Lágyéksérv, vízsérv, köldöksérv - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
lágyéksérv

Lágyéksérv, vízsérv, köldöksérv

Az egyik leggyakrabban végzett gyermeksebészeti műtét a lágyéksérv műtét. Gyermekeknél a sérv általában veleszületett állapot: embrionális korban a hasüreget belülről bélelő hashártya és a hereburok összeköttetésben áll, ez az összeköttetés később megszűnik. Ha ez az összeköttetés kórosan megmarad, a hasüregből valamely szerv: bél, bélfodor, csúszhat a sérvtömlőbe. Dr. Hegyi Gábor gyermeksebész főorvos írása a gyermekkori sérvekről.

A sérvtömlő gyakorlatilag a hashártyazsák kiboltosulása a hasfal elé. Ilyenkor lágyéktáji duzzanat látható, tapintható. Lányoknál a bél, bélfodor mellett petefészek is kerülhet a tömlőbe.

Amennyiben a duzzanat magától szűnik nincs sürgős teendő, de mihamarabb gyermeksebészeti vizsgálat javasolt, ugyanis a valódi sérv magától soha nem gyógyul, mindenképp műtétet indokolt. Amennyiben a duzzanat keménnyé, fájdalmassá válik, ilyenkor kizáródott sérvről beszélünk, azonnali gyermeksebészeti vizsgálat és beavatkozás javasolt, mert a kizáródott sérvtartalom: pl. bél, illetve az ezáltal leszorított herevezető a bél, illetve a here károsodását okozhatja már 6 órás fennállás esetén is.

Nem kizárt sérv esetén előjegyzés alapján tervezett műtét indokolt. Ez bármely életkorban elvégezhető, bár újszülött, vagy fiatal csecsemőkorban csak fenyegető kizáródás esetén végezzük, ugyanis a csecsemő növekedésével az altatás kockázatai csökkennek. Műtét utáni kiújulás kevesebb, mint 1%-ban fordul elő.

A vízsérvről

Amennyiben a hashártyazsák, és a hereburok közt csak vékony csatorna összeköttetés marad fent –kórosan- akkor hasűri szerv ezen át nem tud a hasüregből kicsúszni, viszont az egyéb okból felszaporodott hasvíz lefolyik a here köré, és a herezacskó duzzanatát okozza. A talált elváltozás hasonlít a valódi sérvhez, de gyakorlott vizsgáló egyszerű fizikális /tapintás/ vizsgálattal el tudja különíteni a kettőt. Ennek azért van jelentősége, mert a vízsérvek nem kis hányada 3 éves korig magától elmúlhat. Azért műtétet csak e kor felett javaslunk.

A köldöksérvről

Amennyiben –főleg síráskor- a köldök jelentős elődomborodása észlelhető, köldöksérvről beszélünk. Általában enyhe nyomásra a duzzanat megszűnik, és ujjal a köldökben ekkor kis, ujjbegynyi gyűrű érezhető. Mivel a kizáródás e sérv esetén igen ritka, valamint a még igen nagy köldöksérvek jó része is spontán gyógyulásra hajlamos, műtét csak 3 éves kor felett javasolt. A régebben alkalmazott ragtapaszos kezelést ma már nemigen alkalmazzuk: a bőr felmaródása miatt több a hátránya, mint a haszna.

A köldök feletti /úgynevezett epigastrialis/ sérvről:

Ez valójában nem igazi sérv, mert a hasüreggel nincs összeköttetésben. Ilyenkor a hasfal középvonalát alkotó bőnyés lemez rostjai közt levő apró nyíláson át a hashártya előtti zsírszövet türemkedik elő. Ekkor a köldök felett kb. borsónyi, nyomásra el nem tüntethető, esetleg érzékeny csomócska érezhető. Veszélye nincs. Amennyiben panaszokat okoz műtéttel távolítható el.

Dr. Hegyi Gábor
Gyermeksebész főorvos

Dr. Hegyi Gábor a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben gyermeksebészeti tanácsadást lát el.

Bejelentkezés: +36 1 4433 200 – illetve online a weboldalunkon keresztül.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH