Köhög a gyermek – ugye nem koronavírusos?

Napjainkban sok szülőben merül fel az aggodalom, amikor gyermekük köhögni kezd: attól tartanak, hogy a koronavírus-fertőzés egyik jelét tapasztalják. Szerencsére nem minden esetben kell a legrosszabbra gondolni: számtalan egyéb légúti kórokozó is felelős lehet a tünetekért, ráadásul a köhögésnek számos – akár banális – oka lehet. Dr. Kovács Tibor, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója a köhögés leggyakoribb típusait foglalta össze.

Mi a köhögés?

A köhögés az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a szülők gyermekorvoshoz fordulnak. A köhögés alapvetően egy reflex, mely a légutakban képződött vagy odakerült anyagok eltávolítását biztosítja. Mind az alsó, mind a felső légutakból kiváltódhat, de akár a mellhártya irritációja is okozhatja. Légúti és nem légúti betegségek tünete is lehet.

A száraz köhögés okai

Száraz köhögést okozhat – a teljesség igénye nélkül – például a szájlégzés, a száraz szobalevegő, légúti fertőzések, orrmandula-gyulladás, arcüreggyulladás, krupp, gége-, garat- és légcsőgyulladás, asztmatikus hörghurut, asztma, légúti allergia, tüdőgyulladás. A köhögés kezelési módja nagyban függ attól, hogy mi okozza a tüneteket. Ennek meghatározásához fontos elkülöníteni a különböző köhögéstípusokat.

Száraz, éles, szúró köhögés

A légutak kezdődő gyulladásakor figyelhető meg a gyermek kínzó köhögése, mely során váladék felszakadozása nem hallható. Tónusa ahhoz hasonlít, mint amikor egy egészséges embert felszólítunk, hogy akaratlagosan köhögjön.

Gyakori, nedves, hurutos, nem fájdalmas köhögés

A légúti gyulladások második, oldódó fázisában tapasztalható. A köhögés során hallhatóan felszakadozik a váladék, melyet a nagyobb gyerekek felköhögve akár ki is tudnak köpni.

Mély, ugató jellegű köhögés, mely főleg éjszaka kezdődik

A gége, illetve a légcső szűkületével járó állapotokban (krupp) hallható, fókaugatáshoz hasonlító mély, ugató köhögés, mely sírás hatására fokozódik.

Száraz ingerköhögés

Orrból, orrgaratból lecsorgó váladék hatására, esetleg allergiás gyulladáskor, vagy irritáló gázok, gőzök belégzésekor hallható, váladék nélküli köhögés.

Asztmás köhögés

Nagyon kínzó, száraz, szinte abbahagyhatatlan köhögés, mely gyakran rohamokban tör a gyermekre, éjszaka erőteljesebben. Akár szabad füllel is hallható köhögéskor vagy kilégzéskor az asztmára jellemző, jellegzetes sípolás a hörgők szűkülete miatt.

Száraz, krákogó köhintés

A belső feszültség levezetésére szolgáló kényszercselekvés, úgynevezett köhögési tic, csak ébrenlét alatt figyelhető meg, a környezetet gyakran idegesíti.

Száraz, kínzó köhögés, a szegycsont mögötti égő fájdalommal

Általában a légcsőgyulladás kezdeti szakaszában figyelhető meg.

Fájdalmas mellkasi szúrással járó, visszafojtott köhögés

Mellhártyagyulladások, bordasérülések miatti fájdalom esetén figyelhető meg, hogy a gyermek próbál kisebbeket, apróbbakat köhögni.

Nedves, elhúzódó, szakadozó köhögés

A légutak krónikus gyulladásakor vagy hörgőtágulat esetén tapasztalható: heteken át tart, váladék felköhögésével, nagyobb gyermekeknél köpetürítéssel jár, mely gyakran gennyes.

Amennyiben gyermekünk köhög, lázas és rossz a közérzete, forduljunk gyermekorvoshoz. Ha a köhögés hosszan fennáll, vissza-visszatér, az általános közérzet jó, a gyermektüdőgyógyász szakorvos segít a panaszok okainak feltérképezésével.

Bejelentkezés: +36 1 44 33 200

Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH