Készüljünk fel az őszre járványügyi szempontból is! - Svábhegyi Gyógyintézet

Készüljünk fel az őszre járványügyi szempontból is!

Ez az ősz más lesz, mint eddig. A gyermekek közösségbe kerülésével egyébként is elkerülhetetlen a fertőző betegségek, felső légúti megbetegedések megjelenése és terjedése, ráadásul idén a szülők a koronavírus-járvány második hulláma miatt is aggódhatnak. Mit tehetünk szülőként, hogy gyermekünk a lehető legnagyobb biztonságban legyen? Dr. Kovács Tibor gyermekorvos, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója válaszol.

Jön az ősz a betegségekkel

Gyakorló szülők ismerik a jelenséget: szeptembertől (ismét) közösségbe kerül a gyermek, és megkezdődik az ilyenkor jellemző fertőző betegségek, felső légúti betegségek terjedése. Különösen igaz ez azoknak a gyermekeknek a körében, akik először mennek bölcsődébe, óvodába. Előfordulhat, hogy a gyermek egyik betegségből a másikba esik, szinte többet van otthon, mint a nagyon várt közösségben. Ez a jelenség természetes folyamat, hiszen a gyermek kikerül a család védett közegéből, és azt is tudomásul kell vennünk, hogy a gyermek immunrendszerének érnie kell, hogy egyre hatékonyabban tudjon védekezni a kórokozók ellen.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy az ilyenkor „szokásos” kórokozók mellett idén a koronavírus is veszélyezteti a gyermekét. A legfrissebb kutatások szerint a gyermekek, fiatalok esetében a vírusfertőzés lefolyása általában nem annyira súlyos, mindazonáltal a higiéniára és a járványügyi szabályokra a továbbiakban is fokozottan kell figyelni.

Asztmások, allergiások figyeljenek!

Ismert alapbetegség, például asztma esetén rendkívül fontos a folyamatos orvosi kontroll, a beállított kezelés folytatása, csakúgy, mint allergia meglétekor – bár az allergiások nem tartoznak a kockázati csoportba Covid-szempontból, a járvány idején is javasolt a korábban használt gyógyszerek használata. Ne felejtsük, a parlagfű pollenjei október közepéig, végéig a levegőben lehetnek, és kellemetlen tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Beteg gyermeknek otthon a helye!

Bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba korábban is csak egészséges gyermekek mehettek, bár előfordult, hogy enyhe tünetekkel, megfázással, orrfolyással is vitték közösségbe a kicsiket. Az idei szigorúbb szabályok hangsúlyozzák, hogy csak teljesen egészséges gyermek vehet részt a bölcsődei, óvodai, iskolai nevelésben, és ennek betartása mindannyiunk közös felelőssége!

Tartsuk be a higiénés szabályokat!

Higiénés szempontokból a továbbiakban sem lazulhat a fegyelem: a napi többszöri kézmosás, fertőtlenítés elengedhetetlen a járvány megfékezésének érdekében. Ne feledkezzünk meg a közösségi helyeken, tömegközlekedési eszközökön használandó, orrot és szájat is eltakaró arcmaszkról sem, hiszen ezek használata jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét. Tanítsuk meg a gyermekeknek ezeket a szabályokat, azok alkalmazását vezessük be a mindennapjaikba, mert ezzel természetessé válnak számukra  ezek az egyszerű, de hatékony védekezési lehetőségek!

Ha gyermekük megbetegszik vagy szeretnének megnyugtató válaszokat kapni az egészségükkel kapcsolatos kérdéseikre, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet általános gyermekorvosai állnak rendelkezésre rövid időn belüli időpontfoglalási lehetőséggel.

Bejelentkezés: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH