milyen a jó gyerekcipő

Megkérdeztük a konduktort: Milyen a jó gyerekcipő?

Amikor a csecsemő mozgásfejlődése elérkezik az önálló járás szakaszába, lépegethet teljes talpon, széles alapon, de akár lábujjhegyen is. Shakkour Eleonóra, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktora szerint egyik sem kóros abban az esetben, ha a kicsi elérve a biztonságos járást – amikor az alsó végtagok izmai és a mozgáskoordinációja is kifejlődik, az önbizalma pedig megnő -, áttér az átlagos járásra.

A szakértő szerint ez a szakasz akár el is húzódhat, és ha jellemzően megmaradnak a fent említett járásképek, akkor érdemes ortopéd orvos vagy konduktor segítségét kérni. Shakkour Eleonórának is sok kérdést tesznek fel a szülők, miután a gyerekek elindulnak: mezítláb mászkáljanak vagy cipőben; milyen lábbelit viseljenek a kicsik; szabad-e vezetve járatni őket és a sort még hosszan folytathatnánk.

Többet árt, mint használ

A konduktor szerint az utolsó kérdésre egyszerű a válasz: NE! Amikor kialakul a kicsi biztonságérzete, izmai és csontjai pedig elérik a megfelelő fejlettséget, magától is elindul.

Ha erőltetjük a sétáltatást, akár ortopéd problémákat, csontfejlődési anomáliákat is okozhatunk a gyermekeknek”

– hívja fel a figyelmet a konduktor, majd hozzáteszi, hogy a mezítlábazás nagyon jót tesz a kicsiknek.

„Otthon és biztonságos helyen – például a saját kertünk füves, kavicsos részén vagy a homokozóban – jó, ha sokat van mezítláb a gyermek, többek között azért, mert a különböző felületeken járás más-más ingert idéz elő, ez pedig nagyban segíti a talp boltozatának egészséges fejlődését.”

Biztos alapok

A cipőválasztással kapcsolatban azt javasolja a konduktor, hogy mindig az évszaknak megfelelő lábbelit kapja a kicsi: késő tavasszal és nyár elején már szandált vegyünk, ősszel és télen pedig bakancsot.

Általános szabálynak tartom, hogy a szandál és a bakancs is magasszárú legyen – a boka felett legalább 3 cm-rel érjen véget -, hogy elősegítse a boka fiziológiás tartását. Ahhoz pedig, hogy jól pozícionálja a bokát, fontos, hogy erős anyagból készüljön”

– hangsúlyozza Shakkour Eleonóra, akinek a szupinált lábbelikkel kapcsolatban is gyakran kérik a szülők a véleményét.

Nem kell mindenkinek szupinált cipő!

„Azt gondolom, hogy nem kell minden gyermeknek szupinált cipő, a szupináció ugyanis már egy meglévő ortopéd problémára kidolgozott megoldás. Cipőválasztás előtt tehát jó, ha konzultálunk ortopéd orvossal, vagy konduktorral, akik fizikálisan megvizsgálva a gyermek bokaizmait, megfigyelve járásképét, javaslatot tehetnek a szupinált cipő használatára”

– összegzi a konduktor.

Doktor24 – Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

TETSZIK, MEGOSZTOM MÁSOKKAL IS!

 

Honlapunk cookie-kat használ a látogatói igény maximális kiszolgálása érdekében. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát ezen a webhelyen.
0

Kosár

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH