Kontakt dermatitisz

Kontakt dermatitisz vagy ekcéma

Allergének okozta bőrgyulladás irritánsok vizsgálata epicutan teszttel

A kontakt (dermatitisz) ekcéma a bőrfelületen jelentkező, gyakori, környezeti anyagok (pl. fém, festék, illatanyag) által kiváltott gyulladásos reakció. Előfordulása 2-11% -ra tehető, nőkben 2x gyakoribb, mint férfiakban. Kialakulását nagymértékben befolyásolja a környezeti allergének, irritánsok jelenléte a genetikai háttér és az atópiás hajlam. Kontakt allergiát nemcsak kontakt dermatitisz klinikai képe esetén feltételezünk, hanem egyéb betegségek hátterében is: pl. atópias dermatitisz, diszhidrózis (tenyéren, talpon és az ujjak egymás felé néző felszínén megjelenő apró, víztiszta hólyagok, és gyulladás), tenyéri-, talpi ekcéma, rosacea (bőrpír, értágulatok arcon, orron) száj körüli bőrgyulladás (periorális dermetitis) pikkelysömör (psoriasis).

Magyarországon felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakoribb, kontakt bőrgyulladást kiváltó anyagok:

  • nikkelszulfát: bizsu, csat, óraszíj, piercing, mobiltelefon, fogszabályzó
  • higanyvegyületek – HgCl2, thiomersal, HgII-amidochlorid (amalgám): szemcseppek, kontaktlencse folyadékok, vaccinák konzerválószerei, hőmérő, fogtömés, akkumulátor
  • paraphenylendiamin (PPD: fekete festék): haj-, szempillafesték, hennában is megtalálható!, textil, bőr, gumifesték
  • fakátrány: illat alapanyag, parfüm, dezodor, szappan, egyes bőrgyógyászati kenőcsök
  • perubalzsam: tisztálkodó szerek, szappanok, samponok (narancs, fenyőillatú!), fogkrémek, szájvizek, üdítők, fagylaltok, pékáru, rágógumi (fahéj, vanília), sebkezelő szerek
  • illatanyag keverék: tisztálkodási, kozmetikai termékek, test-, hajápoló szerek, dezodorok, aftershavek, wc-papír, papírzsebkendő, popsitörlő, rágógumi
  • formaldehyd: babatermékek, törlők, pelenkák, kozmetikai termékek (fertőtlenítő hatású), kórházi fertőtlenítők, padló-bútortisztítók
  • lanolin: gyógyszertári kevert kenőcsök, ajakbalzsam, kozmetikumok, testápolók.

Fogászati kezelések során alkalmazott fogszabályzók, fogpótlások, tömések, ragasztók is válthatnak ki bőr-, vagy nyálkahártya gyulladást. Gyanú esetén a fogorvos ún. fogászati epikután vizsgálatot javasol, mely a leggyakrabban előforduló fémek, ragasztók, ötvözetek, akrilátok anyagait teszteli.

A kontakt dermatitiszt un. epikután teszttel vizsgáljuk: ennek során a tesztelendő anyagokat (felnőttek esetén magyar strandard sor 35 tesztanyagot tartalmaz, fogászati sor 18 tesztanyagot tartalmaz, gyermekeknél a kórtörténet alapján határozzuk meg az anyagokat) egy speciális ragtapaszra adagoljuk, majd azokat a hát felső részére ragasztjuk. 48 óra múlva a ragtapaszokat eltávolítjuk, a reakciót a 48., 72. és 168. órában olvassuk le. Lehetőleg tünetmentes beteget tesztelünk. A teszt előtt egy héttel (7 nap) a viszketéscsillapító (antihisztamin) gyógyszereket abba kell hagyni, fontos, hogy a hát bőre legyen tünetmentes (szteroidmentes!) legalább 2-4 hétig.

Nagyon fontos a teszt eredményének megbeszélése. A kérdés ilyenkor az, hogy a teszteredményt hogyan tudjuk összefüggésbe hozni a beteg tüneteivel. A kontakt dermatitisz hátterében álló ok tisztázása után a provokáló tényezők eltávolítása, az újabb érintkezés kerülése és gyulladáscsökkentő kenőcsös kezelés javasolt, amellyel a beteg tünetmentessé tehető.

Dr. Molnár Katalin
bőrgyógyász

Bejelentkezés rendelésre: + 36 1 44 33 200

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH