Kopogtat az allergia szezon!

Pázsitfű allergia: főként május, június és július hónapokban jelentkeznek a tünetek. A pázsitfűfélék virágzásának idején az arra érzékeny gyermekeknél és felnőtteknél szénanátha, allergiás kötőhártyagyulladás, esetleg asztma tünetei jelentkezhetnek.  A jól ismert tünetek: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, a szemek és az orr viszketése, súlyosabb esetekben köhögés, nehézlégzés. Ha az év ezen időszakában visszatérő panaszoktól szenved gyermeke, vagy akár a család felnőtt tagja, mindenképpen javasolt allergia vizsgálatot végeztetni, mert a tüneteket nagy valószínűséggel pollenallergia okozza.

Ha már jelzett a szervezet
Ha korábban már jelentkeztek allergiás tünetek, ajánlatos a következő pollenszezon előtt allergiavizsgálatot kérni! Ahhoz ugyanis, hogy a tünetek jelentősen csökkenjenek, esetleg teljesen vissza is szoruljanak, célzott kezelés szükséges, amelyhez elengedhetetlen az alapos allergológia kivizsgálás.

Gyógyulni nem, csak tünetet kezelni lehet gyorsan

Ha a vizsgálat során igazolódik pl. a pázsitfű allergia, az allergológus gyors megoldásként hagyományos gyógyszereket javasol: orrcsepp, szemcsepp, szájon át szedhető tünetcsökkentő szerek. S bár ez inkább tűzoltás, mint végleges megoldás, a pontos diagnózis felállítása, az allergiás állapot feltérképezése ebben az esetben is elengedhetetlen.

Az immunterápiáról

Az allergia tüneteinek csökkentése, illetve az allergiás reakció kioltásának egyik lehetősége az úgynevezett szublingvális allergén immunterápia, amely célzottan hat, alkalmazása mindössze napi pár percet vesz igénybe. A kezelés lényege, hogy még a pollenszezon előtt elkezdve, az allergént kis adagokban, de hónapokon keresztül, tartós adagolással juttatjuk a szervezetbe nyelv alatti tabletta vagy csepp formájában. Hatására már a terápia megkezdésének évében is jelentős változás állhat be a beteg állapotában. Az immunterápiát azonban minden évben az allergia szezon előtt 2-4 hónappal kell megkezdeni, és a beteg állapotától függően 3-5 éven keresztül meg kell ismételni. Ezen időszak alatt a tünetek folyamatos csökkenésére, illetve megszűnésére lehet számítani. A kezelés az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával egyrészt megakadályozza azt, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg, másrészt klinikai vizsgálatok szerint jelentős mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulásának esélyét. A kezelés hatására 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Molekuláris/ komponens alapú allergia diagnosztika

Fontos, hogy az idén ne mulasszuk el az allergológiai kivizsgálást, ha tavaly már észleltünk tüsszögéses, orrfolyásos tüneteket a májusi virágzáskor. Ugyanis az előzőekben részletezett immunterápia akkor lehet hatásos igazán, ha az allergia vizsgálat molekuláris szinten azonosítja a tüneteket kiváltó allergén egyes komponenseit. Ennek érdekében is javasolt az úgynevezett molekuláris vagy komponens alapú allergia vizsgálat, mely azonban ezen túlmenően pl. a fűpollenhez kapcsolódó keresztallergiák feltérképezése terén is további információval szolgálhat.

IDŐPONT EGYEZTETÉS RENDELÉSEINKRE: +36 1 44 33 200

Bejelentkezés online időpont foglalási rendszerünk segítségével gyorsan, közvetlenül a választott orvoshoz, várakozás nélkül, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is az alábbi linken:
https://svabhegy.eu/regisztracio-bejelentkezes-idopont-foglalashoz/

SVÁBHEGYI GYERMEKGYÓGYINTÉZET

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
Telefon: +36 1 44 33 200
Fax: +36 1 395 8363  
Email: maganrendeles@svabhegy.eu

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH