Készüljünk fel a parlagfűszezonra!

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon, amely az erre érzékenyeknek kellemetlen heteket okozhat. Ha allergiás tüneteket: orrfolyást, szemviszketést, tüsszögést tapasztalunk gyermekünknél, érdemes orvoshoz fordulni, hogy a panaszokat minél hamarabb csökkenteni lehessen, és gyermekünk felszabadultan élvezhesse a nyári hónapokat. Hogyan lehet a tüneteket enyhíteni? Dr. Göndöcs Rita, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyász szakorvosa tanácsait foglaltuk össze a témában.

Pollenallergia

Mi is az a pollen?  A növények szaporodásához szükséges millimikron nagyságú sejt. Ezeket rovar vagy szél szállítja a másik növényhez.  Az allergia szempontjából elsősorban a szélmegporzású növények a jelentősek.

A pollenallergia gyakran már gyermekkorban elkezdődhet.

Vannak allergiára (atópiára ) különösen hajlamos családok, ahol nem ritkán mindkét szülőnél, nagyszülőknél előfordul allergiás nátha, asztma, ekcéma, ételérzékenység.

A gyermeknél előfordul, hogy csecsemőkorban bőr- és hasi panaszok jelentkeznek, esetleg egy időre bizonyos ételekkel szemben – leggyakrabban tej-, tojás-, mogyoróallergiás tünetek lépnek fel, emiatt diétát kezdenek. Szerencsére gyakran átmeneti az érzékenység, de van, hogy tartósan megmarad.

Egy-egy betegség kapcsán előfordul, hogy nehézlégzés, sípoló légzés jelentkezik, esetleg néhány év múlva azt tapasztalják a szülők, hogy allergiagyanús náthás tünetek lépnek fel. Gyakran pont abban az időszakban, és pont olyan tünetek, mint a szülőknél, nagyszülőknél.

Ezt hívjuk úgynevezett atópiás menetelésnek. Ezt az utat természetesen nem minden atópiás járja végig. És az allergia is bármikor felléphet, nem allergiás családoknál is.

Diagnózis

Ma már a gyermekeknél is egyszerűen elvégezhető tesztekkel lehet kimutatni a parlagfű-allergiát. A legismertebb módszer az úgynevezett Prick-teszt, amelynek során a gyermek alkarjának bőrére különböző allergéneket csepegetnek, a bőrt óvatosan megkarcolva az anyag bejut a bőrbe, és megjelenik az allergiás reakció (bőr pirosodása, és kisebb helyi duzzanat, viszketés) annál az allergénnél, amelyre az illető érzékeny.

Bizonyos esetekben nem tudunk bőrtesztet végezni, illetve az eredmény kérdéses, ebben az esetben az allergének további tisztázására vérmintából úgynevezett SpecIgE vizsgálatot végzünk mind környezeti, mind ételallergia irányában.

Az értékelése mindenképpen szakavatott kézben történjen. Az emelkedés önmagában nem bizonyít allergiát, csak szenzitivitást.

Van még egy specifikusabb vizsgálat, az úgynevezett molekuláris vagy komponens alapú diagnosztikai eljárás. Ezt bizonyos esetekben érdemes elvégezni, például ételallergia prognózisában, a diéta kialakításában, immunterápia esetén, hogy pontosabban megválasszuk az adott allergént, amivel szemben az immunterápia történik.

Mit tehet a szülő?

Ha gyermekünk parlagfű allergiában szenved, a szakorvos által felírt gyógyszerek adagolása mellett szülőként tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk közérzete jobb legyen a parlagfűszezon hónapjaiban is.

Amennyiben lehetséges, érdemes kerülni a pollennel szennyezett helyeket, a pollennaptár ismeretében tervezni a nyaralást, tanácsos esténként hajat mosni, és az ágynemű gyakori cseréje is segíthet a panaszok csökkentésében.

Az ablakok zárva tartása szintén segíthet a pollenek lakáson kívül tartásában. Azonban szellőztetni muszáj. Az utóbbi években terjedtek el azok a légtisztító készülékek, amelyek képesek a szoba levegőjét átszűrve tisztítani a különböző méretű beépített szűrők segítségével. Fontos azt is tudni, hogy a polleneket a levegőben lévő nedvesség, valamint a légszennyező anyagok, különösen a kipufogógázok képesek tovább roncsolni, így eredeti méretüknél jóval kisebb, de annál agresszívebb pollen-töredékek, molekulák is nagy számban keletkeznek ilyenkor, amelyeket a hagyományos pollenszűrők és a kisebb kapacitású légtisztítók nem is tudnak hatékonyan kiszűrni. Sajnos ez a fajta pollenroncsolás és a tünetek fokozása nemcsak a szennyezett városi levegőre igaz. Amennyiben ilyen beruházásban gondolkodik valaki, mindenképpen célszerű szakemberrel konzultálni a vásárlás előtt. Légúti allergiában szenvedőknek olyan levegőtisztító készüléket érdemes választani, amely képes az egészen kicsi, a hagyományos polleneknél is kisebb méretű szennyező részecskék eltávolítására. Így az agresszív, „roncsolt” pollenek is kiszűrhetők.

Keresztallergia

Fontos megemlíteni a lehetséges keresztallergiát is, ami azt jelenti, hogy ha gyermekünk pollenallergiás, akkor bizonyos ételek fogyasztásakor is jelentkezhetnek az allergiás tünetek. Ennek oka, hogy az adott pollen és az étel azonos típusú fehérjét tartalmaz, amely becsaphatja az immunrendszert, és ezen ételek fogyasztásakor is allergiás panaszok jelenhetnek meg.

Parlagfű esetében a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini, avokádó, mangó, füge fogyasztása okozhat panaszokat: viszketést, égő érzést, az ajkak, a száj, a szájpadlás, az orr, a szem, a fül vagy az arcbőr területén.

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH