A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet dietetikusa, Ihász Katalin online távkonzultáción ad tanácsokat táplálkozással, étrenddel kapcsolatban, akár speciális diéták összeállításában is segíti a szülőket.

Doktor24 – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH