Médiamegjelenések

Médiamegjelenések

Arcidegbénulás gyermekkorban

Újszülöttkorban az arcideg sérülését jelzi, ha az egyik oldali szájzug mozgása elmarad az ép oldalitól. Milyen következményei lehetnek, mit tehet a szülő, hogyan vehetjük észre? Cikkünkben a tünetekről, a lehetséges okokról és ezekhez tartozó fontos információkról írunk.

Milyen jelek utalhatnak csecsemőkori agykárosodásra?

A születés utáni napokban, hetekben kialakuló mozgás- és testtartászavarok, a figyelem elégtelensége vagy hiánya, fokozott ingerlékenység és még számos tünet utalhat arra, hogy a baba különös figyelmet, ellátást, segítséget kell, hogy kapjon.

A szoptatás technikája

A szoptatás alatti testhelyzet kiválasztásának legfőbb szempontja a kényelem, mind az anyuka, mind a baba számára. A lényeg, hogy a szoptatás teljes időtartama alatt könnyen megtartható legyen ez a testhelyzet, és ne kelljen feleslegesen erőt kifejteni annak megtartásához.

Mit tegyünk szülőként, ha lúdtalpas a gyermekünk?

Visszatérő vagy elhúzódó alsó végtagi enyhe izom és/vagy ízületi fájdalmat okozhatnak a láb statikai egyensúlyának megbomlásával járó állapotok, mint például a nagyfokú lúdtalp, vagy a gyakori, befelé dőlő bokaízület. Mit tegyünk szülőként, hogy a gyermeknél minél gyorsabban korrigálva legyenek az eltérések

Csecsemőkori vese és húgyúti fejlődési rendellenességek, húgyúti fertőzések

Már a várandóság alatt elvégzett ultrahangvizsgálat során fény derülhet a baba vesefejlődési rendellenességére  Ilyen esetekben kötelező elvégezni a születést követően a baba hasi ultrahang vizsgálatát, amely megerősítheti vagy kizárhatja a korábbi gyanút.

Csecsemőtáplálás és ételallergia

A baba kizárólagos anyatejes táplálása védelmet nyújt számára az allergiás betegségekkel szemben. A kizárólagos szoptatás alatt minimális az idegen allergén fehérjék bejutása a szervezetbe, az anyatej számos, az immunrendszer érését befolyásoló anyagot tartalmaz, és támogatja az egészséges bélflóra kialakulását.

A húgyhólyag gyulladása - Hogyan előzhető meg?

Ha a gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és úgy érzi, mintha vizeletürítés után visszamaradna vizelet a húgyhólyagjában, gyanús, hogy húgyhólyaggyulladás áll a háttérben.

Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt – az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések.

Dac, engedetlenség, dühroham

A címben felsorolt jelenségek kisded korban, 1,5 – 3 éves kor között gyakori eszközei a gyermekeknek, a melyek segítségével vágyaik tárgyát szeretnék elérni a környezetükkel szemben. Szinte minden gyermeknél előforduló jelenség.

LEÉGNI TILOS!

Egy elsőgyerekes barátnőm kérdezte tőlem nemrég, hogy hogyan tudja védeni a féléves babáját a naptól, ha szeretne kimozdulni vele napközben – a gyógyszertárban ugyanis azt mondták neki, hogy a babákat egyéves korig nem szabad naptejjel kenni.

STRESSZT OLD A LEGÚJABB JÁTÉKŐRÜLET

Időről időre felbukkannak olyan új játékszerek, melyekre brutál módon rákattannak a gyerekek. A legutóbbi nálunk a peonza volt, még bajnokságokra is jártunk versenyezni. Az utóbbi hetekben egy ujjakkal pörgethető kütyü, a fidget spinner az őrület tárgya,

LILA ÉRDAGANAT VAN KISBABÁMON!

Ha lila színű, kissé kiemelkedő foltok jelennek meg az újszülöttön szülés után néhány nappal, és a gyermek úgy néz ki, mintha málna lenne a bőrén, akkor nagy valószínűséggel haemangiomája, azaz érdaganata van.

AZ EKCÉMÁS CSECSEMŐ KÉSŐBB ASZTMÁS LESZ?

Ha nem kezeljük eredményesen csecsemőkorban az ekcémát, az a későbbi életkorban az asztma kialakulásának esélyét növelheti – mondta el Dr. Asbóth Dorottya bőrgyógyász főorvos. Erről az összefüggésről és a kezelés fontosságáról beszélgettünk.

VESZÉLYES IS LEHET AZ ANYAJEGY GYERMEKKORBAN

Nemrég a nagylányomat bőrgyógyászhoz kellett vinnem, hogy leszedessük az újra megjelent uszodaszemölcseit. A doktornő alaposan átvizsgálta a gyerek egész testét, majd megakadt a szeme a lábszárán lévő, ötforintos nagyságú anyajegyen

MEGETTE A VITAMINOMAT A GYEREK! BAJ LEHET?

Sosem felejtem el, amikor jó pár évvel ezelőtt az akkor kétéves lányom megkóstolta a mosóport, én pedig kétségbeesve hívtam a gyerekkórház ügyeletét, hogy be kell-e rohanni vele, és hogy egyáltalán mi a teendőm.

Hasfájás, az egyik leggyakoribb panasz gyermekkorban

Hasfájás, az egyik leggyakoribb panasz gyermekkorban Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet – Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász A hasfájás a legszokványosabb gyermekgyógyászati panaszok között szerepel,

A hasfájás megítélését könnyítő megfigyelések

Mint minden gyermekgyógyászati kórállapot esetén, így a hasfájásra panaszkodó gyermek vagy az arra gyanús csecsemő esetében is a hasfájás objektív jeleit kell keresni.

A HAJHULLÁSTÓL A SÚLYOS ORRVÉRZÉSIG – MELYIK TÜNET MIT JELENT?

Az előző héten részletesen írtunk a gyermekkori vérszegénység tüneteiről, lehetséges okairól és kezeléséről. Azonban érdemesnek tartottuk az egyik „beszédes” tünet, a gyermekkori hajhullás felől megközelíteni ismét a kérdést.

A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai

A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet – Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik.

HÚ, DE SÁPADT A GYEREK! NEM VÉRSZEGÉNY?

Legtöbbször azért keresi fel a szülő a hematológust, mert úgy látja, sápadt a gyermek, fáradékonyabb is, és szeretné megtudni, hogy ennek hátterében nem vérszegénység áll-e. Előfordulhat, hogy laborvizsgálat során véletlenül derül ki a vérszegénység.

EKKOR KERESD FEL A GYEREKKEL AZ ENDOKRINOLÓGUST!

Korábban többször foglalkoztunk a Bezzeganyán a gyermekkori cukorbetegség témájával. Az alábbiakban összefoglaljuk még egyszer, amit a betegségről tudni érdemes. Kitérünk arra is, hogy milyen egyéb esetekben érdemes felkeresni a gyermekkel az endokrinológiai szakrendelést.

KANYARÓ-HISZTÉRIA, AVAGY EZÉRT FONTOS A VÉDŐOLTÁS

Az utóbbi hetekben hazánkban is megjelent a kanyaró egy Romániából behurcolt fertőzés következtében. Elméletileg gyermekeink miatt nem kell aggódnunk – a kötelező védőoltásnak (MMR) köszönhetően rájuk nem veszélyes a vírus.

Fertőző szemölcsök kisgyermek és serdülő korban

A humán papilloma vírus (HPV) fertőzés igen elterjedt a népességben, különösen gyakori iskoláskorú gyermekek között. Mivel olykor tünetmentesen van jelen a szervezetben, így

Ha megjelenik, ne késlekedjünk!

Ennek a típusú szemölcsnek a latin neve: molluscum contagiosum. A gyermekek egymást fertőzik, a fertőzés leggyakrabban uszodából ered, ezért nevezik a szülők „uszoda szemölcsnek”.

Lágyéksérv, köldöksérv - mit tehet a szülő?

Tudta, hogy a lágyéksérv fiúgyermekeknél és koraszülött babáknál gyakoribb? Vajon mi a teendő, ha szinte egy kisebb almanagyságú a gyermek köldöksérve?

Mi állhat az éjszakai köhögés hátterében?

A kisgyermekkori éjszakai köhögés hátterében arcüreggyulladás is állhat. A tünetek náthával kezdődhetnek, amely napközben nem feltétlen jár együtt köhögéssel.

VÉSZHELYZET: UGAT A GYEREK ÉJJEL

Az ugató jellegű, kruppos köhögés akkor is ijesztő, ha már tapasztaltad gyermekednél, hát még akkor, ha először találkozol a jelenséggel. Mi a teendő, ha…

Hogyan lehet az allergiából akár asztmás tünet?

Ősszel úgy hazánkban, mint a világ számos pontján nő a gyermekkori légúti megbetegedések előfordulási gyakorisága. A gyermekek az iskolakezdés

Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek?

Gyakran fáj a feje, merev a nyaka a gyereknek (vagy neked)? Lehet, hogy a túlzásba vitt mobilozás és tabletezés a ludas. Van rá megoldás?

Figyelj, hogy ne legyen SMS-nyaka a gyereknek!

Mit tegyünk, ha kruppos a gyermek? Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Ősztől tavaszig, a vírusos eredetű megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek

MA MÁR A 24. HÉTRE SZÜLETETT BABÁKAT IS MEG TUDJÁK MENTENI

Ha a baba a vártnál korábban jön a világra, rengeteg kérdés és aggodalom jelenik meg a szülőkben, hiszen gyakran, számukra addig ismeretlen problémákkal kell szembenézniük.

VÍRUSOK IS BEINDÍTHATJÁK AZ ASZTMÁS MECHANIZMUST

Nemrég készítettünk interjút Dr. Szabó Hajnalka neonatológussal a koraszülöttek életkilátásairól. Most a koraszülöttséggel kapcsolatos légzési rendellenességekről, asztmáról kérdeztünk.

A HIPERAKTÍV, FIGYELEMZAVAROS GYERMEKEKET AZ ELSŐ PADBA KELLENE ÜLTETNI

ADHD-nak (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) nevezzük a figyelemhiányos hiperaktivitás zavart. Többnyire iskolás kortól diagnosztizálják, mivel tünetrendszere

Atípusos tüdőgyulladás

Atípusos tüdőgyulladás Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Az ősztől tavaszig terjedő időszakban közismerten megnövekszik a légúti fertőzések száma.

NE LEGYEN A GYERMEKED AZ OSZTÁLY BOHÓCA!

Egy korábbi cikkünkben a gyermekkorban előforduló figyelemhiányos hiperaktivitásról, az ADHD tüneteiről kérdeztük a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyógypedagógus, pszichopedagógus szakemberét, Herczeg Ildikót.

Refluxbetegség: már gyermekkorban is?

Nyelőcső (gastrooesophagealis) refluxon (GER) a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását értjük. A gyomortartalom visszafelé áramlása a nyelőcső bizonyos szakaszáig terjed,

HONNAN TUDOD, HOGY ORVOSHOZ KELL-E VINNI A BETEG GYERMEKET?

Nemcsak elsőgyermekes szülőknek lehet hasznos ez a könyv, hanem mindenkinek, aki gyermekekkel kerül kapcsolatba, legyen az szülő, nagyszülő, nagynéni vagy bébiszitter.

Mi az a köhögési tic?

Tünetként elhúzódó, száraz, krákogó, köhintő jellegű, a környezetet roppant módon zavaró, idegesítő köhögés jelentkezik, amely kizárólag éber állapotban figyelhető meg,

Lilás bababőr- mennyire veszélyes?

A szederjesség tüneteként a bőr illetve a nyálkahártyák, körmök kékes-lilás elszíneződése figyelhető meg. Közvetlen oka a vér oxigéntartamának csökkenése és a szén-dioxid tartamának emelkedése.

Asztmatikus hörghurut

Asztmatikus hörghurut Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Száraz, kínzó, gyakori köhögési rohamok, nehezített légzés. Ezek a tünetek jellemzik az asztmatikus hörghurutot.

Amennyiben érdekesnek találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerőseivel, hogy ha kell, számukra is segítséget nyújthassunk!

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

Online bejelentkezés
[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Elérhetőségeink
  • Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet
  • Telefon: +36 1 44 33 200
  • Fax: +36 1 395 8363 
  • Email: gondoskodas@svabhegy.eu
Kövessen bennünket!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
[]
1 Step 1
Az ön neve
Irányítószámayour full name

A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek.

Previous
Next
powered by FormCraft
Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH