koronavírus pszichológus

Koronavírus: most tanuljuk, hogyan éljünk együtt a járványhelyzettel?

Lista egyedülállóknak, felnőtteknek és gyermekes családoknak – hogyan kezeljük a home-office-t, a rendkívüli, minta nélküli helyzetet csecsemővel, kisgyerekekkel, nagyobb gyerekkel vagy nélkülük? Vagyis „home-school” mindenkiek.

Dr. Hódi Ágnes kiképző gyermek-és felnőtt pszichoanalitikus, szupervizor írásában azt is részletezi, miért szükséges a szülőknek is legalább 7 órát aludniuk a karantén-időkben. Miért magasak szülőkkel szemben támasztott követelmények, miért NE telefonáljunk szoptatás közben, és miért nem lehetünk tökéletes, minden szempontnak megfelelő környezetet teremtő szülők a lakás falai közé bezárva…. Olvassuk el! Minden szó egy „falat kenyér” ezekben az időkben. Dr. Hódi Ágnes írása.

Ki oldja meg a koronavírus rejtélyét?

A közelmúltban egy kollégától azt hallottam, a koronavírus ellenszerét valószínűleg egy háromgyerekes anya fogja feltalálni, aki otthonról dolgozik. Mert ezt nem lehet kibírni.  Átvizsgáltuk hát, milyen tanácsokkal próbálják segíteni az internetes szaktanácsadók az otthon dolgozó szülőket, szerte a világban.

Összefoglalva ezeknek a home-office-ra vonatkozó tanácsoknak lényegét, terjedelmes lista rajzolódik ki:

 1. Fontos megtartani a napi struktúrát. (napi ritmus, étkezés, tisztálkodás, tevékenységek megszokott sorrendje) Erőltessük meg magunkat, és ne üljünk le pizsamában dolgozni.
 2. El kell különíteni a munkaidőt és a magánidőt.
 3. Gondolt kell fordítani az otthoni testedzésre.
 4. Este meg kell tervezni a másnapi tennivalókat, és erről feljegyzést készíteni. Jelöljük meg, hogy melyik a legnehezebb feladat, és annak elegendő időt fenntartani egy olyan időpontban, amikor lehetőleg zavartalanul tudunk vele foglalkozni.
 5. Ha kell, rendezzük át a lakást, és azon belül hozzunk létre megfelelő, zajmentes, viszonylag szeparált munkaterület munkaterületet a felnőtteknek és a gyerekeknek.  A stressz szintjét csökkenti a jó munkakörnyezet. Kutatások szerint a virágok, az akvárium és más természetes anyagok növelik a munka hatékonyságát.
 6. Kell egy jó szék…. és megfelelő világítás
 7. Pakoljunk el, dobjuk ki a felesleges papírokat, tartsunk rendet a dolgozó térben. Az iratokat tegyük iratrendezőkbe, és ne hagyjuk szanaszét a piszkos csészéket, poharakat.
 8. A figyelem elterelésére alkalmas tárgyakat (pl. telefont) helyezzük a látóterünkön kívülre.
 9. Rendszeresen szünetet kell tartani. 60-90 percenként 5-15 perc szünetre van szükség. 2-4 óra munka után 30 perc szükséges.
 10. Szellőztessünk, vagy menjünk ki a szabadba, amikor szünetet tartunk.
 11. Minimum 7 óra alvásra van szükség (a képernyő által kibocsátott kék fény csökkenti a melatonin (alvási hormon) – szintet, a hírekben szereplő új információk pedig serkentik az agyi aktivitást). A kutatások szerint 8 óra és 10 perc napi alvás szükséges ahhoz, hogy ne alakuljanak ki az alvásmegvonással járó tünetek (fokozott ingerlékenység, krónikus fáradtság, hangulati labilitás) Ne igyunk kávét, teát, alkoholt az esti lefekvést megelőző néhány órában.

Gyerekekkel

 1. Építsünk fel (a gyerekkel közösen) és tartsuk/ tartassuk is be a napi struktúrát.
 2.  .A gyerekek kaphatnak az életkoruknak megfelelő feladatokat. Ezek elvégzéséért kaphatnak jutalmat, amiket összegyűjtve „beválthatják” például gépezési időre, vagy valami más tevékenységre, amiben megállapodik a család.
 3. Próbáljunk olyankor dolgozni, amikor a gyerek alszik.
 4. Használjunk olyan munkafelületet, ami bármelyik eszközünkről elérhető, hogy ne kelljen feltétlenül a számítógépnél ülnünk, amikor beérkeznek a feladataink. Így például szoptatás és játék közben is lehetséges elolvasni az email-eket, vagy lefolytatni a telefonokat.
 5. Építsünk fel (a gyerekkel közösen) és tartsuk/ tartassuk is be a napi struktúrát. Készítsünk vicces listákat arról, hogy kinek mikor mi a feladata, és mikor nincs semmi dolga.
 6. Skype-on keresztül hozzunk létre minél több találkozót a barátokkal, osztálytársakkal. Használjunk online társasjátékokat.
 7. Mondjuk el, hogy a saját munkánkat miért kell most is elvégeznünk, és hogy ehhez mire van szükségünk a gyerekek részéről. Mondjuk el, hogy mit várunk el tőlük és miért.
 8. Enyhítsünk a gépezési időre vonatkozó szabályainkon, de állapodjunk meg abban, hogy ez mit jelent. Indítsunk el a jó filmet a gyerekek számára, amikor egy fontos hívást várunk.
 9. Ha biztonságos, saját kert áll rendelkezésre, küldjük ki őket a szabadba.
 10. Hozzunk létre egy olyan területet a lakáson belül, ahol nincs gyerek.
 11. Hozzunk létre olyan területet a lakásban, ahol van gyerek. Halmozzunk fel ott olyan játékokat, könyveket, amiket a gyerek szívesen választ, és amibe mi is szívesen bekapcsolódunk. Vegyünk pár új dolgot, kézműves eszközöket, krétát, filctollat, kifestőt, ami vonzó lehet.

Tanulás:

 1. Telepítsünk fel a gyerekek számára olyan programokat, amikre a tanuláshoz és az iskolai kapcsolattartáshoz szüksége lehet. Sok szolgáltató most ingyenesen, vagy kedvezményesen kínálja fel a videók nézéséhez szükséges alkalmazásokat, programokat. Ne akkor kezdjünk hozzá, amikor a gyereknek azonnal kell, de mi nem biztos, hogy éppen ráérünk.
 2. Lehetőleg asztalnál ülve írja a gyerek a házi feladatait, és tegyünk el a látóteréből mindent, amit általában eltereli a figyelmét. Kamaszok esetében: Ne avatkozzunk bele, hogy hol és milyen testhelyzetben tanul. Ne kényszerítsük asztalhoz, ha a földön ülve akar dolgozni.
 3. A felnőttek se zavarják a gyereket telefonálással, beszéddel, edénycsörömpöléssel, tévénézéssel, amikor ő a feladataival van elfoglalva. Mi is ezt várjuk el tőle, fordított esetben.

Alapvetően abból indulunk ki, hogy a legtöbb szülő (legalábbis aki veszi a fáradtságot arra, hogy tanácsokat keressen és olvasson) szeretné a jelenlegi helyzetben valahogyan összeilleszteni az otthon tartózkodó különböző életkorú családtagok igényeit. A szülőkkel támasztott követelmények azonban – a betarthatatlan, irreális, vagy egyenesen káros tanácsok tanúsága szerint is – igen magasak.

A szülők szakértők nélkül, saját tapasztalataikra és a józan eszükre támaszkodva is az összes létező technikát kipróbálják, például ha van kert, akkor nyilván maguktól igyekeznek kiterelni a gyerekeket „munkaidőben”. Az egyenesen érthetetlen, hogy a szakemberek hogyan biztathatják például arra a csecsemő vagy kisgyermek mellett otthon dolgozó anyákat, hogy szoptatás közben is telefonáljanak. Számtalan kutatás támasztja alá, hogy a csecsemők érzelmi fejlődését megzavarja, ha a szülővel való aktív együttlétét, sajátos baba-kommunikációját rendszeresen megszakítják, vagy a csecsemő azt éli át, hogy az anya vele van, de mégis „valahol máshol van”. Az is meglehetősen életszerűtlen javaslat, hogy a szülők tanítók módjára piros pontokat/ csillagocskákat osztogassanak, ha a gyerekük csendben marad, amíg ők dolgoznak.

Joggal tehető fel a kérdés, hogy „de akkor mit csináljunk?” Vállalva a felháborodott reakciókat, jelen cikk szerzője azt javasolja: Próbáljunk elszakadni a tökéletességre vonatkozó igényeinktől, mind magunkra, mind a családtagjainkra vonatkozóan. Úgy csináljuk, ahogy tudjuk, se jobban, se rosszabbul. Lehet, hogy nem cipelünk akváriumot a nappaliban lévő íróasztalunkhoz, lehet, hogy nem főzünk minden nap egészséges, több fogásból álló ételeket, az apák talán nem most fogják megtanítani a gyereket biciklizni („Pedig most lenne rá idejük!”) Lehet, hogy az egy plusz két félszobás panelban nem tudunk mindenkinek ” megfelelő” (azaz tökéletes?) környezetet biztosítani a 24 órás összezártsághoz. Mert ez nem lehetséges.

Fontos tudni és tudatosítani, hogy ez nem azért van így, mert rossz szülők vagyunk, vagy a gyerekek mihaszna, lusta teremtmények.  Ez egy nagyon feszült időszak, nincsenek rá mintáink, hogy hogyan kell csinálni. Sok a konfliktus, mert ennyi időt még „Tökéletesék” sem képesek viták nélkül egy térben tölteni. Rengeteg embernek nem az okoz éppen gondot, hogy otthonról hogyan dolgozzon, hanem az, hogy már nincs hova visszamennie dolgozni, és/ vagy kérdésessé vált, hogy képes-e tovább fizetni a hiteleket. Gondban van az idős szülők ellátása miatt is, de lehet, hogy krónikus beteg gyereket nevel, aki sem a szokásos ellátásához nem jut most hozzá, sem az alapvető biztonsága nem garantált, illetve teljes mértékben a szülők és a testvérek felelősségévé vált.  A párok közti konfliktusok is kiéleződnek, akár amiatt, mert különbözőképpen vélekednek az otthoni rend/rendetlenség, vagy éppen a fertőtlenítés kérdéseiről, akár azért, mert a kapcsolat egyébként sem volt felhőtlen, de most nehezebb ezekről a nehézségekről megfeledkezni, mert nap mint nap újrateremtődnek. Például ahol egy család életét alkoholista családtag nehezíti meg, az összezártság ezt valószínűleg fokozza. Fontos megemlíteni, hogy az alkoholbetegek egészen biztosan nem most fognak kigyógyulni függőségükből. Ezt tudván például a hajléktalanszállások is nagyobb mennyiségű alkohol felhalmozásával és „adagolásával” próbálják megelőzni az elvonással járó kezelhetetlen állapotot, illetve azt, hogy a beteg emberek alkoholszerzés céljából elhagyják a szállásukat. A bántalmazó kapcsolatban élő emberek nagyon ritkán kérnek segítséget. Ennek a jelentősége most nagyon felerősödik, mivel a jelen helyzetben az erőszakos, uralkodó természetű, vagy a saját frusztrációit mások kínzásán keresztül levezető ember saját feszültségi szintje is erősödik, így a családtagok a szokásosnál is nagyobb mértékben veszélyeztetettek.

Mindezek figyelembevételével van néhány elv, amelynek a követésére törekedni érdemes:

-Türelem önmagunk és mások iránt, hibázási lehetőségek fenntartása. A bizonyítvány kijavítható, de a kapcsolati sérülések és a bizalomvesztés maradandóak.

-Közös idő a gyerekekkel minden nap. (kikapcsolt telefon, televízió, számítógép, stb.) mellett. Ne „nevelésre”, számonkérésre, hanem együttlétre használjuk.

-Közös idő a társsal minden nap. (kikapcsolt telefon, televízió, számítógép, stb. mellett.) Ne a másik hibáinak a felsorolására, a régi sérelmek előásására, hanem együttlétre és a közös gondjaink megosztására használjuk.

Külön idő minden nap. Nem a tevékenység a fontos, hanem a kikapcsolódás a családi és munkahelyi nyüzsgésből. Egy fél óra a fürdőkádban, vagy egy újság nyugodt elolvasása nem luxus, hanem természetes igény, amiben a másik embert támogatni kell.

Lehetőleg elegendő alvásidő. A jó minőségű, és mennyiségű alvás jelentőségét a hétköznapokban alábecsüljük. Hangulatzavarok, türelmetlenség, balesetezés, lecsökkent hatékonyság és következményesen további alvászavarok kialakulását kockáztatjuk.

– Videójátékok, végtelenített mesecsatorna helyett megkérhető a nagymama, a nagybácsi, a szomszéd, hogy skype-on keresztül olvasson mesét a gyerekeknek.  Ez a napi fél óra esetenként lehet nagyon fontos a szülők számára. Ide tartozik még: Fontos, hogy tudjuk, mi az, amit a gyerekünk éppen néz!

– Bántalmazó kapcsolatokban, ha az elszigetelődés nem lehetséges, azonnali segítségkérés.

– „Átlagosan jó” családokban, minden esetben, ha valakinek erre van szüksége, azonnali segítségkérés. Ennek a szükségességét soha nem ítélhetik meg mások.

-Ha valakit mindezek a – családi élettel összefüggő – nehézségek nem érintenek, mert egyedül él, és éppen ebből eredően nincs kivel megosztania a személyes gondjait: ne féljen segítséget kérni!

A pszichológus is karanténban él jelenleg…

-Mi, pszichológusok, nem azért vagyunk, hogy okoskodjunk, és megmondjuk, hogy hogyan kell élni. Mi is be vagyunk zárkózva, mi is nevelünk gyerekeket, és vannak szüleink.  Arra igyekszünk a klienseinkkel közösen rájönni, hogy az ő konkrét helyzetükben mi az, amivel enyhíteni lehetne a nehézségeken. Higgadt, megértő és az érzelmi helyzetre fókuszáló beszélgetések során abban segítünk, hogy a stresszes, mindenkit próbára tévő helyzet által beszűkült gondolkodás újra kinyíljon, a panaszok, a düh és a lelkiismeret-furdalás kínzó érzéseinek helyére pedig konstruktív megoldások kerüljenek.

Szerzőnk: Dr. Hódi Ágnes, az ELTE címzetes egyetemi tanára. Gyermekek, serdülők  és felnőttek pszichoanalitikus kezelésével, szülőkonzultációval, pszichológus és drámapedagógus kollégák szupervíziójával és képzésével foglalkozik, valamint  pszichodráma-csoportokat vezet. A Doktor24 pszichoterápiás team szupervízora.

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH