Lázas a gyermek – de csak egy napig!

Gyakran fordulnak a gyermekorvoshoz a szülők azzal, hogy gyermekük egy-egy napig lázas, majd a láz amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik. Mi okozhatja az egynapos lázat és mi a teendő ilyen esetekben? Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyászunk írása.

Mit jelez a láz?

A láz annak a jele, hogy a szervezetben valamilyen kórfolyamat zajlik. Ha tehát a gyermek belázasodik, az arra hívja fel a figyelmet, hogy szervezetében valami nem a megszokott szerint zajlik. A láz lehet első tünete akut megbetegedésnek, például fertőző betegségnek, gyomor-bélrendszeri fertőzésnek, vagy akár kezdődő légúti gyulladásnak is. Amennyiben ezekről az esetekről van szó, a láz megjelenésével egyidejűleg, vagy röviddel utána egyéb tünetek: orrdugulás, torokfájás, köhögés, hasmenés, hányás, kiütések is tapasztalhatók.

Mit jelent a láz?

A szervezet normális testhőmérséklete 36,8-37,3 fok között van. Hőemelkedésnek nevezzük, ha a test hőmérséklete 37,4 és 37,9 közötti, míg 38 foknál magasabb hőmérséklet esetén lázról beszélünk.

Mitől lázasodunk be?

A lázat leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza. A testhőmérséklet megemelkedhet hőpangás miatt is (amikor a gyermek túl van öltöztetve, vagy a betakarás miatt gátolt a hőleadása), fokozott hőtermelés (pl. nagyobb izommunka) következtében, és bizonyos gyógyszerek is okozhatnak lázat.

Mire jó a láz?

A megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára nem kedvező, azaz a szaporodásukhoz nem ideális. A láz ezen kívül a gyermek védekezőrendszerét is aktivizálja, ezért nem haszontalan, ha a gyermeknek magasabb a testhőmérséklete.

Egynapos láz

Amennyiben a gyermek védekezőrendszere a kórokozók támadására gyorsan és hatékonyan reagál, akár a betegség kialakulását, a tipikus tünetek megjelenését is megakadályozza, így előfordulhat, hogy csak egy rövid ideig tartó lázas állapot jelzi a fertőzést, majd a láz el is múlik.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a gyermekünknél gyakran tapasztaljuk a jelenséget, érdemes gyermekorvoshoz fordulni, hogy laborvizsgálatok során kiderüljön: van-e olyan hajlamosító ok a háttérben, ami a fentieken túl magyarázhatja a visszatérő lázas állapotokat.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

null
Aranykártya
A non-stop gyermekorvos!
Egy kártya, mely többet
ér az aranynál, már
havi 16.000,- forinttól!
Tudjon meg többet!

Bejelentkezés online: https://svabhegy.eu/kapcsolat/
Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH