iskolaérettségi vizsgálatok

Komplex iskolaérettségi vizsgálatok

Ha az óvodában végzett iskolaérettségi szűrés nem nyújtott elég információt ahhoz, hogy biztonsággal indíthassuk el ősztől a gyermeket iskolába, érdemes további szakvéleményt kérnünk. Az is előfordul, hogy eleve javasolja az óvónő, (vagy a védőnő) a szűrés után, hogy komplex, minden részeltre kiterjedő vizsgálatot végeztessük a gyermek érdekében, amely segít feltárni a figyelem, a mozgás, a motorikus készség, a viselkedés vagy egyéb más rejtett gondokat, amelyre érdemes megoldást találni. Hova forduljunk ebben az esetben? Milyen szakterületet keressünk pontosan? Ki végez iskolaérettségi vizsgálatot?

Intézetünkben Herczeg Ildikó gyógypedagógus, pszichopedagógus a gyermekek iskolaérettségi vizsgálatainak specialistája. Shakkour Eleonóra konduktor szintén a gyermekek iskolára felkészítésével az idegrendszer és a mozgáskészség összehangolásának fejlesztésével foglalkozik komplex mozgásterápia alkalmazásával.

Miben segít a gyógy/pszichopedagógus?

A gyermekek iskolaérettségi vizsgálata komplex, két foglalkozásból álló vizsgálat, amelynek során az egész személyiség feltérképezéséből indul ki a pszichopedagódus. Célja, hogy a szülő pontos képet kapjon a gyermek képességeiről: testi, értelmi, érzelmi és szociális érettségéről, a későbbi kudarcélmények elkerülés érdekében. A felsorolt területek fejlettsége nem egyszerre éri el az iskolaérettség szintjét és ez, természetesen egyénenként is változik. Ha a gyermeknek egy-egy képességben hiányossága van, még nem jelenti azt, hogy a gyermek nem érett az iskolára, hiszen mindez nem teszi lehetetlenné a tanulást. Azonban, ha több területen teljesít gyengén, felvetődik az iskolaéretlenség gyanúja.

Herczeg Ildikó gyógy- és pszichopedagógus rendelési ideje szerda 9.30 – 12.30. A vizsgálat előtt érdemes szemészeti szűrésre és a biztonság kedvéért fül –orr gégész – audiológushoz (hallásvizsgálat) elvinni a gyermeket, mert ezek eredményei befolyással lehetnek a későbbi felkészítő fogalakozásokra.

Miben segít a komplex mozgásterápia?

A konduktor iskolára felkészítő komplex mozgásterápiás gyakorlatai, kiegészítve a gyógypedagógus foglalkozásait, pozitívan befolyásolják mozgáskoordináció összehangolását. A mozgás és kognitív képességek fejlesztésével könnyebb a gyermek számára az iskolakezdés. A komplex mozgásterápia segít tehát a gyógypedagógus által felmért részképességi zavarok fejlesztésében. A gyermek a játékok során fejleszthető a legjobban. Ezek a fogalakozások is játékosan zajlanak. Az óvodás korban prevenciós céllal használt komplex mozgás terápia során feltárt problémákra személyre szabott feladatokat állít össze a konduktor. A feladatsor elemei célzottan fejlesztik a központi idegrendszert és korrigálják annak működését.

Shakkour Eleonóra
konduktor
Rendelési ideje: szerda 16.00-18.00 és péntek 10.00-12.00 ig.

Szeretettel várjuk, segítünk!

Bejelentkezés rendelésre: + 36 1 44 33 200

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH